Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek1977
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek1977 » 09.09.2022 12:19

Zbigniew74 napisał(a):
Tomek1977 napisał(a):Dzięki Zbigniew74 za informację,
jeszcze pytanie , jak nie posiadam konta walutowego to czy jest jakiś przelicznik na inną walutę i można zrobić przelew w złotówkach ?

Tak, przeliczy Ci po kursie około 0,64zł, ja tak robiłem.

Dziękuję za informację.
Pozdrawiam :)
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 24.07.2023 16:34

Akurat ten odcinek nic się nie zmienił :hut:
Sv Jure 04-09-2018

Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 29.03.2026 11:32

Cześć, watek trochę leciwy ale do tej pory zabrakło mi odwagi na wyjazd na Sveti Jure w sezonie, a teraz będę w połowie kwietnia w okolicy i myślę o "ataku góry". Obecnie jest to już bardziej zorganizowane, ale ciągłe zagrożenie otarć istnieje. Co sądzicie o wyjeździe w kwietniu, będzie bezpieczniej?

I o ile wjazd to zapewne w manualu 1 i 2 bieg, to zjazd na dwójce z hamowaniem?
Pamiętam, że jak w Tolo zjeżdżałem tylko jeden jedyny raz w dół, to na jedynce silnik sie po prostu rozbiegał i wymagało to ciągłego hamowania, ale to było tylko ok. 1 km, a ponad 20 to hamulce chyba gorące... :)
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 29.03.2026 13:03

Adax napisał(a):Cześć, watek trochę leciwy ale do tej pory zabrakło mi odwagi na wyjazd na Sveti Jure w sezonie, a teraz będę w połowie kwietnia w okolicy i myślę o "ataku góry". Obecnie jest to już bardziej zorganizowane, ale ciągłe zagrożenie otarć istnieje. Co sądzicie o wyjeździe w kwietniu, będzie bezpieczniej?

Pamiętam, że jak w Tolo zjeżdżałem tylko jeden jedyny raz w dół, to na jedynce silnik sie po prostu rozbiegał i wymagało to ciągłego hamowania, ale to było tylko ok. 1 km, a ponad 20 to hamulce chyba gorące... :)

Hej, Ja byłem tam dawno, dawno temu jak jeszcze nie myśleli o SkyWalk i wpuszczali ile wlezie bez limitów , wjeżdżaliśmy w 2 auta Punto i Hyundajkiem Pony :) , ścisk był okropny , ale teraz już lepiej podobno .

Do SkyWalk nie ma ostrych podjazdów , dopiero na SvJure jakbyś do końca chciał wjechać to jest większy wyczyn, ale skoro Punto i Pony dały radę to też dasz :)
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 29.03.2026 19:22

Adax napisał(a):Cześć, watek trochę leciwy ale do tej pory zabrakło mi odwagi na wyjazd na Sveti Jure w sezonie, a teraz będę w połowie kwietnia w okolicy i myślę o "ataku góry". Obecnie jest to już bardziej zorganizowane, ale ciągłe zagrożenie otarć istnieje. Co sądzicie o wyjeździe w kwietniu, będzie bezpieczniej?

Spokojnie dasz radę.
Ja byłem we wrześniu. Był jakiś 'konwój' na wjazd i na zjazd. Chociaż i tak parę aut zrezygnowało i zakończyło wspinaczkę przy 'Skywalk'. Na samą górę wjechaliśmy w 3 auta. Było parę mijanek z 'lokalusami' - czasami na centymetry. Pierwszy bieg na pewno będziesz używać + hamowanie hamulcami. My wjechaliśmy elektrykiem żony - z ciekawostek podczas zjazdu ANI RAZU nie dotknąłem hamulca, całe hamowanie ogarnęła rekuperacja (spalanie było duuużo na minusie).
IMG_5461.jpeg
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 29.03.2026 20:07

Zerknij sobie na te filmiki, nagrałem je jak zjeżdżałem. Na zjeździe, cały czas na biegu, w zależności od skrzyni, biegi 2-3, nigdy na luzie. Bez gazu prawie, auto się samo rozpędza z górki. Hamowania intensywne, ale krótkie. Takie podstawy techniki jazdy autem w górach.
Dla osób kochających jazdę (ja :oops: ) to miejsce to sama frajda :peace: :hearts:

Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 30.03.2026 07:59

Dzięki Panowie, jak już czytaliście - za młodu żonka nie pozwalała, a teraz żądna adrenaliny, hehe ;)
Oczywista, wiem jak zjeżdżać, ale znam też z praktyki zjazd z wielkiej góry, gdy na 1-dynce silnik chciał wejść na max. obroty przy wspomnianym 1 km, a to >22km. I na pewno nachylenie średnie nie jest 45stopni. Oglądałem filmy, nawet z rejestracją prędkości, ale zwykle pod górkę. Ja sam raczej roztropny, ale szkoda byłoby gdyby jakiś szalony tubylec lub krowy... :verryhappy:

EDIT: a na stronie ciągle nie ma sprzedaży, mimo, ze 5 dni wcześniej można, a pojutrze już 1.04, no i cena już 10Euro
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.03.2026 09:54

Jaki masz silnik i ile waży auto, czy jedziesz z całym wyjazdowym ekwipunkiem czy w trakcie pobytu "na pusto".
To czynniki, które z mojego doświadczenia różnicują stromy zjazd.

Przy benzyniakach 1,4 zjazd z niektórych wzniesień nie wyglądał za ciekawie, bo mimo hamowania silnikiem, redukcje biegów, max się rozpędza.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 30.03.2026 10:36

Benzyna 2.0 na pusto lepiej, co? :)
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 30.03.2026 10:43

1,4 benzyna Vitara automat zero problemów z podjazdem i zjazdem.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.03.2026 16:23

Na tej drodze nie ma powodu, jadąc w dół, włączać 1go biegu. Chyba, że się zatrzymasz. Na konie popatrzeć albo inne widoczki.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.03.2026 18:08

Adax napisał(a):Benzyna 2.0 na pusto lepiej, co? :)

Eee to powinno być bez problemu :spoko:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 30.03.2026 20:01

Byłem na Jure dwa razy, samochody w benzynie 1.6.
75 i 200 koni. Żadych problemów. To naprawdę nie jest jakieś ekstremum. To już czasem ciężej mi się wjeżdżało pod Skakavac w BiH.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 31.03.2026 05:25

A ja widziałem też filmik jak laski starym rozlatującym się kamperem wjechały , ale tylko na SkyWalk :lezekwicze:

Fakt one miały adrenalinę bo ledwo ciągnął pod górkę i na zakrętach miały problem ale dały radę chociaż do SKY
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 31.03.2026 09:40

Ja też byłem dwa razy samochodem na szczycie Sv Jure. W 2015 r. Audi A3 1.8T i w 2023 r. Renault Clio 1.5 dCi. W obu przypadkach wyjazd jak i zjazd to była czysta przyjemność i frajda z jazdy. Za pierwszym razem nie było praktycznie samochodów po drodze do góry i na dół. W 2023 r. były już bilety kupowane online więc też nie było tłoku (rozwiązali problem korków i zatorów). Ale najlepszą adrenalinę daje wyjazd i zjad z Sv Jure na rowerze! Co roku musi być Biokovo i musi być rowerem Sv Jure. W tamtym roku jechałem pierwszy raz z synem rowerem na foteliku i z żoną na elektryku. Niestety dojechaliśmy tylko do SkyWalk bo żonie skończyła się bateria w rowerze a mi się skończyły wszystkie siły (do dzisiaj uważam je za najtrudniejsze 11km w życiu :lol: ) Na drugi dzień poprawiłem i wyjechałem na szczyt już sam.
Ps. w tamtym roku zjechałem rowerem ze szczytu do centrum Makarskiej w 40 minut przy okazji zaliczając wjazd z zadek dzikiego konia :lool:
Na zdjęciu żona dopisuje kluczami imię synka do naszych imion zapisanych w 2015 roku na metalowej barierce :listmilosny:
Załączniki:
IMG_20230801_131451434.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne