Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sv. Jure

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 31.03.2026 14:39

W przypadku trasy na Sveti Jure problemem nie są duże spadki terenu, bo taki jedyny hardkor pod tym względem jest jedynie na samej górze, ostatni kilometr, pewnie nie więcej. Reszta to normalne droga jak to w górach - porównywalna do wjazdu na Srđ, tylko o wiele dłuższa. Przeważnie lekko lub trochę mocniej pod górę, ale są odcinki płaskie, a nawet lekko z górki.

Problemem na tej trasie jest jej szerokość, która wymusza ciągłe baczenie na pobocza, żeby nie zawadzić o wystające kamienie. No i oczywiście słynne mijanki, przy których czasem trzeba mniej lub więcej cofać (z reguły cofa ten, który ma bliżej, ale czasem ciężko się dogadać w tym temacie).

Niemniej jednak dla w miarę ogarniętego kierowcy nie jest to jakieś wielkie wyzwanie, a frajdy z jazdy i widoków jest multum!

Ja wjeżdżałem benzyną 1,6 z LPG (ledwo 125 KM) i zero problemów, ale myślę, że nawet jakimś1,0 nie powinno być trudno, bo i takie tam widywałem.

Za rok planuję powtórkę, ale tym razem skuterem z wypożyczalni w Tučepi - powinno być jeszcze fajniej! :coool:
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne