Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bella Italia

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Buongiorno! Benvenuti! Veneto romantico - Venezia & Vero

Postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 07:17

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 06:56 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 07:43

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 06:56 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2024 08:28

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):W końcu zawsze możesz też parkować przy ulicy. tylko zwracaj uwagę na kolory linii.
Ah, ta wolność jaką daje samochód :diabelek: :nice: ;) .
Tego jeszcze nie zgłębiłem, ale kolory zauważyłem, muszę uzupełnić info.
Trzeba zwracać uwagę na kolor linii (nawet jak jest zatarta: biały oznacza miejsce bezpłatne, niebieski - płatne i żółte zarezerwowane (nawet się nie zbliżać). Do tych płatnych to jeszcze trzeba sprawdzić jak działa płacenie: parkometr, budka, zegar pod szybą....

marze_na napisał(a):Ah, ta wolność jaką daje samochód :diabelek: :nice: ;) .
Daje, daje wolność, tylko we Włoszech wrzucają duże kłody pod nogi :lol:

te kiero napisał(a):a wczoraj to nawet widziałem zdjęcia z szybami wybitymi na cywilizowanych parkingach podziemnych :|
Niestety takie sytuacje się zdarzają, także na parkingach przy stacjach benzynowych. Nic, ale to nic nie zostawiać na wierzchu, nawet okularów.

te kiero napisał(a):chyba że powrócimy do pierwotnych Stambułowych planów.
Bardzo fajny plan. Samo miasto to tak 4 dni.
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 07.02.2024 13:16

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):Jak mam być szczera to z takim nastawieniem może lepiej wybrać inny kierunek :? .

Nie no każde odświeżenie głowy jest dobre, więc przeżyję, ale wolałbym gdzie indziej, tym bardziej że kierunek był raczej obrany. No ale w tym wypadku oddaję możliwość wyboru miejsca, bo chwila życiowa również szczególna...

Takie poświęcenie i ukłon w stronę małżonki. Szanuję 8) .
Uważam jednak, że wyjazd powinien być przyjemnością dla wszystkich uczestników.

te kiero napisał(a): ewent. Trenitalia, ale tu też napotkałem lekki grymas :roll:

Jeśli Twoja Pani chciałaby odwiedzić 5T, a po to chyba się głównie jeździ do Ligurii :roll: , to powinna jednak życzliwszym okiem spojrzeć na trenitalię :nice: .

te kiero napisał(a):Nad morzem jest grubo z cenami, a jakość tzn nowoczesność bardzo słaba. W wielu app w zakresie stanu łazienek, to mogą sobie podać ręce Chorwatom :x

Że z cenami jest grubo to racja, ale łazienek i generalnie poziomu app będę bronić. Na takie chorwackie to ja w Italii nie trafiłam chyba nigdy. Może dlatego, że celuję w miejscówki oceniane powyżej 9, ew. biorę coś od 8,5, jak mnie cena tych lepszych za bardzo boli.

te kiero napisał(a):Na tę chwilę mam wybrane:
app pośrodku nadmorskiej Liguri w górach 80Eur (parking)

I tu bym się mocno zastanowiła, bo z tych gór wszędzie musisz się ruszyć autem. Sprawdzałeś możliwości parkowania w miejscowościach, które chcecie odwiedzić?
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 18:33

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 06:57 przez te kiero, łącznie edytowano 3 razy
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 18:48

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 06:57 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 07.02.2024 19:08

te kiero napisał(a):Jeszcze jest wiele za i przeciw i tematów do sprawdzenia. Wszystko przede mną.

W razie czego pytaj. Najlepiej w Bella Italia, bo tam chyba więcej osób zagłada :D.

te kiero napisał(a):nic na siłę, nie wszystkie miejscowości 5T jest mus odwiedzić, mi się podoba parę innych z innej części Ligurii.

Dla mnie wszystkie pięć to będzie mus :mg: .
Poza tym z miejsc mniej oczywistych jak Portofino mam jeszcze zaznaczone np. Camogli :hut: .

te kiero napisał(a):Apropos: w Trenitalii trzeba gdzieś "kasować" e-bilet skanując np barcode? Czy tylko zakup w aplikacji i gotowe?

Biletów elektronicznych już nie trzeba kasować.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 07.02.2024 21:18

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 06:58 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 07.02.2024 21:53

marze_na napisał(a):Dla mnie wszystkie pięć to będzie mus :mg: .
Dla mnie też :mg: dalej czekam aż Via dell'Amore otworzą w całości :oczy: i pojadę, podobno ma być to w przyszłym roku :mg:

PS. Syn za 2 tyg. leci do Milano, wrzesień nie wypalił to teraz :mg:
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 07.02.2024 22:29

Na 5Terre wg mnie tylko pociąg.
Raz że tanio, brak problemów z zaparkowaniem (miejsc jak na lekarstwo), można pić wino/bro.
A najlepiej to w ogóle spędzić ze dwie/trzy noce w tym rejonie i pochodzić sciezkami między miasteczkami (o ile zdrowie pozwala), jak nie to stronka trenitala i tam bajecznie proste kupowanie biletów, płacisz kartą, dostajesz pdf z biletem :)
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 08.02.2024 07:17

piekara114 napisał(a): czekam aż Via dell'Amore otworzą w całości

Też na to czekam 8) .

piekara114 napisał(a):PS. Syn za 2 tyg. leci do Milano, wrzesień nie wypalił to teraz :mg:

Pozostaje mi tylko życzyć pogody :!:
Skusiłam się parę razy na inne niż narciarskie zimowe wyjazdy do IT i nie trafiałam najszczęśliwiej.

tony montana napisał(a):Na 5Terre wg mnie tylko pociąg.

Ale te kiero raczej nie przekonamy :roll: :? .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 08.02.2024 08:44

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 06:59 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 08.02.2024 09:07

marze_na napisał(a):Pozostaje mi tylko życzyć pogody :!:
Skusiłam się parę razy na inne niż narciarskie zimowe wyjazdy do IT i nie trafiałam najszczęśliwiej.
W czasie studiów nie ma szans, więc muszą wykorzystać okres sesji i ferii :D

te kiero napisał(a):Na stronie Cinque Terre Card jest zapis, że Via dell'Amore ma być już otwarta w Lipcu tego roku..
O otwarciu ścieżki chwalą się od chyba już 4 lat i co pół roku przesuwają termin na kolejny...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Postnapisał(a) te kiero » 12.02.2024 14:23

.
Ostatnio edytowano 04.02.2026 07:00 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Postnapisał(a) tony montana » 12.02.2024 15:22

te kiero napisał(a):No dobra to jeszcze paręsłów w sprawie 5T - prośba by ewentualnie Moderator przeniósł poprzednie posty o Cinque Terre do wątku Bella Italia.

Zrobiłem symulację kosztów dla 2osób, wersja Pociągi/Busy (w tym 3 dniowa 5TCard) oraz wersja Samochód.

Żeby sens miało poruszać się pociągami, miejscówka musi być blisko stacji - nie widzę sensu mieć miejscówkę w górach i dojeżdżać autem do stacji, by przesiadać się na pociąg. Niestety im bliżej morza/stacji tym drożej.
Znalazłem App-y 20-30min z buta od stacji jeszcze w przyzwoitej cenie... w Levanto i najbliższej okolicy.

.

A obczajałeś Rapallo? I do pięknej Genui niedaleko i CT też można stamtąd zrobić (no ale Trenitalia) :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia