Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja pierwszy raz - maj 2011 - Zadar? Split? Trogir?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 24.03.2011 09:14

CinnamonGirl napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):ej no, Magda nie przesadzaj, gotowce na grilla ok 41-48kn cevapi które sam robię na grillu kosztuje 41kn czyli ok 24zł -no fakt to mielone lecz nie takie jak u nas - u nas zrobiłem z mielonego i przeciekło całe przez druty :lol: :lol: :lol:

to cevapi z takiej paczki na ile osób starcza? To pytanie pod kątem męskiej części załogi - żeńska mielonego nie jada.
Ale piersi z kurczaka biły rekordy a jem zwyle ten rodzaj mięsa - wychodziło pond 30zł/kg gdy u nas było 15zł/kg.

Z tą wodą pitną to o Podgorze piszesz? Ja zwykle piłam z kranu, ale znajomi sie obawiają :> i dziwnie na mnie patrzą jak mowie woda z kranu zdatna do picia ;) Odpowiadam, że to Chorwacja a nie Polska ;)
ale ja nie kupuję w paczkach lecz w Konzumie w Makarskiej na wagę i podzielę na 2 porcje i jedna idzie do zamrażalnika. Poza tym to nie jest mielone w stylu naszego bo tam mięsa wiele i mieszane a nie tylko ze świni tłuszcz i naprawdę dobre nie jak u nas to za 9.90. Szynka prsuht (czy jak to się pisze) krojona na miejscu na wagę wychodzi ok 36zł-50zł /kg i naprawdę jest wiele lepsza od "szwardzwaldzkiej" z Lidla:P nawet ta najtańsza- polecam. oprócz tego boczuś przyparwiony fajnie gotowy na grilla, karczek również ( wszystko świeże, na wagę ). Sery bierzemy z PL.
Jeszcze były cienkie kiełbaski jak cevapi tylko w jelicie- z grilla miód-malina i to też jak cevapi z rozmarynem z krzaczka i oliwą świeżą i bułeczką pachnącą-mniam,mniam:).

jak już o jedzeniu to raz jak przyjechaliśmy to w lodówce znaleźliśmy prezencik: małe sarele, sardyny marynowane w soli i w oliwie (wiem jest na to nazwa -raz kupiłem w sklepie lecz to już nie to ) nikt się tego nie dotknął bo potwornie słone więc zapodałem cały talerz i wieczorem był pusty. Dopiero wieczorem gospodarz mi wytłumaczył, ze to taki delikates: jedną rybkę na bułeczkę i już nie jest takie słone:oops:

Wodę zaczęliśmy pić i dawać dzieciakom jak zobaczylem, ze gospodyni leje z kranu i wstawia dzbanek do lodówki i potem nas częstuje i sama zwróciła uwagę, ze mają super wodę i zdatną do picia. Też jakby nie patrzeć jakaś oszczędność jest bo z tego co pamietam woda ok 5-6kn czyli ponad 3zeta, a w upały się tego pije troszkę;)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 24.03.2011 09:38

u nas czas na Sv. Jurę ok ponad godzinę w jedną stronę z przerwami na mijanki (w sezonie nie byłem więc może i dłużej), czas na postoje by dzieciom znów zrobiło się dobrze :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.03.2011 10:55

Bodzioch Marek napisał(a): Szynka prsuht (czy jak to się pisze) krojona na miejscu [...]
Jeszcze były cienkie kiełbaski jak cevapi tylko w jelicie- z grilla miód-malina i to też jak cevapi z rozmarynem z krzaczka i oliwą świeżą i bułeczką pachnącą-mniam,mniam:).

pršut

Cieńskie kiełbaski rzeczywiście na grilla doskonałe (surowe w środku)....
Co do ćevapów (Ćevapčići vel skrótowo ćevapi).. zamiast kupować na tackach w markecie, lepiej iść do sklepu mięsnego i tam kupić świeżo robione. Taniej nie będzie, ale na pewno lepiej.

Slane srdele... cóż, jak sama nazwa wskazuje, są naprawdę bardzo słone, ale to podajemy jako przekąskę, a nie danie główne. Jedkaże moim zdaniem znacznie smaczniejszje są "inćuni" (singularis: inćun, pluralis: inćuni); podobnie jak srdele można kupić pakowane w małych słoiczkach.

Ale i o tym wszystkim też już cała fura tematów się przewinęła

co na grilla
Jakie ryby kupować? itd., żeby uprzedzić dalsze zapytania..
Pozdrawiam
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 24.03.2011 20:37

Myślałem że Ćevapčići to danie typowo Greckie :)
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 24.03.2011 20:42

sorrki że się powtarzam, ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi :cry: ale... obejrzałam kilka filmików na youtube z podjazdu i jeszcze jeden jak kolesie na rowerach wjeżdżali, tam widać dokładniej co jest na samej górze i ... robi wrażenie nieziemskie, ale jakoś nie widzę manewru zawracania naszym oplem vectrą bo jest STRASZNIE mało miejsca a auto jest spore i no nie wyobrażam sobie tego jakoś :lol: no i co Wy na to :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.03.2011 20:45

matrix02 napisał(a):Myślałem że Ćevapčići to danie typowo Greckie :)

Generalnie bałkańskie (w każdym kraju pod inną nazwą); taka kulinarna pamiątka po Imperium Osmańskim ....ale to zdecydowanie bardziej bośniacki niż chorwacki przysmak...bo i oficjalnie danie bośniackiej kuchni narodowej.
Pozdrawiam
matrix02
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) matrix02 » 24.03.2011 21:28

Fakt znalazłem przepis Leona ze Splitu na Wielkie żarcie
Ćevapčići. Kiełbaski z mielonego mięsa
Mięso jeszcze raz lub dwa zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Czosnek obrać, rozetrzeć na desce, zmieszać z mięsem razem z solą i pieprzem. Dokładnie masę wyrobić. Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem wyjąć kiełbaski z lodówki, posmarować każdą z nich olejem i piec na grillu (powinny być ze wszystkich stron brązowe i chrupiące). Cebule obrać i drobno pokroić. Podawać kiełbaski z posiekaną cebulką.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 24.03.2011 22:59

matrix02 napisał(a):Fakt znalazłem przepis Leona ze Splitu na Wielkie żarcie
Ćevapčići. Kiełbaski z mielonego mięsa
Mięso jeszcze raz lub dwa zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Czosnek obrać, rozetrzeć na desce, zmieszać z mięsem razem z solą i pieprzem. Dokładnie masę wyrobić. Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed pieczeniem wyjąć kiełbaski z lodówki, posmarować każdą z nich olejem i piec na grillu (powinny być ze wszystkich stron brązowe i chrupiące). Cebule obrać i drobno pokroić. Podawać kiełbaski z posiekaną cebulką.
a ja dodam: przed pieczeniem na grillu pokropić odrobiną oleju (nie oliwy ) i rozsmarować gałązką rozmarynu, rozmaryn zostawić na nim przez chwilę. po opieczeniu na kolor złoty (nie ciemny i spalony ) równomiernie, w kilka minut, ze wszystkich stron (potrzebne idealnie równo rozprowadzony żar pod nimi)polewamy oliwą nawet z tymi gałązkami rozmarynu na talerzu i świeżą bułeczką :wink: ufff alem głodny :roll:
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 24.03.2011 23:21

Madzik68 napisał(a):
santosz napisał(a):Podjazd na Sv Jure - warto zobaczyć bo przeżycia są niesamowite

obejrzałam kilka filmików na youtube z podjazdu i jeszcze jeden jak kolesie na rowerach wjeżdżali, tam widać dokładniej co jest na samej górze i ... robi wrażenie nieziemskie, ale jakoś nie widzę manewru zawracania naszym oplem vectrą bo jest STRASZNIE mało miejsca a auto jest spore i no nie wyobrażam sobie tego jakoś :lol:

Ja tam zaierzam wjechac buikiem 9 osobowym :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 24.03.2011 23:25

Ależ sie nam temat rozjechał :D ... liczbą OT moglibysmy chyba zawstydzić nawet Turbodymomena :D
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.03.2011 07:28

santosz napisał(a):Ależ sie nam temat rozjechał :D ... liczbą OT moglibysmy chyba zawstydzić nawet Turbodymomena :D
kandydujesz na moda..?? :lol: :wink:
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 25.03.2011 07:29

Madzik68 napisał(a):sorrki że się powtarzam, ale nie otrzymałam żadnej odpowiedzi :cry: ale... obejrzałam kilka filmików na youtube z podjazdu i jeszcze jeden jak kolesie na rowerach wjeżdżali, tam widać dokładniej co jest na samej górze i ... robi wrażenie nieziemskie, ale jakoś nie widzę manewru zawracania naszym oplem vectrą bo jest STRASZNIE mało miejsca a auto jest spore i no nie wyobrażam sobie tego jakoś :lol: no i co Wy na to :wink:

Czemu miałabys zawracać z trasy?. Na górze z tego co wiem jest mały parking jesli będziesz tam wczesnie rano spokojnie zawrócisz.
Skoro jeżdzą tam busy to i ty sietam zmieścisz. Rozumiem że dla kogos z nizinnego wybrzeża takie podjazdy i zakręty robią większe wrażenie niż u górali ;) myślęże to kwestia dobrego kierowcy i tyle.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.03.2011 07:34

bardziej bym się martwił mijankami po drodze niż górą gdzie ciężarówką by zawrócił. pokazałbym ci zdjęcia z bloga lecz podawanie linków jest zabronione, a czasu nie mam by wklejać, bo do roboty lecę :wink:
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 25.03.2011 07:39

Bodzioch Marek napisał(a):
santosz napisał(a):Ależ sie nam temat rozjechał :D ... liczbą OT moglibysmy chyba zawstydzić nawet Turbodymomena :D

Jakzeżbym śmiał o ja...śmiertelny :D :D :D
Marku - myślisz ze nie mamy lepszych zajęć... :D
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.03.2011 07:49

santosz napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):

Marku - myślisz ze nie mamy lepszych zajęć... :D
:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Chorwacja pierwszy raz - maj 2011 - Zadar? Split? Trogir? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone