Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 24.04.2020 09:49

ACandrzej napisał(a):Może i wpis nie był fortunny, Jednak bezpodstawne nazwanie kogoś złodziejem jest sprawą grubszego kalibru - jest po prostu chamskie.

Jeden post był niefortunny a drugi chamski?
A dlaczego drugiego nie możemy uznać za niefortunny?

Odpowiem za Ciebie.
Ano dlatego, że wtedy nie mógłbyś napisać:
ACandrzej napisał(a):I moderacja nic z tym nie zrobiła..

A to było tak naprawdę głównym celem Twojej wypowiedzi.
Ponieważ jest to już któraś Twoja wypowiedź pod moim adresem, mam prośbę.
Daruj sobie zanim mi się cierpliwość skończy.

end off......
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 24.04.2020 10:31

piekara114 napisał(a):
bluesman napisał(a): Przychodzi kurier z przesyłką, jej przyjęcie jest potwierdzone czytelnym podpisem, sprawdzona jest tożsamość odbierającego pod wskazanym adresem do wysyłki (czasem nie).
8O 8O Aktualnie, u żadnego kuriera nie podpisuje się przesyłek. Testowane codziennie w pracy (kilka różnych spedycji i kurierów) i prywatnie, więc odebrać może każdy, kto się w drzwiach lub pod danym budynkiem pojawi...

Tak ? a wczoraj jednak podpisałem przesyłkę f-ma DPD :)
Nieważne, ciągnij dalej. Nie zauważasz w tej chwili po wyjasnieniu własnej śmieszności ? :mrgreen:

anakin napisał(a):
ACandrzej napisał(a):Może i wpis nie był fortunny, Jednak bezpodstawne nazwanie kogoś złodziejem jest sprawą grubszego kalibru - jest po prostu chamskie.

To dlaczego Panie Anakin nie zareagowałeś ? Może wystarczyło być bezstronnym ?
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 24.04.2020 11:49

bluesman napisał(a):
piekara114 napisał(a):
bluesman napisał(a): Przychodzi kurier z przesyłką, jej przyjęcie jest potwierdzone czytelnym podpisem, sprawdzona jest tożsamość odbierającego pod wskazanym adresem do wysyłki (czasem nie).
8O 8O Aktualnie, u żadnego kuriera nie podpisuje się przesyłek. Testowane codziennie w pracy (kilka różnych spedycji i kurierów) i prywatnie, więc odebrać może każdy, kto się w drzwiach lub pod danym budynkiem pojawi...

Nieważne, ciągnij dalej. Nie zauważasz w tej chwili po wyjasnieniu własnej śmieszności ? :mrgreen:

https://www.dpd.com.pl/Inne/Bezpieczenstwo - nie ma obowiązku podpisywania
https://www.ups.com/pl/pl/about/news/im ... dates.page
https://www.dhlparcel.pl/pl/koronawirus.html

U nas w firmie ani DPD, ani Pekaes, ani UPS, GLS, ani DHL - zero podpisów. Codziennie kilkanaście paczek przychodzi, krajowych i zagranicznych.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 24.04.2020 12:13

bluesman napisał(a):

Wczoraj podpisywałem u listonosza przesyłkę ZPO rysikiem po tablecie. Kurierzy zostawiają pod drzwi, trzeba im podać PIN odbioru.
Od chyba dziś można zakładać e-skrzynki do poleconych. Oprócz przesyłek sądowych itd.
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 24.04.2020 13:17

walp napisał(a):Zmartwiły mnie pożary w Biebrzańskim Parku Narodowym. Taka strata, prawdopodobnie przez ludzką głupotę. :evil:

Tragedia ogromna, zwłaszcza w takim czasie, gdy ptaki wyprowadzają lęgi.
Martwi mnie i wkurza masowa wycinka naszych lasów, co z pewnością w bliższej lub dalszej perspektywie doprowadzi do jeszcze większej suszy.
Myślę, że właśnie stoimy u progu zagłady na własne życzenie :evil:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 24.04.2020 13:27

wikol napisał(a):Kurierzy zostawiają pod drzwi, trzeba im podać PIN odbioru.
8O pin? Jeszcze nigdy go nie otrzymałam, nie liczę i post bo to inna forma.
wikol
Cromaniak

Postnapisał(a) wikol » 24.04.2020 13:41

piekara114 napisał(a):

Cytuję SMS od GLS.

Dzien dobry, paczke xxxxxxcc doreczy dzisiaj Kurier GLS tel +48xxxxxx Aby odebrac paczke bez podpisu podaj kurierowi PIN:4385.
Ural
Cromaniak

Postnapisał(a) Ural » 24.04.2020 15:51

anakin napisał(a):

Odpowiem za Ciebie.

end off......

Wobec zaistniałej powyżej sytuacji, mając na względzie dobro forum, wiarygodność, uczciwość składam następującą interpelację. Jako niezależny użytkownik nie uwikłany w spór wnioskuje do Administratora o powołanie komisji śledczej w składzie 5 osób. Na Przewodniczącego niezależnej komisji proponuję powołać mnie gdyż posiadam w tym względzie wymagane wykształcenie, doświadczenie, nienaganną opinię użytkowników forum i gwarantuję bezstronność w tej kwestii. Dobro forum najwyższym dobrem. W związku z powyższym, Proszę Administratora o podjęcie działań mających na celu wyłonienie pozostałych 4 śledczych komisji.

Z wyrazami szacunku Ural
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 24.04.2020 19:51

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Zmartwiły mnie pożary w Biebrzańskim Parku Narodowym. Taka strata, prawdopodobnie przez ludzką głupotę. :evil:

Tragedia ogromna, zwłaszcza w takim czasie, gdy ptaki wyprowadzają lęgi.
Martwi mnie i wkurza masowa wycinka naszych lasów, co z pewnością w bliższej lub dalszej perspektywie doprowadzi do jeszcze większej suszy.
Myślę, że właśnie stoimy u progu zagłady na własne życzenie :evil:

Mnie wycinka lasów nie martwi, a przeraża.
Jeżdżę dużo po lasach na rowerze i często zdarza się tak, że np. po kilku miesiącach niebytności w jakimś rejonie przy ponownym pobycie tam nie poznaję miejsca. tam gdzie wcześniej jechało się drogą mając dach z gałęzi nad głową, teraz jedzie się w otwartym terenie, ewentualnie mając po obu stronach hałdy drewna. Mieszkam na pograniczu nizin i pogórza - na terenach nizinnych przeważają lasy mieszane z przewagą sosnowych, a na górkach liściaste z przewagą bukowych. Wycinka odbywa się praktycznie w każdym z tych miejsc. Aby o tym dyskutować, trzeba by jednak wejść na politykę.
Ze swojej strony robię mały kroczek w innym kierunku. Mam kawałek nieuprawianej ziemi i stopniowo ją zadrzewiam. Jak coś mi się zasieje, to przesadzam.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.04.2020 20:02

A nie robią żadnych obowiązkowych nasadzeń? Bo jak jeżdżę po okolicy, to właśnie tak robią a dzisiaj widziałem ze trzy szkółki w miejscu wyciętych...
greenrs
Koneser

Postnapisał(a) greenrs » 24.04.2020 20:27

pääkäyttäjä napisał(a):A nie robią żadnych obowiązkowych nasadzeń? Bo jak jeżdżę po okolicy, to właśnie tak robią a dzisiaj widziałem ze trzy szkółki w miejscu wyciętych...

A Ty wiesz ile lat rośnie las? Zresztą zobacz sobie kilkuletnie nasadzenia. Sosny w równych rzędach co kilkadziesiąt centymetrów. Bez podszytu, bez runa leśnego, bez domieszki innych gatunków. Drzewa są chore z powodu braku światła i składników odżywczych. To nazywasz lasem?
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 24.04.2020 21:24

Kapitańska Baba napisał(a):
bluesman napisał(a):kupiłem komplet manetek xtr-a 2x10 za pobraniem, a przyszły mi ot tak :P Kwota mojego przychodu jest znaczna gdyby co :)

To się nazywa zwykła kradzież - no chyba ze wyślesz przelew sprzedającemu - choć skoro cieszysz sie z przychodu to raczej wątpliwe że to zrobisz

Małe, zwykłe przepraszam nie przejdzie przez gardło ? Łatwo przykleić komuś łatkę trudniej zdjąć ...

piekara114 napisał(a):

To, że Ty (oh sorry wódki nie piłem) Pani czegoś nie doświadczyła to znaczy, że nie istnieje :)

piekara114 napisał(a):

Dzięki za wspaniały cytat :) przeczytała Pani tekst w nawiasie na końcu mojej wypowiedzi ?
bluesman
Koneser

Postnapisał(a) bluesman » 24.04.2020 21:39

anakin napisał(a):

Odpowiem za Ciebie.

end off......

Był taki czas Panie Anakin, że byłeś Pan gość, miałeś Pan nawet mój szacunek mimo dawanych banów :( ten czas już minął ...
Zżymasz się Pan, że piszę "Pan" ale bądź Pan konsekwentny ! Skoro stwierdził Pan jakiś czas temu, że wódki z Panem nie piłem więc nie jesteśmy na Ty więc ?. Ja się dostosowałem, a Pan ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2020 07:26

greenrs napisał(a):
pääkäyttäjä napisał(a):A nie robią żadnych obowiązkowych nasadzeń? Bo jak jeżdżę po okolicy, to właśnie tak robią a dzisiaj widziałem ze trzy szkółki w miejscu wyciętych...

A Ty wiesz ile lat rośnie las? Zresztą zobacz sobie kilkuletnie nasadzenia. Sosny w równych rzędach co kilkadziesiąt centymetrów. Bez podszytu, bez runa leśnego, bez domieszki innych gatunków. Drzewa są chore z powodu braku światła i składników odżywczych. To nazywasz lasem?

W moich okolicznych lasach przywołane nasadzenia są w parku krajobrazowym i jakoś to wygląda czego nie da się powiedzieć o pozostałych. Odniosłem się do komentarza, że tylko wycinają a nic nie dają w zamian.
ACandrzej
Cromaniak

Postnapisał(a) ACandrzej » 25.04.2020 07:28

Nasadzenia częściowo robią. Ja rozumiem, że leśnictwo jest częścią gospodarki = las się gdzieś wycina, później nadsadza nowy. Tak było zawsze. Teraz jednak przeraża skala zjawiska, robi się to wszędzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Co was dzisiaj ucieszyło, co zasmuciło? - strona 936
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone