Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję - z innej beczki

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Chorwacja... nie dziękuję

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.09.2025 11:07

Dobrze wiedzieć, że czeskie morze przy granicy "lepciejsze" niż w CRO. A jak komuś pasuje Makarska, Brela czy plaże w Dubrowniku, to będzie miał tam i tłoczno i głośno.

W każdym miejscu w cro można znaleźć ciekawostki. I w tych znanych i w tych mniej znanych turystom. Zależy czego się oczekuje i lubi. Są tacy co przelecą pobieżnie dane miejsce i uważają że poznali, wbijają kolejna szpilkę w mapę na ścianie. Zaliczają. Są tacy co dane miejsce poznają dłużej, dogłębniej. Mają satysfakcję z tego, że poznali jakieś detale. W cro większość przechodzi etap komercji, Dubrownik, Split, Plitvice... Jeśli się tym nie zrazi, może zacznie szukać innych, mniej komercyjnych miejsc. I nie będzie ich zaliczał tylko poznawał. Może złapie tego crobakcyla.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.09.2025 13:20

marekkowalak napisał(a):
marcinbb napisał(a):
@Marku ja poluje na lot bezpośredni co prawda z Wawy ale z okolic WRO dojadę autem/pociągiem. Wczoraj szukałem lot bezpośredni i bagaż 23kg w jedną stronę podchodzi pod 1800zł, i bez wyboru miejsca muszę się przyczaić jednak na lot.

W której linii znalazłeś taki tani lot bezpośredni, w dodatku z rejestrowanym?

Marku nie lato, ale z Warszawy...
https://www.fly4free.pl/loty-i-tydzien- ... -3217-pln/

i jeszcze chyba da radę załapać się na słynną choinkę
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.09.2025 13:42

ziemniak napisał(a):
marekkowalak napisał(a):
marcinbb napisał(a):
@Marku ja poluje na lot bezpośredni co prawda z Wawy ale z okolic WRO dojadę autem/pociągiem. Wczoraj szukałem lot bezpośredni i bagaż 23kg w jedną stronę podchodzi pod 1800zł, i bez wyboru miejsca muszę się przyczaić jednak na lot.

W której linii znalazłeś taki tani lot bezpośredni, w dodatku z rejestrowanym?

Marku nie lato, ale z Warszawy...
https://www.fly4free.pl/loty-i-tydzien- ... -3217-pln/

i jeszcze chyba da radę załapać się na słynną choinkę

A, zimą to inna inszość.

Też mi chodził po głowie zimowy wyjazd do NYC, ale tam zimą jest tak nieprzewidywalnie, że chyba bym nie zaryzykował w obawie o śnieżyce.

Inna rzecz, że nie widzę jeszcze na lato lotów właśnie podlinkowanego przez Ciebie Finnaira (które też były zawsze w dobrych cenach) - pewnie nie mają jeszcze ogłoszonego rozkładu. Będę mądrzejszy w okolicach stycznia-lutego.
Aczkolwiek sądzę, że te 4 tys. za 2 osoby, które wyszukał mi na koniec czerwca Skyscanner to też jest dobra cena - 2 lata temu nie było szans znaleźć poniżej 6 tys.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 23.09.2025 22:54

Ale ja nadal publikuję dane z okolic 14.06 wylot dla 3 osób (lot bezpośredni) i liczę że znajdę troszkę taniej. Nie pytajcie nie zrozumiecie... ja kiedyś też tego nie rozumiałem: Zupełnie jak tego że można mieć TV-sat bez miesięcznych opłat z całego świata, i dowolnej platformy stremingowej (jakieś fame, vod, Netflix/Disney/Prime/Amazon) i mnóstwa VOD z całego świata. To jest dostępne zupełnie za frajer. Ino trzeba znać 1 linijkę kodu.
Załączniki:
TV.JPG
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.09.2025 06:35

Szacun :proszedzieki:
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 24.09.2025 07:28

marcinbb napisał(a):Ale ja nadal publikuję dane z okolic 14.06 wylot dla 3 osób (lot bezpośredni) i liczę że znajdę troszkę taniej. Nie pytajcie nie zrozumiecie... ja kiedyś też tego nie rozumiałem: Zupełnie jak tego że można mieć TV-sat bez miesięcznych opłat z całego świata, i dowolnej platformy stremingowej (jakieś fame, vod, Netflix/Disney/Prime/Amazon) i mnóstwa VOD z całego świata. To jest dostępne zupełnie za frajer. Ino trzeba znać 1 linijkę kodu.

To fałszywe równanie. Tanie bilety to efekt dynamicznego rynku — promocje, limity miejsc, polityki przewoźników i sprytnego wyszukiwania. Darmowy dostęp do płatnych platform to natomiast nielegalne obejście zabezpieczeń. To dwa różne zjawiska.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.09.2025 08:19

marcinbb napisał(a):Ale ja nadal publikuję dane z okolic 14.06 wylot dla 3 osób (lot bezpośredni) i liczę że znajdę troszkę taniej. Nie pytajcie nie zrozumiecie...

No ale pokaż chociaż link do bezpośredniego lotu z bagażem 23 kg w cenie 1800 zł w obie strony.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 24.09.2025 08:48

marcinbb napisał(a): Zupełnie jak tego że można mieć TV-sat bez miesięcznych opłat z całego świata, i dowolnej platformy stremingowej (jakieś fame, vod, Netflix/Disney/Prime/Amazon) i mnóstwa VOD z całego świata. To jest dostępne zupełnie za frajer. Ino trzeba znać 1 linijkę kodu.

Nawet nie chodzi o to, że to ściema. Kwestia podejścia do poszanowania cudzej własności powinna dyskwalifikować cię do dalszej dyskusji.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 24.09.2025 10:47

marekkowalak napisał(a):Też mi chodził po głowie zimowy wyjazd do NYC, ale tam zimą jest tak nieprzewidywalnie, że chyba bym nie zaryzykował w obawie o śnieżyce.

Jak tam byłem pół roku kilka lat temu to były dwa dni kiedy padał śnieg. Napadało go może 20 cm.Stopniał na trzeci. Oczywiście nowojorczycy przerażeni. "Disaster" słyszę na przejściu dla pieszych. To mówię im,że metr śniegu się w Polsce zdarza i to nie na szczytach gór. Bardziej bym się przejmował wilgotnością powietrza w sezonie niezimowym. Ponad 90%. Wychodzisz z klimatyzowanego pomieszczenia i jesteś cały spocony (bez wysiłku jakiegoś) w ciągu dwóch minut.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 24.09.2025 11:41

romuald22 napisał(a):Bardziej bym się przejmował wilgotnością powietrza w sezonie niezimowym. Ponad 90%. Wychodzisz z klimatyzowanego pomieszczenia i jesteś cały spocony (bez wysiłku jakiegoś) w ciągu dwóch minut.

Wilgotność to raczej latem. I dlatego właśnie różne części kraju odwiedza się w różnych porach roku. Większość stanów ma
fajną pogodę we wrześniu, a lasy w Nowej Anglii rzucają na kolana kolorami, można też jechać na wiosnę. Kalifornia, Arizona i Floryda zimą.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.09.2025 13:36

dekoder napisał(a): I dlatego właśnie różne części kraju odwiedza się w różnych porach roku. (...) można też jechać na wiosnę.

Pod warunkiem, że ktoś ma wtedy możliwość wzięcia urlopu. U mnie niestety takiej opcji nie ma. Tylko lato albo zima.

romuald22 napisał(a):Jak tam byłem pół roku kilka lat temu to były dwa dni kiedy padał śnieg. Napadało go może 20 cm.Stopniał na trzeci. Oczywiście nowojorczycy przerażeni. "Disaster" słyszę na przejściu dla pieszych. To mówię im, że metr śniegu się w Polsce zdarza i to nie na szczytach gór. Bardziej bym się przejmował wilgotnością powietrza w sezonie niezimowym. Ponad 90%. Wychodzisz z klimatyzowanego pomieszczenia i jesteś cały spocony (bez wysiłku jakiegoś) w ciągu dwóch minut.

Nie tyle chodzi mi o zwiedzanie, bo w tym mi śnieg raczej mało przeszkodzi, a o loty - bo nie pamiętam zimy, żebym przynajmniej 2-3 razy nie czytał w mediach o krótszym czy dłuższym paraliżu lotnisk na wschodnim wybrzeżu z powodu śnieżyc.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.09.2025 14:22

marekkowalak napisał(a):Nie tyle chodzi mi o zwiedzanie, bo w tym mi śnieg raczej mało przeszkodzi, a o loty - bo nie pamiętam zimy, żebym przynajmniej 2-3 razy nie czytał w mediach o krótszym czy dłuższym paraliżu lotnisk na wschodnim wybrzeżu z powodu śnieżyc.
W Polsce też możesz trafić na taki paraliż, a do tego paraliż z powodu zbyt dużych opadów czy gęstych mgieł (a np. w KRK to nie jest rzadkość).
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.09.2025 17:26

piekara114 napisał(a): W Polsce też możesz trafić na taki paraliż, a do tego paraliż z powodu zbyt dużych opadów czy gęstych mgieł (a np. w KRK to nie jest rzadkość).

A pewnie, że mogę, jednak nie pamiętam, żebym czytał o takim paraliżu w Polsce, szczególnie w Warszawie. A o wschodnim wybrzeżu USA - corocznie. Tak więc tam jest to o wiele bardziej prawdopodobne.

Ja mieszkam 110 km od Okęcia, więc z Krakowa kompletnie mi się nie opłaca latać (ceny mniej więcej te same, nawet z lekką przewagą na korzyść Warszawy).

Poza tym w sumie jak patrzę to loty letnie i zimowe jakoś specjalnie nie różnią się cenowo - maks. 500-600 zł za 2 osoby.

A zresztą ja jestem raczej ciepłolubny :sm: Więc w zimę wolę Hiszpanię, Egipt, Turcję czy Maltę, a Juesej zostawię jednak na lato.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 24.09.2025 21:24

Odnośnie cen połączeń lotniczych często gęsto wystarczy "zmienić swoją lokalizację" aby kupić tańszy bilet, zmienić "parametry wyszukiwania" aby odnaleźć dokładnie ten sam lot :czarodziej: Jeszcze lepiej przekonać przewoźnika że pomimo kupna biletu nie dotrzemy na ten lot (overbooking) - to jednak rodzaj kłamstwa.
TV... Chińczycy sprzedają za około 3$ rocznie jeśli chce się nam instalować byle antenę satelitarną i posiada się odpowiedni dekoder (koszt max 150zł bez HDD znaczy można samemu kupić i go zainstalować) . Jeśli ktoś ma TV na androidzie koszt rocznie może być wyższy około 18$ rocznie. To dla tych którzy chcą płacić, reszta jeśli znajdzie odpowiednie miejsce w sieci takich "plików dostępowych" są serki jeśli nie tysiące. Fajne to takie bo mamy dostęp do programów które były nawet 10 dni temu a po prostu wybieramy na EPG coś co było np. tydzień temu klikamy OK i program jest bezpośrednio stremowany do naszego TV (jak na YT).
Ja od stycznia korzystam z darmowego slotu gdzie jednocześnie może oglądać dziesiątki tysiące osób. Aha pytanie też o te "dostępy do platform strimingowych" one nadają dokładnie tak samo jak każdy kanał TV na androidzie. A nawet są kanały gdzie w kółko są zapętlone dane filmy/seriale.
Aaa te wszelkie VOD wygląda prawie jak jeden do jednego z netflixem baza filmów wraz opisami klikasz OK i oglądasz wszystko strimingowane do Twojego TV. Oczywiście nie dzielę się linkami, ktoś będzie chciał sam znajdzie.
Od taka ciekawostka.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 25.09.2025 06:07

marcinbb napisał(a):Odnośnie cen połączeń lotniczych często gęsto wystarczy "zmienić swoją lokalizację" aby kupić tańszy bilet, zmienić "parametry wyszukiwania" aby odnaleźć dokładnie ten sam lot :czarodziej: Jeszcze lepiej przekonać przewoźnika że pomimo kupna biletu nie dotrzemy na ten lot (overbooking) - to jednak rodzaj kłamstwa.

Ale to wszyscy wiemy...

Proszę cię po raz trzeci, żebyś mi pokazał gdziekolwiek bezpośredni lot z WAW do NYC (którekolwiek lotnisko) z bagażem rejestrowanym 23 kg za 1800 zł od łba.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Chorwacja... nie dziękuję - z innej beczki - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone