Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Biokovo-Sveti Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Biokovo-Sveti Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.06.2006 08:34

Witam,mam ochotę w tym roku wejść lub wjechać(najlepiej,ze wzgledu na dzieci) na ten szczyt,czy ktoś z Cromaniaków był już na szczycie i może się podzielić doświadczeniami :?: Pozdrawiam
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 22.06.2006 08:41

...osobiście nie byłem, ale również podczas tegorocznych wakacji w Cro mam zamiar tam wjechać...to mój cel nr1! naoglądałem się zdjęc, naczytalem relacji i już nie mogę się doczekać... najpiękniejsze zdjęcie jakie znalazłem --->

http://www.destinacije.com/slika_nav.asp?lang=en&pg=1&p=Park%20prirode%20Biokovo&cp=18&s=Next&prikaz=&t=opis_slike
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 22.06.2006 08:47

szaki17 napisał(a):Witam,mam ochotę w tym roku wejść lub wjechać(najlepiej,ze wzgledu na dzieci) na ten szczyt,czy ktoś z Cromaniaków był już na szczycie i może się podzielić doświadczeniami :?: Pozdrawiam

witam! rewelacja, hucznie polecam! radzę raczej wjechać bo to chyba około 20 km serpentynami
wrażenia niesamowite, szczególnie jak wymijałem się z Audi A8 (z przyczepą) ;)
http://images.google.pl/images?q=biokov ... raz%C3%B3w
http://images.google.pl/images?svnum=10 ... tnG=Szukaj
tboy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tboy » 22.06.2006 08:58

fajna strona, thx
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 22.06.2006 09:25

Bardzo fajna wycieczka! Radzę wybrać jednak dzień o stabilnej pogodzie, aby po wjechaniu na szczyt nie zdziwić się nagłym zachmurzeniem i chłodniejszą temperaturą. Ja wjeżdżałam w upalny dzień i mimo bezchmurnego nieba widoczność była ograniczona przez mgiełkę. Ale wrażenia są super. Widoki wspaniałe. Kierowca musi umieć zręcznie cofać, gdyż droga jest wąska i trzeba przepuszczać samochody jadące z góry. na zakrętach są szersze miejsca, więc tutaj można się wyminąć. Na szczycie jest maszt z antenami, które wydzielają niezłe pole magnetyczne - film nagrany w pobliżu anten nieźle "buczy" przy odtwarzaniu. Widoki są niesamowite, zdjęcia wyglądają jak zrobione z nisko lecącego samolotu. Fajnie widać wyspy, a z drugiej strony BiH. Nie wiem czy dobrze widziałam przez mgiełkę, ale w oddali chyba można zauważyć jezioro Busko w Bośni. Fajnie jest filmować zjazd w dół kamerą z ręki przez okno. Ogólnie super wrażenia - polecam.
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 22.06.2006 09:48

fajny filmik ze zjazdu w dół i ze szczytu w zeszłym roku zapodał krzychu_72
do pobrania tu: http://www.cro.superhost.pl/svjure.wmv (340 kbit/s, 12,6MB) naprawdę warto zassać :D
Ostatnio edytowano 22.06.2006 22:58 przez Alek70, łącznie edytowano 1 raz
Jaś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaś » 22.06.2006 13:13

wjechać trzeba koniecznie, wjeżdżałem 2 lata temu; fajnie wyglądało, jak miejscowi busami brali zakręty na kilka razy; widziałem też za kierownicą spanikowaną (spoconą i czerwoną) kobietę, która przez 10 min cofała dość nieumiejetnie, bo musiała mnie przepuścić; jej nienormalny mąż wydzierał się tylko na nią i nie potrafił jej właściwie pokierować; tak więc NERWY NA WODZY, TROCHĘ DOŚWIADCZENIA I NA PEWNO SIĘ OPŁACI-WIDOKI WSPANIAŁE!!!
ania77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania77 » 22.06.2006 19:53

Jedź koniecznie, przepiękne widoki, nawet jeżeli jest lekka mgiełka. Nastaw się na róznicę temperatur, kiedy byliśmy na dole było 35, a u gory kolo 15 i lekki wiaterek.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 22.06.2006 22:55

Zobacz tutaj
albo tutaj
albo tutaj
itd itd itd
Grzegorz G.
Odkrywca
Sveti Jure

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz G. » 22.06.2006 23:35

Bylem w ubieglym roku-super wrazenia.23 km jazdy serpentynkami-trzeba sie przygotowac rowniez na cofanie po nich(zdarzylo mi sie pare razy)Widok z gory zarąbisty-niektorzy mowili ze mozna zobaczyc nawet Italie ale jak ja bylem byla lekka mgiełka....Goraco polecam-w tym roku chyba sobie wjade jeszcze raz..

Pozdrawiam Grzesiek :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.06.2006 06:43

Wszystkim dzięki,cała familia nabrała ogromnej ochoty na wjazd,szczególnie dzieciaki(jak zobaczyły filmy).Do zobaczenia na szczycie :!: :papa:
mertinq
Podróżnik
a

Nieprzeczytany postnapisał(a) mertinq » 24.06.2006 18:58

miejsce poporstu supper:) byłem w zeszłym roku i wtym tez nie ma mowy zeby to ominac:)
magrom1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magrom1 » 09.07.2006 07:25

Byłem w tamtym roku naprawdę było rewelacja...Ale proponuję jechać jak najwcześniej rano ok.8 ponieważ później już dużo dłużej zajmie Ci wjazd. W większości trasy dwa samochody się nie wyminą.Pozdrawiam
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 09.07.2006 08:34

www.rich72.ao.pl też jest parę fotek ze szczytu - teściowa pogięła mi podłogę pod nogami podczas zjazdu w dół :wink:

ps. 4 ostatnie fotki w galerii Sumpetar 2004
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.07.2006 10:34

Trasa warta zobaczenia. Uwazac na Czechów , marnie jeżdżą. Ten z którym ja się spotkałem maska w maskę zjeżdżając już na dół powiedział , że nie cofnie bo nie umie i tak stał , aż ja na wstecznym cofnąłem pod górę ze 100m do mijanki. Wbrew pozorom trzeba uważać bo widziałem trochę świeżych kwiatów na pomniku w miejscach gdzie czyjeś auto poszło w dół. Pozdrav-Bocian
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone