Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.03.2026 14:39

W przypadku trasy na Sveti Jure problemem nie są duże spadki terenu, bo taki jedyny hardkor pod tym względem jest jedynie na samej górze, ostatni kilometr, pewnie nie więcej. Reszta to normalne droga jak to w górach - porównywalna do wjazdu na Srđ, tylko o wiele dłuższa. Przeważnie lekko lub trochę mocniej pod górę, ale są odcinki płaskie, a nawet lekko z górki.

Problemem na tej trasie jest jej szerokość, która wymusza ciągłe baczenie na pobocza, żeby nie zawadzić o wystające kamienie. No i oczywiście słynne mijanki, przy których czasem trzeba mniej lub więcej cofać (z reguły cofa ten, który ma bliżej, ale czasem ciężko się dogadać w tym temacie).

Niemniej jednak dla w miarę ogarniętego kierowcy nie jest to jakieś wielkie wyzwanie, a frajdy z jazdy i widoków jest multum!

Ja wjeżdżałem benzyną 1,6 z LPG (ledwo 125 KM) i zero problemów, ale myślę, że nawet jakimś1,0 nie powinno być trudno, bo i takie tam widywałem.

Za rok planuję powtórkę, ale tym razem skuterem z wypożyczalni w Tučepi - powinno być jeszcze fajniej! :coool:
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 01.04.2026 11:49

Super, że tyle pozytywnych wspomnień i planów również :proszedzieki:

Otrzymałem odpowiedź na maila, że brak sprzedaży biletów (5 dni przed 1.04) z powodu złych warunków, niskich temperatur i zalegania śniegu. Jeszcze nie wiedzą kiedy otworzą, więc chyba pozostaje mi spacer lub samowolka...
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 02.04.2026 08:36

Adax napisał(a):...

Otrzymałem odpowiedź na maila, że brak sprzedaży biletów (5 dni przed 1.04) z powodu złych warunków, niskich temperatur i zalegania śniegu. Jeszcze nie wiedzą kiedy otworzą, więc chyba pozostaje mi spacer lub samowolka...

No porobiło się :) , ja też chciałem dzieciom pokazać SvJure i Sky (osobiście nie widziałem Sky bo byłem dawnnoooo temu) ale myślałem że będąc w czerwcu wezmę lokalną firmę (220,00 euro za 2+2) lub teraz będąc na majówkę w Zaton podskoczę tam i samemu wjadę , ponieważ mam Multivana to wolałem się w czerwcu nie pchać autem ale na majówkę to już mnie kusi żeby pojechać , powinno być luźno chyba .
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 03.04.2026 08:17

Ciągle "CLOSED FOR VISITING" i obawa, ze nie otworzą do 12.04, jeszcze ujemne/zerowe temperaturki w nocy i rano.
Martini2000 - pewnie, że jak jechać to samemu, chyba. ze nie chcesz narażać rodziny na mocne wrażenia będąc za kółkiem - ale podchodząc strategicznie do tematu i ryzyka, to należałoby całą rodzinne rozdzielić na 2 samochody ;)
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 03.04.2026 08:23

Adax napisał(a):Ciągle "CLOSED FOR VISITING" i obawa, ze nie otworzą do 12.04, jeszcze ujemne/zerowe temperaturki w nocy i rano.
Martini2000 - pewnie, że jak jechać to samemu, chyba. ze nie chcesz narażać rodziny na mocne wrażenia będąc za kółkiem - ale podchodząc strategicznie do tematu i ryzyka, to należałoby całą rodzinne rozdzielić na 2 samochody ;)

Na SvJure nie wjadę Multivanem tam ledwo osobówki się mijają , więc albo samodzielnie samo Sky albo wykupić u pośrednika całą z wjazdem na SvJure

Co do jazdy to ufam tylko sobie i jeszcze jednemu kumplowi jeśli chodzi o jazdę autem i bezpieczeństwo mojej rodzinki i wiadomo wolałbym sam ich bezpiecznie zawieźć niż ufać lokalsowi :)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 03.04.2026 12:14

Z tym ledwo to nie przesadzajmy :)
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 03.04.2026 12:43

Na sky spokojnie wjedziesz vanem, za to ns Sv. Jure już bym się nie pchał.
Chyba że 1 - 2 grupa z samego rana i bez zatrzymywania - zacząć od szczytu.
I nie chodzi o to, że tam jest stromo, tylko są 2-3 miejsca gdzie nic nie widać, że za chwilę ktoś wyjedzie.
U mnie tak się trafiło i musiałem na wstecznym cofać ze 100m z kilkoma łukami, a po prawej stromy spadek.
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 03.04.2026 12:58

Marlowe1994 napisał(a):Z tym ledwo to nie przesadzajmy :)

Są miejsca że ledwo , zaufaj :zeby: miałeś szczęście że trafiałeś na głębsze zatoczki , my jak byliśmy 1 razem to z innymi polakami otarliśmy się lekko, ale nie było wyjścia bo w kolejce było kilka aut z jednej i drugiej strony a mijanka była na mm i kombinowanie część w tył pod górkę cześć w tył z górki , jaja jak berety :)

Także moim czołgiem jeszcze L2 nie zamierzam - do tego 1,93 m wysokości też przy skałach się nie przytulę jak osobowy więc pozostaje SKY lub zapłacić tubylcom na SvJure
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 13.04.2026 08:05

No i zaliczyłem, ale tylko skywalk :verryhappy: Było tylko 5 śmiałków, ale sporo mijanek z powracającymi, na szczęście wszyscy z kulturą, że nawet nie cofałem :) Inaczej było na Srd, gdzie musiałem nieźle kombinować, bo taxi oraz jakiś tubylec w ogóle nie korzystali z mijanek i parli na czołówki, a ten drugi pokazał nawet środkowy palec :roll:
Już dawno nie byłem w CRO, ale obecna wycieczka przedsezonowa pokazuje, że szczególnie w Dubrowniku nastawienie na turystów samochodowych nie jest dobre, co również odczułem dojeżdżając wąskimi uliczkami do parkingu na jednym z tarasów nad miastem.
benito5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) benito5 » 13.04.2026 18:46

Adax napisał(a):No i zaliczyłem, ale tylko skywalk :verryhappy: Było tylko 5 śmiałków, ale sporo mijanek z powracającymi, na szczęście wszyscy z kulturą, że nawet nie cofałem :) Inaczej było na Srd, gdzie musiałem nieźle kombinować, bo taxi oraz jakiś tubylec w ogóle nie korzystali z mijanek i parli na czołówki, a ten drugi pokazał nawet środkowy palec :roll:
Już dawno nie byłem w CRO, ale obecna wycieczka przedsezonowa pokazuje, że szczególnie w Dubrowniku nastawienie na turystów samochodowych nie jest dobre, co również odczułem dojeżdżając wąskimi uliczkami do parkingu na jednym z tarasów nad miastem.

Droga na Srđ w porównaniu do wyjazdu na Sveti Jure - to autostrada :jupi:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 17.04.2026 21:15

benito5 napisał(a):
Droga na Srđ w porównaniu do wyjazdu na Sveti Jure - to autostrada :jupi:

No właśnie nie - jeżeli chodzi o szerokość, nawierzchnię i nachylenie, to są bardzo podobne. Tyle, że ta na Sv. Jure jest nieporównywalnie dłuższa.
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 19.04.2026 11:26

marekkowalak napisał(a):No właśnie nie - jeżeli chodzi o szerokość, nawierzchnię i nachylenie, to są bardzo podobne. Tyle, że ta na Sv. Jure jest nieporównywalnie dłuższa.
Zgadzam sie z Markiem, bo wjeżdżałem ostatnio na obydwie, z tym, ze powyżej SkyWalk nie jechałem bo była zamknięta. Na pewno odcinek powyżej SkyWalk jest trudniejszy, ale rodzinie skrócony wyjazd i tak zaimponował, wszyscy dali radę na szklanej podkowie i prawdopodobnie nawet jak byłoby otwarte, to nie byłoby zgody.
Wyraźne ostrzeżenia, że wyjazd na własne ryzyko, wiec zapewne AC nie działa, a ruch samochodów zwierząt jest spory, oczywiście w sezonie największy.

A macie doświadczenia z objazdów kanonów w Grecji i w Albanii -czy trzeba sie tam liczyć z podobnymi trudnościami czy może jest tam wyraźnie łatwiej/trudniej?
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne