Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja pierwszy raz - maj 2011 - Zadar? Split? Trogir?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.03.2011 15:31

Bodzioch Marek napisał(a):ej no, Magda nie przesadzaj, gotowce na grilla ok 41-48kn cevapi które sam robię na grillu kosztuje 41kn czyli ok 24zł -no fakt to mielone lecz nie takie jak u nas - u nas zrobiłem z mielonego i przeciekło całe przez druty :lol: :lol: :lol:

to cevapi z takiej paczki na ile osób starcza? To pytanie pod kątem męskiej części załogi - żeńska mielonego nie jada.
Ale piersi z kurczaka biły rekordy a jem zwyle ten rodzaj mięsa - wychodziło pond 30zł/kg gdy u nas było 15zł/kg.

Z tą wodą pitną to o Podgorze piszesz? Ja zwykle piłam z kranu, ale znajomi sie obawiają :> i dziwnie na mnie patrzą jak mowie woda z kranu zdatna do picia ;) Odpowiadam, że to Chorwacja a nie Polska ;)
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 23.03.2011 16:01

Bodzioch Marek napisał(a):na deptaku...?? tam nie ma jerzowcuf Błażej nie będzie się kąpał tylko zdjęcia robił, on ma morze pod nosem :wink: Błażej i Biokovo - zalicz świetego Jurka

Jurka? Co to?

Ja tam będę się z 70-200 po deptakach lansować a nie w wodzie pluskać :)
BTW: Chorwatki ładne? :)

santosz napisał(a):A żona co będzie robić? Niech chociaż jej kupi... :D :D :D

Tu się nie martwię, żona ma tyle butów, że na jeżowce pewnie też ma :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.03.2011 18:04

Błajo napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):na deptaku...?? tam nie ma jerzowcuf Błażej nie będzie się kąpał tylko zdjęcia robił, on ma morze pod nosem :wink: Błażej i Biokovo - zalicz świetego Jurka

Jurka? Co to?

Ano taka góra co to autem sie jedzie na szczyt http://www.google.pl/images?hl=pl&q=sv% ... a=N&tab=wi
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 23.03.2011 18:25

Podjazd na Sv Jure - warto zobaczyć bo przeżycia są niesamowite a możecie zahaczyć po drodze do Dubrownika albo w czasie wycieczki na Makarską
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 23.03.2011 18:40

O najs... jak będzie bliżej wyjazdu to poproszę Was o listę miejsc koniecznych do zobaczenia w promieniu powiedzmy 100-200km.

Na razie mam na liście:

- jeziora plitwickie
- wodospady krk
- górę sv. jure
- makarską
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 23.03.2011 18:45

Primosten, Sibenik, Split - Pałac Dioklecjana i całe stare miasto, Dubrownik, Trogir
dudu86
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudu86 » 23.03.2011 18:54

Ostatecznie po poszukiwaniach i łapaniu wolnych miejsc, pod koniec lipca lądujemy w 2 pary tutaj: http://www.villa-rustica-dalmatia.com/opis.html

Wyglada to na zdjęciach mega wypaśnie i oby tak własnie było :), tak z ciekawości, był tam ktoś kiedyś?

Od razu chętnie przyjmę jakieś ciekawe polecone miejsca do obejrzenia, Trogir i Split bliziutko więc to na pewno zaliczymy.

Na koniec jeszcze mam prośbę, czy ktos z was może polecić jakis dobry, niedrogi hotel w Splicie? Jako, że nasza miejscówka jest tylko na 6 nocy, planujemy jeszcze 1-2 nocki może przenocować w Splicie.

Z góry dzięki za wszelkie informacje - w razie czego mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.03.2011 19:07

Błajo napisał(a):O najs... jak będzie bliżej wyjazdu to poproszę Was o listę miejsc koniecznych do zobaczenia w promieniu powiedzmy 100-200km.

Na razie mam na liście:

- jeziora plitwickie
- wodospady krk
- górę sv. jure
- makarską

To z powodzeniem znajdziesz na forum.. wystarczy poszukać (podobnych tematów od groma i ciut ciut...
Pozdrawiam
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 23.03.2011 19:15

Katarzyna Głydziak Bojić w którym dziale szukać?
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 23.03.2011 19:29

santosz napisał(a):Podjazd na Sv Jure - warto zobaczyć bo przeżycia są niesamowite

obejrzałam kilka filmików na youtube z podjazdu i jeszcze jeden jak kolesie na rowerach wjeżdżali, tam widać dokładniej co jest na samej górze i ... robi wrażenie nieziemskie, ale jakoś nie widzę manewru zawracania naszym oplem vectrą bo jest STRASZNIE mało miejsca a auto jest spore i no nie wyobrażam sobie tego jakoś :lol:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 23.03.2011 19:34

Błajo napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić w którym dziale szukać?

Błajo wybacz że zapytam , ale jaja sobie robisz czy pytasz poważnie?

O tych miejscach na Cropli napisano już chyba wszystko.
Przejrzyj działy , napewno nie "Giełda" !

Nie zapomnij tylko o kolejności zwiedzania , ale o tym też już było , wystarczy tylko śledzić forum.

Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.03.2011 19:39

Błajo napisał(a):Katarzyna Głydziak Bojić w którym dziale szukać?

A wystarczy w googlarkę wrzuć hasło "co zwiedzić w okolicach Splitu" można dopisać i cro.pl..., przejrzeć relacje z podróży forumowiczów uropujących na Čiovo a i w całej lądowej Dalmacji (dział: relacje, naturalnie); zajrzeć na stronkę tz splitsko dalmatinske županje, zadarske regije, šibenske regije..... itd.

P.S. Zachęcam do stosowania wołacza.. nie trzeba się tego bać...
Pozdrawiam
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 23.03.2011 21:01

Pytałem poważnie... sporo tu działów na forum i nie ogarniam jeszcze. Dzięki za porady Katarzyno :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 24.03.2011 07:37

Błajo napisał(a):Na razie mam na liście:

- jeziora plitwickie
- wodospady krk

IMO Jak objerzysz wpierw plitwickie będziesz zawiedziony wodospadami Krk - opinia moich znajomych co widzieli oba te miejsca. Jeśli chcesz obejrzeć prawie całe plitwickie polecam trasę H. Czas przejścia ze zdjęciami ok 6 godzin ;)

Tu w mojej relacji forum/viewtopic.php?t=24054&highlight=primosten jest opis tego co ja zwiedziałam będąc w Primostenie (Primosten, Trogir, Sibenik, Dubrownik i w drodze powrotnej plitwickie) - możesz do swojej listy dopisać Split i ruiny twierdzy Klis, która jest niedaleko Splitu.
Jeziora Plitwickie najlepiej zwiedzać jadąc do lub wracając z Chorwacji (czesc osób tam tez nocuje aby świeżym wyjechać w dalszą drogę).

Nie łączyłabym sv Jure z Dubrownikiem, bo na Dubrownik zostanie tylko kilka marnych godzin.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 24.03.2011 08:13

Ja zaś dodałbym od siebie - jak Split to i Saloma - ruiny rzymskie tuż kolo Solina po drodze do Splitu

Cinnamon - ile czasu zajmuje wjazd na Sv Jure - pytam bo w Dubrovniku też nie byłem - zostawiliśmy tę przyjemność jako powód do powrotu do Cro - ale chciałbym ująć w Planach na kolejną wizytę
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Chorwacja pierwszy raz - maj 2011 - Zadar? Split? Trogir? - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone