Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

brać Euro czy złotówki??

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aka85:)
Podróżnik
brać Euro czy złotówki??

Nieprzeczytany postnapisał(a) aka85:) » 04.08.2006 12:54

hej ludziska!jestem 1-wszy raz na forum i od razu pytanko: jaką walutę wziąć ze sobą do Chorwacji?Euro, nasze złotówki czy od razu Kuny?drugi raz wybieram się do HR, ale ostatnio byłam 6 lat temu (Kastel Stari-polecam :lol: ) i w sprawie waluty mam pewne wątpliwości :( od razu jakby ktoś miał ciekawe info o miejscowości Pakostane (okolice, pogoda, ciekawostki itp.), byłabym wdzięczna za cenne uwagi :wink: pozdroofki dla wszystkich entuzjastów HR :D
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 04.08.2006 15:16

Zlotowki zostaw w domu, kun nie kupuj-nie oplaca się. Euro zaplacisz w samej Chorwacji i wszedzie po drodze, to najmniej klopotliwa a zarazem nieźle wymienialna waluta. Aktualny dobry kurs to 7,2 kuna za 1 euro, przy wymianie na poczcie licz sie z niewielkim podatkiem bodaj 1,5 procent).
W Pakostane nie bylem, ale w Pagu spotkalem gościa, ktory byl w Pakostane wlasnie. Ponoc do odpoczynku to super miejsce, ciche i spokojne, jesli jednak chcesz poszalec wieczorami to podobniez nienajlepsze. Ale to wszystko na zasadzie "baba babie" osobiscie nie bylem.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aka85:) » 04.08.2006 16:54

JasioJasio dzieki za info:) wyjeżdżam we wtorek i nie wiedziałam co zrobić z kasą. ale chyba zrobię tak jak mówisz. Co do Pakostane - jeśli to spokojna mieścinka to spoko:) nie mam dużych wymogów jeśli chodzi o zabawę;) trochę fantazji i zabawa sama się organizuje;)hehe. jeszcze raz dzięki za wskazówki pozdroofki:)
izis
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) izis » 04.08.2006 18:53

aka85:) napisał(a):hej ludziska!jestem 1-wszy raz na forum i od razu pytanko: jaką walutę wziąć ze sobą do Chorwacji?Euro, nasze złotówki czy od razu Kuny?drugi raz wybieram się do HR, ale ostatnio byłam 6 lat temu (Kastel Stari-polecam :lol: ) i w sprawie waluty mam pewne wątpliwości :( od razu jakby ktoś miał ciekawe info o miejscowości Pakostane (okolice, pogoda, ciekawostki itp.), byłabym wdzięczna za cenne uwagi :wink: pozdroofki dla wszystkich entuzjastów HR :D

Ja biore euro i zlotowki, bo ponoc nie ma poblemu z zamianą na miejscu złotowek, a jak nie wykorzystam zlotowek to przynajmniej nie bede stratna na tym bo nie bede musiala ich zamieniac w Polsce.Troche poplątalam ale mam nadzieje, że zrozumiałaś , pozdrawiam!
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 05.08.2006 06:59

aka85:) napisał(a):hej ludziska!jestem 1-wszy raz na forum i od razu pytanko: jaką walutę wziąć ze sobą do Chorwacji?Euro, nasze złotówki czy od razu Kuny?drugi raz wybieram się do HR, ale ostatnio byłam 6 lat temu (Kastel Stari-polecam :lol: ) i w sprawie waluty mam pewne wątpliwości :( od razu jakby ktoś miał ciekawe info o miejscowości Pakostane (okolice, pogoda, ciekawostki itp.), byłabym wdzięczna za cenne uwagi :wink: pozdroofki dla wszystkich entuzjastów HR :D

wez co masz, na poczcie wszystko wymienisz na kuny, wychodzi praktycznie na to samo czy ze zlotowek, dolarow, euro ...

baw sie dobrze :D
Podróżnik
dzięki za odp:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) aka85:) » 05.08.2006 19:30

ludziska dzięki za wskazówki:)zastanawiam się czy po prostu nie wziąć karty kredytowej i tam na miescu juz wybierać kuny - tylko pytanie, czy w Pakostane są bankomaty przyjmujące karty Visa Electron:/ ale na to dałam osobny temat na forum, żeby było widać;) we wtorek ruszam do HR więc muszę się szybko decydować w kwestii kasiorki:/ a mam nadzieję że zabawa będzie przednia (ostatnio na HR się nie zawiodłam).
jeszcze raz dzięki wielkie za info pozdrawiam wszystkich Croentuzjastów:)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 05.08.2006 21:11

najlepiej wymienić złotówki robie tak od paru lat wymieniając na granicy aktualny kurs ok 1,84 kuny za 1 zł i link do strony narodowego banku horwackiego tabela kursów http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
Co do karty zapłaciszdwa razy kurssprzedaży kuny i euro z złotówki kupią od ciebie kursem kupna master card przydaje się w Austri do tankowanń i zakupów w Chorwacji lepiej mieć Euro na kwateręi gotówkę w kunach i złotówkach,
ouzo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ouzo » 06.08.2006 03:04

Przepraszam że się podepnę pod wątek:

Czy dobrze rozumiem że w każdym banku czy kantorze w Splicie albo Starim Gradzie wymienię złotówki na kuny? :)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 06.08.2006 06:47

Tak wymienisz złotówki na kuny mamy przecież mocną walutę :D jak również korony słowackie czeskie forinty na granicy jest korzystniejszy kurs niż na wybrzeżu
Vasper
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vasper » 09.08.2006 14:45

na granicy jest korzystniejszy kurs niż na wybrzeżu

Nie sprawdzałam jaki jest na granicy, ale i tak bardziej opłaca się wymieniać gdziekolwiek w Chorwacji, niż w Polsce! Niestety za późno się o tym dowiedzieliśmy i część (na szczęście tylko część) wymieniliśmy już w Polsce, przez co byliśmy sporo stratni...:?

Złotówki można wymienić tam wszędzie - w kantorach, bankach, na poczcie, w hotelach (chociaż w tych ostatnich nie polecam, bo biorą sobie największą prowizję)! ;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.08.2006 18:27

ouzo napisał(a):Przepraszam że się podepnę pod wątek:

Czy dobrze rozumiem że w każdym banku czy kantorze w Splicie albo Starim Gradzie wymienię złotówki na kuny? :)

euro, dolary,zlotowki i co tam jeszcze masz wymienisz w kazdym urzedzie pocztowym
mawe
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawe » 09.08.2006 18:33

W poniedziałek wróciłam z Murteru i tam kurs wahał się od 7,00 do 7,08 kun za jedno euro oraz 1,78 kun za złotówkę, bez prowizji, wymiana wszędzie bez problemu
mariush_foto
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariush_foto » 10.08.2006 06:30

Dwa lata temu wypłacałem w Chorwacji kasę w bankoamatach. Po powrocie do domku i przejrzeniu wyciągu bankowego okazało się, że kurs bankowy (PKO) jst tak korzystny, że transakcje były bardziej opłacalne z prowizją bankomatową niż wymiana w Polsce czy Chorwacji. Oczywiście, płatności bezgotówkowe opłacały się jeszcze bardziej.
klimut
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) klimut » 12.08.2006 19:33

a czy trzeba mieć waluty z państw przez które się przejeżdża t.zn. korony słow i forinty węgierskie? czy trzeba mieć jakąś minimalną ilość kun gdy wjeżdżamy do Chorwacji?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 12.08.2006 19:38

klimut napisał(a):a czy trzeba mieć waluty z państw przez które się przejeżdża t.zn. korony słow i forinty węgierskie? czy trzeba mieć jakąś minimalną ilość kun gdy wjeżdżamy do Chorwacji?

No a jak Ci braknie paliwa na Wegrzech to czym zaplacisz,a za wjazd na autostrade w CHR to czym zaplacisz,no euro mozna ale przelicznik to maja do d....Na kazdej granicy maja kantory...
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne