Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja pierwszy raz - maj 2011 - Zadar? Split? Trogir?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 16.03.2011 14:04

Witam,

W połowie maja 2010 planuje z żoną wybrać się na nasz pierwszy raz do Chorwacji ;)

Zastanawiam się nad miejscem... myślę nad Zadarem, Splitem lub Trogir ale jestem otwarty na sugestie.

Obstawiam północną/środkową część z uwagi na dojazd z Polski. Wybieramy się w okresie poza sezonem i zależy mi na raczej większym mieście żeby coś się działo bo na plażowanie raczej będzie za zimno.

Z góry dziękuję za poradę.

Pozdrawiam
weldon
Legenda
Re: Chorwacja pierwszy raz - maj 2011 - Zadar? Split? Trogir

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.03.2011 14:09

Błajo napisał(a):... myślę nad Zadarem, Splitem lub Trogir

Masz na myśli, że chciałbyś zwiedzić te miasta, a szukasz jakiejś fajnej,
spokojnej i sympatycznej miejscowości?

To teraz się określ, czy na lądzie, czy na wyspach, czy bliżej, czy dalej ...

Split i Trogir to by ci było dobrze zwiedzać z Rogoznicy, z Primostenu, z Grebasticy, może być Omiś, może być coś na Rivierze Makarskiej,
a może tez być coś w górę - Pakostane, Biograd ...

A tak w ogóle, to cześć :wink:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 16.03.2011 14:21

Jesli jedziecie autkiem to polecę nocować np w Primostenie (urocza mieścinka ze starówką, bardzo fotegeniczna, z długą promenadą) czy jak ktos pisał np. Rogoznicy a z tamtąd zwiedzać Sibenik, Trogir czy Split. Do Zadaru tez nie ma jakoś strasznie daleko. Blisko też są Wodospady Krka.

Samo mieszkanie w takich duzych miastach wg mnie nie jest zbyt fajne (brak plaż - w maju juz można sobie na nich posiedzieć, brudna woda, hałas) - lepiej na uboczu a autkiem zwiedzać.
Ostatnio edytowano 16.03.2011 14:23 przez CinnamonGirl, łącznie edytowano 2 razy
ankaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankaz » 16.03.2011 14:21

Byłam w Trogirze i Splicie. Zdecydowanie bardziej urokliwy jest Trogir. Split równie piękny ale to już większe miasto. Z Trogiru do Spilu jest niedaleko więc napewno zaliczysz wycieczkę np. statkiem. Polecam rejs do Splitu z Trogiru (chyba trwa ok godzinki). Zarówno tu i tu jest co zwiedzać. W Trogirze są przepyszne lody - ale to żadna nowość jeżeli chodzi o Chorwację. No i jest tam super targowisko z lokalnymi łakoćkami i taka budka z jedzonkiem gdzie dają same pyszności.
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 16.03.2011 14:39

HuH ile odpowiedzi ;) Dzięki!

Hmmm jedziemy autem w dwie pary. Co do miejsca... cenię sobie spokój i ładne widoczki ale bez przesady :) Nocą bym z chęcią poszedł na spacer do miasta na piwko czy na jakieś disco. A jak będę miał kwaterę na wiosce to jedyne co zostanie to impreza w pensjonacie ;)

Na plażowanie się nie nastawiam bo pewnie będzie nie za ciepło jeszcze. Planujemy jechać na 9 nocy i zwiedzać ale też bez przesady (Dubrovnik np odpuszczamy z uwagi na odległość).

Szczerze nie wiem co lepsze czy wyspa czy stały ląd - wyjazd z wyspy to pewnie za każdym razem $ na prom. Szukam czegoś raczej na północy/środku bo będę jechał z Gdyni.

Mam jeszcze pytanie co do noclegu. Szukamy apartamentu dla 4 osób (najlepiej z dwoma sypialniami) na 9 nocy... od 16 maja. Wysłałem parę zapytań i ceny w okolicach 40-50E. Warto jeszcze z tego targować biorąc pod uwagę, że to poza sezonem? Jakie ceny są tam obecnie? Czy może jechać w ciemno... a może ktoś może coś polecić (blajo na op pl).

Dzięki!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.03.2011 14:48

Jak większe miasto to Split będzie ok a Trogir masz na wyciagnięcie ręki jakby co.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 16.03.2011 14:48

Tylko w ciemno.
Mz, jedynym problemem, może być to, że w maju nie zastaniesz kogoś na miejscu,
za to będziesz mógł zarówno powybrzydzać co do miejsca, jak i potargować się z tych cen.

Ja bym celował w cos pomiedzy Pakostane a Rogoznicą.
Czyli ten Primosten jak znalazł.
Pojedziesz i tak na dwa razy, więc na miejscu możesz być koło 12 - 14.
Znajdziesz lokal bez problemu.
Co do disco, to za bardzo bym nie liczył na to. Gdzieś jakieś takie coś jest podobno 8O
Natomiast zwiedzanie, piwo, rybka, klapa, konoba i szwendanie się po miasteczku, to wszędzie znajdziesz.

A targować się zawsze warto, chyba, że właśnie skończyliście wypakowywać klamoty,
botak się wam spodobało, to wtedy juz za późno na targi :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.03.2011 14:52

Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 16.03.2011 15:23

Czytam właśnie ten temat w ciemno... a jaka cena za 4 osobowy apartament można uznać za dobrą? 40E to dużo? Bo nie znam niestety cen.

Patrzę teraz w google i śliczny ten Primosten. Tam działa jakaś komunikacja miejska... albo jak ceny taxi... żeby np. nocą wrócić sobie Splitu do Primosten bo obawiam się, że w maju nocą w tym Primosten nic się nie będzie działo...
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 16.03.2011 18:35

W Primostenie jest jedna dyskoteka ale własnie nie wiem czy nie działa tylko w sezonie. W czerwcu knajpy działały pełną parą.
Jeżdzą autobusy przelotowe do Splitu itp ale też nie wiem jak to wyglada w środku nocy - np powót z dyskoteki.
Jest jeden sposób - losowanie kto nie pije i robi danego wierczoru za kierowcę ;)

Co do cen to zalezy gdzie. Jedne miejsca są tańsze a inne droższe nawet poza sezonem. Póki co mozesz sie targowac jak stargujesz do zadawalającej cię ceny to zarezerujesz i tyle. Jak nie, to spokojnie jechać w ciemno.
Ja w czerwcu do tj pory płaciłam ok 10E/osobę i wydaje mi sie to ceną ok. W maju jednak oczekiwałabym ceny choc o 1-2 E niższej ;)

Jak lubicie imprezowac to na wyspie PAG (dojedziesz przez most) jest miasto Navalija i ponoc to jedna wielka imprezownia ;) kwestia dowiedzieć sie czy w maju tez ;)
Z tamtąd do zwiedzania Zadar, miasteczko Pag czy można popłynąć katamaranem na wyspę Rab zwiedzic to ponoć piekne miasteczko.

Jeśli jednak zdecydujesz ze chcesz do dużego miasta to osobicsie Split bym sobie odpuściła - ze wzgledu na jego wilekosć, port, brak plaż, brudniejsza wodę, zgiełk wielkiego miasta itp.

ps Czy ja cię nie kojażę z forum CF?
Błajo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Błajo » 16.03.2011 22:37

Ten Primosten mi się całkiem widzi... znalazłem parę apartamentów za 40E... zobaczę czy wytarguję do 35E jak nie to poszukam w ciemno.

A z CF możesz mnie znać ;) tylko avatar miałem inny, ale też z aparatem... wyjazd też trochę traktuję fotograficzne i ten Primosten mi się bardzo widzi.

Więc zaczynam szukać czegoś w Primosten jak ktoś ma jakieś namiary to poproszę :)
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 17.03.2011 11:03

W 2 połowie maja plażowanie tez jest jak najbardziej możliwe ;) wiaodmo zalezy od trafionej pogody ale woda w morzu będzie pewnie tak ciepła jak w sezonie w Bałtyku ;) a temepratura powietrza miedzy 20-30 stopni http://www.wunderground.com/history/air ... atename=NA

Mysle ze jesli chodzi o Primosten to spokojnie w ciemno moża przed sezonem - sporo ludzi tam mieszka na stałe. I nie bać sie ew apartamentów nad Jadranką - piękny z nich widok na półwysep a z tych ponizej Jadranki często niewiele widać ;) oprócz budynków obok(jesli nie są bezposrednio nad morzem) http://cinnamongirl.anv.pl/albums/userp ... mosten.jpg
Sporo forumowiczów dla tych widoków szuka apartamnetów na ulicy Ivana Gundulicia

mozesz poszukac w ichniej agencji http://www.daltours.com choc tam pewnie bedzie prowizja, aleczesto pisze ze pozostąłe sezony(np maj) cena do uzgodnienia.
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 17.03.2011 11:47

Hmm jakaś tam dyskoteka :roll: , dyskoteka w Primosten nazywa się Aurora i jest to kultowe miejsce tego rodzaju spędzania czasu w promieniu 200km ,

Imprezownia w dobrym słowa tego znaczeniu :D
tu masz link
http://www.auroraclub.hr/

Czynne cały rok a młodzież się zjeżdża i z Zadaru i ze Splitu o Szybeniku nie wspominając .

Że tez młodsi tego nie wiedzą :wink:

W nieodległej Rogoźnicy masz fajny night-club na terenie mariny Frappa , myślę ze w maju powinien być już czynny
http://www.marinafrapa.com/en/index.htm

parę moich amatorskich relacji i fotek z tych terenów masz tutaj :
forum/viewtopic.php?t=26656&postdays=0&postorder=asc&start=75

A Primosten w maju to tylko w ciemno , napewno będzie duży wybór i na miejscu można się targować o cenę .

Miasteczko fotogeniczne no i blisko Trogir czy Szybenik 8)
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 17.03.2011 14:00

A ja wbrew wszystkim :P poleciłbym wyjazd na Istrię. W zeszłym roku powstała nawet gdzieś relacja z wiosennego pobytu w Rovinj z fenomenalnymi fotografiami. Świetną i bardzo precyzyjną relację zdał też mariusz-w, ale jeśli dobrze pamiętam to raczej wczesnojesienną.

Po pierwsze z Gdyni na Istrię będziesz miał jakieś 300km bliżej niż do północnej Dalmacji. Po drugie - nie planujesz specjalnie plażowania - a więc będziesz miał masę czasu na zwiedzanie półwyspu. A Pula, Rovinj, czy Porec są warte grzechu :)

W maju będziesz miał już dość ciepło, a jeśli pojechałbyś na samo południe to już w ogóle. Moi gospodarze z zeszłego roku (płw. Peljesac) opowiadali, że ich synowie w morzu kąpali się już w święta Wielkanocne.

OK kończę ględzić, ale pomyśl o Istrii. Jak na pierwszy wypad do Cro to całkiem ciekawa opcja. Dalsza część Chorwacji jest już inna (ale nie wszędzie taka sama - żeby być precyzyjnym ;) )

pzdr!
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 17.03.2011 14:15

Na Istrii warte grzechu równiez tego fotograficznego to są wg mnie przede wszystkim te urocze miescinki wewnątrz półwyspu jak: Labin, Hum, Buzet i inne niekoniecznie Pula ;)
Rovinij, Porec czy Vrsar jak najbardziej warte obfotografowania.

Sama na Istrie trafię pewnie za jakis czas.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone