Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja... nie dziękuję - z innej beczki

Dział testowy poświęcony swobodnym dyskusjom na dowolne, często niezrozumiałe lub kontrowersyjne tematy. Moderacja w tym dziale jest ograniczona. Nie ma obowiązku wchodzenia do tego działu i czytania postów - robisz to na własną odpowiedzialność.
empire13
Cromaniak
Re: Chorwacja... nie dziękuję

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 02.09.2025 06:36

marcinbb napisał(a):Ile wiec dziś apartament z klimą i wifi niedaleko morza? 150-200e? Ale proszę w przeliczeniu na 2+1 max 30m2 może być 1 pokój z klimką iwifi, bez jadła - bo to standard jest jest nad Bałtykiem.

Chyba po prostu słabo szukasz. Albo za późno.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 02.09.2025 09:37

marcinbb napisał(a):- Banany - 6 zł no proszę Was, u nas poniżej 3 zł są.
- masło 250rr. u nas w promocji masz 3 szt. po 200g po 5 zł/szt.
- jajka 10 szt. 13,75zł za mniej kupuje od sąsiada który ma własne kurki pod domem i widzę co jedzą.
- cebula prawie 4zł/kg chyba zacznę ją wozić z Polski do Cro interes życia można na tym zrobić.
- cukinia 7zł, w dino po 1,99zł/kg dziś kupiłem.
Nie liczę jeszcze dojazdu +/- 1200km w jedną stronę. Jak pisałem lata temu Was na to stać?

To pojedz sobie do miejscowości, gdzie nie dotarła jeszcze "biedronkowa" rewolucja to zobaczysz jak tanio jest nad Bałtykiem :), albo przejdz się do osiedlowego sklepu czy żabki

To co wydasz sie więcej w sklepie oszczędza przy wynajmie apartamentu, bo trzeba uczciwie powiedzieć wychodzi on taniej, pod warunkiem ze porównasz podobne lokum, a nie rozpadający się domek w lesie do nowego apartamentu przy plaży.

Dawno nie było dyskusji o cenach lodów ola boga 2-2,5 Euro jakie zdzierstwo jak tak można zdzierać z ludzi. Ale 8-10 pln to jest już ok. Pomijam już jakie są zazwyczaj porcje tych lodów w CRO vs Bałtyk, tam zawsze "oszczędzam", bo biorę jedną gałkę :) 2,5 Euro ( 10,65 pln) złodziejstwo, naleśnik z homeopatyczną porcją smarowidła 3 Euro vs zwykły gofr z cukrem pudrem 11 pln ... hm faktycznie kroją tych turystów jak tylko mogą tylko tak naprawdę gdzie.

Organizujcie sobie wypoczynek jak chcecie i pozwólcie wypoczywać innym jak chcą. Jak ktoś głupi to niech jedzie bez sensu 1500 km, gotuje w apartamencie, bierze kartofle ze sobą, robi co chce co może komuś nie pasować najważniejsze, aby wrócił zadowolony. Nie chcesz jechać nie jedz, ale nie przekonuj innych, aby nie jechali. Nie porównuj jak było 10, 15 czy 20 lat temu, bo to nie ma najmniejszego sensu.

Chorwacja nie jest idealna, ale może być bardzo przyjemnym kierunkiem tylko trzeba znać swoje oczekiwania i dostosować do nich wyjazd.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 02.09.2025 12:17

W wiekszosci lokali przy plazy kroi sie turystow :lol: Niby Wlochy porownywalne sie zrobily ale ich koperto 4-6 euro od osoby jest bolesne. W ciagu roku bylem w Chorwacji Wloszech i Grecji jak i tez nad Polskim morzem no i niestety w Polsce urlop jest najtanszy ale jakosciowo beznadziejny i naprawde lepiej dolozyc na 3 osoby jak w naszym przypadku 3 tysiace na 10 dni i jechac tam gdzie jest pewna pogoda i powalajace widoki :tak:
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 02.09.2025 22:15

Ale mnie CRO absolutnie nie boli chcecie jedziecie. czy ziemniaki brać na wyjazd oczywiście Polskie wczesne, słoiki a po co mięso jest na miejscu, czy paliwo w baniakach nie bo śmierdzi podczas jazdy. Zioło kupić na miejscu i z miejsca spalić aby nie było "posiadania". Gdybym miał jeszcze raz gdzieś jechać to Jezioro Powidzkie (zbiornik wody pitnej) widać na 3-4m do dna, ale to w Polsce. Niby blisko a tak daleko.
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 03.09.2025 08:34

marcinbb napisał(a):.. miał jeszcze raz gdzieś jechać to Jezioro Powidzkie (zbiornik wody pitnej) widać na 3-4m do dna, ale to w Polsce. Niby blisko a tak daleko.

Ale nikt nie mówi, że w Polsce to znaczy musi być g...o, blisko wiec bez sensu i w tym rzecz. A ta dyskusja mniej więcej ma taki poziom tyle ze dotyczy Chorwacji to g...o, po co tam jechać drogo, daleko, oszuści, bez sensu. Najlepiej jeszcze używać stereotypów z przed wielu lat.
Internet ma swoją specyfikę pewnie jakby forum było o Polsce to okazałoby się ze też marnuje swój czas i pieniądze, bo wybieram złe miejscowości. Całe szczęście, ze mamy Lidla, w którym podobno ceny są jednakowe w całej Polsce to przynajmniej ten temat byłby z głowy, ale te ceny w smażalniach czy schroniskach ojojoj.

Tyle osób co roku tam jedzie, a co gorsze jeszcze większości to recydywiści, a i jeszcze zadwowoleni wracają. Co za patologia.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 03.09.2025 12:04

marcinbb napisał(a):,,,,,,,,,,,,
, ziemniaki brać na wyjazd oczywiście Polskie wczesne,
,,,,,,,,,,,

jak ja jadę w wrześniu to "pyry" są juz raczej pózne ,
to mogę je brać czy musza być "wczesne" ?
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 03.09.2025 12:22

599 napisał(a):
marcinbb napisał(a):,,,,,,,,,,,,
, ziemniaki brać na wyjazd oczywiście Polskie wczesne,
,,,,,,,,,,,

jak ja jadę w wrześniu to "pyry" są juz raczej pózne ,
to mogę je brać czy musza być "wczesne" ?

I tu chłopina może mieć dysonans. Wg aktualnej gazetki Plodine myte ziemniaki są za 0,50 euro/kg, w mojej pobliskiej Biedronce za 1,99 zł.

Nie dotyczy rolników i innych z własnymi poletkami, wtedy własny wór z Polski jest obowiązkowy :mg:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 03.09.2025 12:49

dekoder napisał(a):,,,,
Wg aktualnej gazetki Plodine myte ziemniaki są za 0,50 euro/kg, w mojej pobliskiej Biedronce za 1,99 zł.
,,,,,,,,

cena prawie ta sama,

jednak "ichnie" są myte :nie:
nasze jednak będą lepsze :)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 03.09.2025 21:12

Jeśli ziemniaki z biedronki nazywacie ziemniakami, to chyba nikt w Was nie jadł ziemniaków z lokalnego targu wprost od rolnika. Chleb tani w Chorwacji OK jak sam piekę też jest tani 1kg mąki pszenno/żytniej, 750ml wody, trochę zakwasu i łyżka oleju ale to prawilny kraftowy chleb a nie chleb z plastikowej torebki. A może ten tostowy też jest OK miesiąc czasu jest "świeży".
Co do ziemniaków to nie świrujcie codziennie śniadanie, obiad i kolacja w knajpie tam zawsze świeżo i tanio. Parkingi wszędzie nad morzem są darmowe, a butelka wody gazowanej jak w Polsce kosztuje 1zł za 1,5l. Tak sobie myślę z tych Waszych opowieści to się tam przeprowadzę :lol:
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 03.09.2025 21:19

1 zł za 1,5 litra? Smakosz Oazy?
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 03.09.2025 22:55

Tak w kilka dni zjechałem całą Chorwację i wszystkie wyspy i spałem w każdym lokum - tak było pamiętam.
Odnośnie wody mineralnej w Dino 1,5l woda gazowana to 1,09zł/ za 1,5l. To moja propozycja jeśli nie mam dostępu do soda stream.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 16.09.2025 09:21

nenek napisał(a):W wiekszosci lokali przy plazy kroi sie turystow :lol: Niby Wlochy porownywalne sie zrobily ale ich koperto 4-6 euro od osoby jest bolesne. ...

Bylem w tym roku 11 dni w Toscanii. koperto od 1,50 do 2,50 za osobę. dane z kilkunastu knajp w centrach miejscowości Arezzo, Siena, Montepulciano, San Gimignano, Pitigliano itp.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 16.09.2025 10:17

Chyba nie zrozumiales mojej odpowiedzi bo podales miejscowosci nie przy plazy. Znajomi byli w Weronie dania typu pizza ,lasagne po napoju i tiramitsu 2 drineczki za 2+2 100 euro i to podobno znaleziona bo w niektorych byloby jeszcze drozej .Inni w Rzymie tyle podobno bylo np kotlet z frytkami 16 euro plus 4 euro koperto .To tak jak bys porownal Sopot na monciaku z knajpa przyszpitalna na woli w Warszawie gdzie dwa dania kosztuja 35 zl.Rozumiem ze niektorzy dobrze znaja miejscowosci we Wloszech i wiedza gdzie zjesc znajduja jakies perełki ale patrzmy na to wszystko jak przecietny turysta nie wchodzi do pierwszej lepszej tylko sprawdzi ceny i wybierze mu odpowiadajaca i niestety prawda jest brutalna tanio nie jest.Jestem teraz na etapie planowania wyjazdu w listopadzie na Majorke do Palmy sprawdzalem ceny w google jest tragedia a Hiszpania niby miala byc tania no i niestety nie jest.Kotleta za 44 zl jak w Krynicy morskiej na plazy nie zjem chyba nigdzie moze w Rumuni.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 16.09.2025 12:08

nenek napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Kotleta za 44 zl jak w Krynicy morskiej na plazy nie zjem chyba nigdzie moze w Rumuni.

tak dla jasnosci w RO na morzem tanio nie jest,
jak juz to w BG,
przynajmniej "jakiś czas"temu tak było,
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 16.09.2025 12:57

No nie wiem w Rumuni ani w Bulgari nie bylem tak tylko strzelilem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Po godzinach...

Chorwacja... nie dziękuję - z innej beczki - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone