Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Brela 2007

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MagdaS
Podróżnik
Brela 2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) MagdaS » 28.03.2008 23:18

Witam wszystkich. Nie wiem od czego zacząć, no tak sierpień 2007, nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji. Myślę, że można zacząć tak jak my od www.cro.pl, następnie przygotowania do wyjazdu i odliczanie dni.
Wyjechaliśmy wcześnie rano, druga połowa sierpnia, słoneczny poranek podkreślał nasze emocje związane z wyjazdem. Wszelkie wątpliwości zostawiliśmy w domu i ruszyliśmy w kierunku granicy. Bezproblemowa odprawa graniczna, komfortowa droga przez Słowację, Węgry wraz z Budapesztem, autostrada wzdłuż Balatonu doprowadziła nas do Chorwacji. Udaliśmy się w kierunku Zagrzebia, a dalej trasą tak chwaloną przez bywalców tego forum, czyli starą cestą, wybór oczywiście trafny. Niesamowite widoki i tempo jazdy, które pozwala to wszystko podziwiać. Niezapomniane chwile. Po kilkunasto godzinnej jeździe, jakby było mało wrażeń otrzymaliśmy kolejną dawkę emocji podziwiając upragniony turkus morza, piękno wysp i niesamowity klimat, który nas przywitał w cudownej Dalmacji. Udaliśmy się w kierunku Breli, dwie godziny poszukiwań i znaleźliśmy sympatyczny apartament u miłych gospodarzy. Po krótkich negocjacjach mogliśmy się cieszyć ładną sypialnią, przestronną kuchnią z łóżkiem dla naszego dziecka i pięknym widokiem na morze. Jak nas poinformowała właścicielka do morza to zaledwie 50m, ale jak przekonaliśmy się później w Breli odległości lepij liczyć na schodki, niż metry, naliczyliśmy ich ze 150, co uczyniło z naszego wyjazdu połączenie odpoczynku z aktywną spinaczką :D , do której bardzo szybko przyzwyczailiśmy się.
Ciesząc się słoneczną pogodą, ciepłym morzem, codziennym plażowaniem i ślicznymi widokami zapragnęliśmy zobaczyć i poczuć coś więcej. Odwiedziliśmy Makarską, Baśka Wodę lecz w niedosycie wrażeń udaliśmy się krętą trasą wzdłuż wybrzeża podziwiając niepowtarzalne widoki do Dubrownika, gdzie mogliśmy podziwiać piękno architektury i niesamowity klimat, który tam panował. Aż żal było opuszczać to mijsce (oczywiście do zobaczenia w 2008 roku). Zachłyśnięci starą Chorwacją, po kilku dniach plażowania udaliśmy się na północ od Breli zwiadzając Omiś, Split i podążając wzdłuż wszystkich Kaszteli dotarliśmy do Trogiru. I tu zadaliśmy sobie pytanie, gdzie jest piękniej? Tu w Trogirze, czy w Dubrowniku?... I jaki wniosek, nie mozna ominąć żadnego z tych miejsc ponieważ są równie atrakcyjne. Ostatnie słoneczne dni spędziliśmy pod błękitną flagą na czystej plaży w Breli. Z żalem opuszczaliśmy to miejse wracając do kraju. Wtedy zapadła decyzja, że wracamy tu w przyszłym 2008 roku. Zapraszamy do wspólnego plażowania w Breli i do oglądnięcia galerii zdjęć z naszego pobytu Brela i inne miejsca.
Ostatnio edytowano 28.03.2008 23:28 przez MagdaS, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 28.03.2008 23:25

Noo ... Madzia fotki pierwsza klasa.Ale w słowach to taka trochę oszczędna jesteś :D :D
Pozdrav.
MagdaS
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MagdaS » 28.03.2008 23:33

Oszczędna? Jak każdy Polak ha,ha :lol: , a to wszystko trzeba zobaczyć. Oczywiście polecam Chorwację.
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 29.03.2008 09:51

Cudne zdjęcia,prześliczne miejsca.W tym roku juz po fakcie,ale coś czuję że w przyszłym wybiorę się do Breli sprawdzić czy w naturze też to tak wygląda (nie chce się wierzyć :roll: )
mońcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mońcia » 29.03.2008 11:13

Zdjęcia zachwycające, zapierają dech w piersiach...Bardzo klimatyczne uliczki, okna, lubię takie klimaty. (jakim sprzętem te cuda wykonano?) Zazdrościmy wrażeń i prosimy o więcej, bo faktyczne słów mało MagdoS.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.03.2008 15:27

Jeśli Autor tematu się nie pogniewa , dolączę swoją relacje z pobytu w Breli , również z 2007 roku.
Pierwsze plany na Cro rozpocząlem na początku roku , myslalem o Hvarze i malej osadzie Torac Uvala w środkowej części wyspy na pd . wybrzeżu , oglądalem apartamenty i dziwnym trafem nie moglem na zdjęciach dostrzec kranów z cieplą wodą . Ponieważ Hvar goscilem w 2005 roku zrezygnowalem z wyspy i zacząlem szukać czegoś na lądzie . Cieszę się ze posluchalem rad doswiadczonego Cromaniaka -m82m i wybralem Brele- dzielnice Podraće Ta część Cro byla mi znana ponieważ w 1997 spędzalem urocze wakacje z grupą studentów Politologii w Podgorze - tam zafascynowany Cro postanowilem bywać częściej w tej części Balkanów i tej części Chorwacji .
Żona dlugo nie mogla zaakceptować Chorwackich planów wakacyjnych , chcąc zwiedzić nowe , nieznane części Europy - Odwiedzila Cro w Primośtenie i na Hvarze( miasto Hvar) dopiero na moje urodziny ( jako prezent urodzinowy ) postanowila zaakceptować mój plan wakacyjny i oddać w moje ręce organizację wyjazdu. Wyjazd zaplanowaliśmy na koniec czerwca tj początek wakacji ( Żona edukuje mlodzież)
Wreszcie nadszedl termin wyjazdu , zaplanowalem trasę nocną ,żeby uniknąć korków oraz przyjechać do Breli w dzień.Wakację planujemy w ciemno - mam tylko zaplanowaną miejscowość i dzielnicę - myślę że los mi sprzyja.
Dzień zaplanowlem że mocno się w pracy wyeksploatuje żeby na wieczór zasnąć na 2-3 godziny i ruszyć w trasę. Po pracy przygotowalem autko , dotankowalem , sprawdzilem ciśnienie opon , umylem samochód i wrócilem na wieczór do domu . Kladę się spać - a tu nic ,podekscytowany wyjazdem nie umiem zasnąć , snuję się po domu planując trasę , pewnie mam podwyższone ciśnienie i puls. Nagle oznajmiam zonie - jest 23.00. Jedziemy - znosimy bagaże i ruszamy i co.....- awantura - żona twierdzi ze jestem niepoważny - przekonuję ją do mojego pomyslu . Jeśli będę zmęczony zatrzymujemy się na trasie i drzemka .
Ruszamy - na Chalupki oraz Ostrawę , W Ostravie szukam kierunkowskazu na Brno ale go nie widzę jadę po omacku , jest noc i kupuje mapę Czech , znam już kierunek, jest dobrze. Docieram do Brna i ogarnia mnie sen . Zjeżdzam na parking i z Żona ucinamy drzemkę w aucie. Po 2,5 godz. budzę się - już świta, ale jestem jak nowo narodzony. Ruszamy granica z Austrią dalej Wiedeń , tam ostrożnie żeby nie pomylić drogi . Ruszamy na Graz - super autostrada - nareszcie trasa idzie , coraz bliżej CRo.
Slovenia , trasa na Maribor , w Mariborze remonty i godzina w korku.
Ale pelen optymizm , już niedaleko.Dalej...
Już granica , czuje podniecenie , myślę że Cromaniacy mnie rozumieją , dopiero granica a tu już fantastyczne uczucie, wiem że za parę godz. jak z trasy zobaczę Jadran będzie podobnie . W przygranicznym kantorze wymieniam pierwszą partię kun , jestem nieco nerwowy i zastanawiam się ile przeplacam , po tygodniu wiem że byl to uczciwy kurs.
Ruszam po Crobanach - co za uczucie , mam chęć zabrać za uszy każdego ministra infrastruktury z Polski i pokazać jak się buduje autostrady i w jakim tempie. Planuję wariant ekonomiczny jazdy i trzymam mojego diesla na 130-140 km/h- Chcialem dojechać do Breli na jednym baku - nie udalo się - za Splitem wskaźnik paliwa jest niebezpiecznie nisko , żona śpi ja wlączam tryb economic 90 km/h i rezygnują z klimy . Żona mnie zabije jak stanę bez paliwa - byle do stacji , ale jest nerwówa. Widzę jest stacja , kamień spada mi z serca - tankuję na full , rany , jechalem na oparach, do baku wchodzi równe 60 litrów - by się dzialo....
Ruszam - jest okolo godz. 14 dojeżdzam do Sestanovaca i koniec autostrady , już wiem że już tuż ,tuż. Zjeżdżam z gór i JADRAN - wzorzec turkusu. Nienawidze prowadzić na tej trasie bo nie mogę delektować się tym widokiem a trasa wąska i przepaście na okolo , raz po raz żona karci mnie i nakazuje ostrożność . Szukam momentu , żeby się zatrzymać . Jest parking z widokiem na zatokę Vrulje - co za widok- od razu parę fotek , Cieszę się jak dziecko , nie odczuwając zmęczenia.
Siadamy do auta , jadę dalej - wjeżdżam na Jadrankę i szybciutko tablica Brela - szybko skręcam, bo widzę kierunkowskaz na Ścit i Podraće. Krętą drogą zjeżdżam i jestem na Podraću . Nie ma gdzie zaparkować ,żona zostaje w aucie ja ruszam szukać lokum , jeśli gospodarz bęzie sie awanturowal że postawiliśmy mu auto na jego parceli żona przeparkuje.
Ruszam i szukam , pytam - dom do domu jak akwizytor lub listonosz . Szukam "dwójki" znalazlbym "4" z dobrą lokalizacją . gospodarz mi mówi że może mi wynająć "2" ale dopiero następnego dnia i proponuje mi noc na plaży - pukam się w czolo. Ruszam dalej. Mam pokój , wracam do Żony pokazać jej swoje odkrycie , widzę że żonie się tu podoba , pomimo zmęczenia. Niestety po paru minutach idziemy do gospodyni a ona już wynajęla pokój Czechom , jestem trochę zbity . Jeszcze raz wchodzę do super kwatery na Podraću 2 i zagaduję starszą Panią. Odpowiada mi że może nam wynająć pokój ale na 5 dni. Biorę od razu , mega świetna lokalizacja - drugi dom od Punta Rata , widok na "Brelską" skalkę , morze jakieś 6 metrów , plaża punta rata jakieś 50 m. Jestem wniebowzięty . Jeszcze zbijam cenę z 35E na 32E za pokój. Starsza mila Pani to teściowa wlaścicielki Pani Mirjany którą poznajemy za parę godzin jak przynosi nam pościel i wybudza nas z drzemki.

Jesli nie zanudzam to mam w planie napisać jeszcze o
1. Brela - pobyt
2. Wycieczki - a/dopoludniowa -Biokowo
b/ calodniowa - Imotskie Jezera -wodospady Kravica - Mostar - Bacinskie Jezera
Ale to na wypadek jeśli się znajdą czytelnicy .
To mój debiut publicystyczny i jestem troche stremowany i oświadczam że nie mam litery "eŁ"
Pozdrav
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.03.2008 15:57

Pisz, pisz i pokazuj zdjęcia, ci co byli chętnie znów zobaczą a ci co nie byli tez chętnie oglądną i poczytają.
Myślę, że to niezły pomysł dołączyć się do MagdyS, bardzo skromnej osoby w słowach i wspomnieniach.

Nie masz ł? Hmmm to bedziesz miał.

1.Naciśnij prawy klawisz mysz na wolne miejsce na pulpicie
2.Zobaczysz menu, będzie tam 'Opcje grafiki', naciśnij na te opcje
3.Zobaczysz nowe nemu, będą 'Klawisze dostępu'
4.Wyłącz je

I powinno być OK :D

Czekamy na dalszy ciąg 8O :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.03.2008 16:02

Mam małą uwagę do sposobu pisania tekstu. Nie ma potrzeby wstawiać spację przed przecinkiem i kropką, po tych znakach bezwzględnie jest potrzebna.
pozdr
Lidia
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.03.2008 16:06

ł ł łł
Ale fajnie , dzięki . Jeśli w tak prosty sposób jak włączanie" ł " opiszesz mi jak wklejać zdjęcia to będą jeszcze dziś
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 29.03.2008 16:31

Jest kilka możliwości.

O tym gdzie ja umieszczam zdjęcia za darmo i jak to zrobić poczytasz w tym wątku, po krótkiej dyskusji znajdziesz cenne uwagi cromaniaków i pierwsze próbne zdjęcia (nie tylko moje :D ).
Kobieta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobieta » 29.03.2008 21:10

świetne zdjęcia, pełen profesjonalizm :):)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.03.2008 00:16

Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.03.2008 00:22

Powyżej zatoka Vrulje ze zjazdu w stronę Breli
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 30.03.2008 00:24

Obrazek

Widok na nasz ap. z Plaży Punta Rata