Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: Bośnia i Hercegowina - slalom między minami

Postnapisał(a) Franz » 25.04.2013 13:31

piotrf napisał(a):A wszystko w pięknych okolicznościach przyrody 8)

Miecia napisał(a):Przewagą są jednak klimaty górskie :wink:
Piekne.....owszem......ale takie przerywniki, też świetnie się wpisują :wink:

Tak się kończy przedostatnia trasa w ramach tego wyjazdu.
Dopiszę dziś kilka zdań tekstu do tej końcówki.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 25.04.2013 20:25

Słowo pisane do ostatnio zamieszczonych fotek:

Jakoż i wkrótce widzę już stojący samotnie na polanie samochód. Samotnie? A, nie! Coś się nagle dzieje w pobliskich krzewach, jakiś tętent podrywa ziemię do drżenia i oto stado przebiega, prezentując przed moimi oczami scenę jak z westernu. Sylwetki koni wbiegających do płytkiej niecki schodzą do poziomu falujących traw z pierwszego planu, ale rozwiane grzywy przemykają ponad pożółkłą nieco zielenią. Do kompletu brakuje jedynie kobiety w tańcu i żaglowca na wietrze.

Po chwili stado wyhamowuje zataczając lekki łuk i zwracając na koniec łby w moją stronę. Przygotowanie do nabrania rozbiegu? Niee... Jeszcze przez chwilę stoję zauroczony krótkim przedstawieniem, a następnie zrzucam plecak i wyciągam kluczyki samochodu. Wycieczka skończona.
ASIULA HK
Legenda

Postnapisał(a) ASIULA HK » 25.04.2013 20:35

Tak jak Ciebie zaskoczył widok koni.....tak pewnie i one były zaskoczone Twoją obecnością :wink:

Pozdrawiam.Aśka :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 25.04.2013 20:56

Miecia napisał(a):Tak jak Ciebie zaskoczył widok koni.....tak pewnie i one były zaskoczone Twoją obecnością :wink:

Tyle, że pewnie w końskim mniemaniu samotny wędrowiec na pustkowiach nie jest sposobem uzewnętrznienia piękna. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 25.04.2013 21:05

Franz napisał(a):Tyle, że pewnie w końskim mniemaniu samotny wędrowiec na pustkowiach nie jest sposobem uzewnętrznienia piękna. ;)

A tego do końca pewny być nie możesz :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 27.04.2013 13:04

piotrf napisał(a):A tego do końca pewny być nie możesz :wink:

Tak czy owak - już się bardziej nie przybliżyły.

Pozdrawiam,
Wojtek
tompie68
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tompie68 » 27.04.2013 22:51

Najbardziej urzeka klimat surowości tego miejsca. Ta surowość jest wręcz pierwotna, nie skalana ręką człowieka. Surowość taką w europejskich górach można spotkać już bardzo rzadko. A do tego te dzikie z pozoru konie.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 28.04.2013 06:43

Franz napisał(a):
Miecia napisał(a):Tak jak Ciebie zaskoczył widok koni.....tak pewnie i one były zaskoczone Twoją obecnością :wink:

Tyle, że pewnie w końskim mniemaniu samotny wędrowiec na pustkowiach nie jest sposobem uzewnętrznienia piękna. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Trzeba było Franz wskoczyć na jednego konia. Pojeżdziłbyś po dolinie za darmo.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 28.04.2013 14:35

tompie68 napisał(a):Najbardziej urzeka klimat surowości tego miejsca. Ta surowość jest wręcz pierwotna, nie skalana ręką człowieka. Surowość taką w europejskich górach można spotkać już bardzo rzadko. A do tego te dzikie z pozoru konie.

Chyba ta surowość i dzikość tak mnie tam przyciąga.

darek1 napisał(a):Trzeba było Franz wskoczyć na jednego konia. Pojeżdziłbyś po dolinie za darmo.

Niedawno pisałem o tym, jak mnie wręcz na końską przejażdżkę namawiano.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 29.04.2013 11:36

Tradycyjne piwko przy samochodzie i nadchodzi pora wyjazdu. Z pewnym żalem opuszczam to miejsce – Tisovica potrafi oczarować. No cóż, może jeszcze kiedyś uda mi się tu powrócić, a teraz już bywaj, wspaniała dolino…
Ostatnie fotki w stronę pięknego muru zdobytych szczytów pstrykam tuż przed samą przełęczą, by kawałek dalej zatrzymać się raz jeszcze, sycąc zmysł wzroku tym razem w kierunku północnym.

P0640318.JPG

P0640320.JPG

P0640322.JPG

P0640324.JPG

P0640325.JPG

P0640326.JPG
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 29.04.2013 13:13

Następnie ostrożny zjazd pozostawiającą nieco do życzenia drogą i zatrzymuję się tuż nad wioską. Pora na kawkę. Przy tej okazji studiuję mapy dojazdu w ostatni rejon, na którym mi zależy podczas tego wypadu. Mam trochę drogi do zrobienia.

P0640328.JPG

P0640331.JPG

P0640334.JPG

P0640335.JPG

Składam graty i ruszam w trasę, która prowadzi przez Konjic, Sarajewo, potem przejazd pięknym kanionem Bistricy do Focy. Nie pierwszy raz tędy jadę i znów żałuję, że nie ma się gdzie zatrzymywać. Jakąś tam pociechą jest fakt, że już się ściemnia i światła coraz mniej. Po zmroku wjeżdżam na zbocza ponad Sutjeską, by następnie wyszukiwać w świetle reflektorów miejsca, gdzie powinienem z szosy zjechać. W Tjentiste skręcam, gdy widzę drogowskaz na Mrkali. Obawiam się jednak dziurawej drogi po nocy, zostawiam więc sobie dojazd już na następny dzień, a teraz parkuję po prostu przy samej drodze i układam do snu. To był piękny dzień - mam nadzieję, że kolejny również nie zawiedzie moich oczekiwań.
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 01.05.2013 20:51

Przyznaję bez bicia , że tej Mrkali nie mogę zlokalizować :?
Czy to po stronie pasma Zelengory , czy Sutjeska N.P. :?:

Na celowniku Maglić :?:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 06.05.2013 14:17

piotrf napisał(a):Przyznaję bez bicia , że tej Mrkali nie mogę zlokalizować :?

Ja też nie mogłem, ale to była jedyna droga w kierunku, który mnie interesował.

piotrf napisał(a):Czy to po stronie pasma Zelengory , czy Sutjeska N.P. :?:

Patrz niżej. ;)

piotrf napisał(a):Na celowniku Maglić :?:

Zgadłeś Waść. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 06.05.2013 14:32

piotrf napisał(a):Przyznaję bez bicia , że tej Mrkali nie mogę zlokalizować :?

Ja też nie mogłem, ale to była jedyna droga w kierunku, który mnie interesował.

Ale przy świetle dziennym już łatwiej. ;)

Na tym wycinku mapy już się daje zlokalizować:

RIMG1442.JPG

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda
Re: Bośnia i Hercegowina - slalom między minami: Maglic

Postnapisał(a) Franz » 08.05.2013 14:11

Dzień 9

Budzik wyrywa mnie ze snu o 6:15. Zwijam graty i sprawdzam jeszcze jeden drogowskaz, który mignął mi wczoraj, ale już nie próbowałem go odczytać. Prijevor – świetnie! Właśnie tego mi potrzeba; mam tylko nadzieję, że faktycznie uda się do tego miejsca dotrzeć samochodem. Ruszam ostrożnie, gdyż asfalt ma na samym początku kilka nieprzyjemnych dziur. Ale to tylko chwila i dalej już jest całkiem przyzwoicie. Kiedy kończy się asfalt, zastępuje go nadal niezła droga szutrowa, wijąca się niezbyt stromo, ale uparcie w górę. Potem łagodna przełęcz Dragos, za którą zatrzymuję się na rozstajach, widząc jakąś drewnianą tabliczkę. Podchodzę bliżej – w kierunku odbicia w prawo strzałka i napis: Prijevor.

P0740336.JPG

P0740338.JPG

P0740339.JPG

P0740340.JPG

P0740342.JPG

P0740343.JPG

P0740344.JPG

P0740345.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina