Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Badyle, trawy i inne zielska ...

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2015 11:46

Anai napisał(a):jakie z lekka - na tym trzecim gruchają sobie na całego :D

no masz rację :)
to moje cukrówki :) od dwóch dni randkują na moich brzozach :)

ale romantyzm ... to był do tych tulipanów co je właśnie wyprowadzam z domu :)

z bliższa żółte jeszcze lepsze ;)
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 13.03.2015 12:00

Obrazek
takasobiekora :wink:

Obrazek
resztki z bobrzego stołu :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2015 12:23

Małgorzato :)
muszę Małgorzacie powiedzieć, że oba zdjęcia są super ;)
pewnie przyjdzie zaraz Anna rzec coś na temat jakiejś ostrości tudzież jej braku, tzn braku ostrości a nie Anny :roll: ale mają te zdjęcia - zwłaszcza pierwsze - coś w sobie ;)
Co do ostrości (tak przy okazji, wcale nie pijąc do Anny, bo jakbym chciała to bym to zrobiła :), to ja już dawno wychodzę z założenia, co również zostało poparte komentarzem jednego takiego miejscowego guru fotograficznego (miejscowego czyli z mojego miasta a nie tego forum :roll: ), że ostrość na zdjęciu tak naprawdę jest ostatnią rzeczą ... najważniejszą.
Najpierw zdjęcie ma zatrzymać tematem, kadrem i duchem zdjęcia a potem patrzymy czy technicznie jest dobre lub o tę dobrość się ociera. Ponieważ nie sztuką jest zrobić zdjęcie idealne technicznie ale puste i zimne i wogle bez sensu :roll:

jakby ktoś czegoś nie zrozumiał - zapraszam na PW :sm:
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 13.03.2015 12:39

Bea.ta napisał(a):Małgorzato :)

Łoooo matko, tak to tylko różne konsultanty się do mnie zwracają, dodając jeszcze "pani" :mrgreen:
ostrość......hmmm bywa różnie, na drugom na pewno wynika z zabawy pewnym pokrętłem w aparacie :wink:
chiba zrozumiałam :roll: :mrgreen:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2015 12:58

malina1959 napisał(a):
Bea.ta napisał(a):Małgorzato :)

Łoooo matko, tak to tylko różne konsultanty się do mnie zwracają, dodając jeszcze "pani" :mrgreen:

ale one, te konsultatny chcą Ci coś wcisnąć, a ja nie muszę przecież :smo: :smo:

malina1959 napisał(a):ostrość......hmmm bywa różnie, na drugom na pewno wynika z zabawy pewnym pokrętłem w aparacie :wink:

ale spokojnie Gosiu, nie tylko Ty tak masz jak się bawisz lub nie ;)

malina1959 napisał(a):chiba zrozumiałam :roll: :mrgreen:

ale jakby co ... to na pw możesz :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.03.2015 13:05

Bea.ta napisał(a):pewnie przyjdzie zaraz Anna rzec coś na temat jakiejś ostrości tudzież jej braku...

Jak tak piszesz, to się zastanawiam czy mam ja mam coś z oczami czy inni mają coś z oczami? :roll:
... bo akurat tym dwóm zdjeciom Malinowej ostrości nie brakuje.

To nie jest tak tak, że mi się podobają zdjęcia ostre jak żyletka na 100 % powierzchni a jak są inne to chłam.
Wręcz przeciwnie - nie lubię płaskich zdjęć robionych w allegrowym stylu.
I dobrze o tym wiesz, bo sama wrzucam tu mnóstwo zdjęć gdzie ponad połowa ich powierzchni ostra nie jest.
To nie tak!
Dla mnie rozmycie na zdjęciu musi być uzasadnione, muszę widzieć, że autor za pomocą nieostrości chciał wydobyć to, co uznał na tym zdjęciu za ważne, a nie że mu się z zimna ręce tak trzęsły, że stabilizacja nie dała rady, albo ostro jest tam gdzie trafił aparat a nie tam gdzie chciał on.

Bea.ta napisał(a):... Ponieważ nie sztuką jest zrobić zdjęcie idealne technicznie ale puste i zimne i wogle bez sensu :roll:

Mogłabym to odwrócić - nie sztuką jest zrobić cokolwiek a potem tytułem, tłumaczeniem wielkim artyzmem i cholera wie czym jeszcze uzasadniać, że jest to dzieło sztuki.
Co nie znaczy, że nie ma takich którzy tak robią i to działa... :D
Opowiadałam Ci o mojej kolesianie ze studiów, co od początku do końca same abstrakcje tworzyła...

Malinowa - ostro jest jak diabli na obu - zakładam, że za sprawą lampy, co zwłaszcza widać na drugim :smo:
Dla mnie pierwsze!

_MG_4013a.JPG
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 13.03.2015 13:19

Anai napisał(a):Malinowa - ostro jest jak diabli na obu - zakładam, że za sprawą lampy, co zwłaszcza widać na drugim :smo:

nie no, troszku są nieostre :wink: ale obydwa bez lampy :roll:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.03.2015 13:22

malina1959 napisał(a):nie no, troszku są nieostre :wink: ale obydwa bez lampy :roll:

Ostre jak diabli tam gdzie powinny - bo zakładam, że na drugim chciałaś pień pokazać a nie bajoro za nim i strukturę kory na pierwszym :D
... a lampa? No popacz mały palec od lewej nogi bym dała, że wygląda jakby była :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2015 13:24

Anai napisał(a):Jak tak piszesz, to się zastanawiam czy mam ja mam coś z oczami czy inni mają coś z oczami? :roll:
... bo akurat tym dwóm zdjeciom Malinowej ostrości nie brakuje.

to była asekuracja na wszelki wypadek :smo: bo czasem coś i ja mam z oczami, jeżeli widzę, że zdjęcie jest oki, a Ty przychodzisz i mówisz, że doopa :)

Anai napisał(a):To nie jest tak tak, że mi się podobają zdjęcia ostre jak żyletka na 100 % powierzchni a jak są inne to chłam.
ależ ja o tym nie napisałam :)

Anai napisał(a):Wręcz przeciwnie - nie lubię płaskich zdjęć robionych w allegrowym stylu.

allegrowy styl - to sfocić i sprzedać, więc tam bym się artyzmu nie doszukiwała, chyba, że w przypadku chęci ukrycia czegoś :)

Anai napisał(a):I dobrze o tym wiesz, bo sama wrzucam tu mnóstwo zdjęć gdzie ponad połowa ich powierzchni ostra nie jest.

oczywiście, że wiem, wiem też, że często słyszę o zwolennikach jednego ostrego piksela na fotce :wink:

Anai napisał(a):To nie tak!
Dla mnie rozmycie na zdjęciu musi być uzasadnione, muszę widzieć, że autor za pomocą nieostrości chciał wydobyć to, co uznał na tym zdjęciu za ważne, a nie że mu się z zimna ręce tak trzęsły, że stabilizacja nie dała rady, albo ostro jest tam gdzie trafił aparat a nie tam gdzie chciał on.

dla mnie przecież też :) ale wiesz, że ilu oglądających tyle sposobów patrzenia :)

Anai napisał(a):
Bea.ta napisał(a):... Ponieważ nie sztuką jest zrobić zdjęcie idealne technicznie ale puste i zimne i wogle bez sensu :roll:

Mogłabym to odwrócić - nie sztuką jest zrobić cokolwiek a potem tytułem, tłumaczeniem wielkim artyzmem i cholera wie czym jeszcze uzasadniać, że jest to dzieło sztuki.
Co nie znaczy, że nie ma takich którzy tak robią i to działa... :D

czyli jednak jest sztuką :)
na zasadzie - zrobię dziada i potem go obronię ;) w taki sposób, że wszystkim będzie głupio, że podejrzewali mnie o ściemę czy nieudolność :sm:

Anai napisał(a):Opowiadałam Ci o mojej kolesianie ze studiów, co od początku do końca same abstrakcje tworzyła...

kochana, jak w pewnym momencie pojawił się w mojej szkole pan profesor abstrakcyjny, to się w momencie okazało, że ci co do niedawna nie potrafili malować i rysować nagle ... zostali artystami :)

Anai napisał(a):... a lampa? No popacz mały palec od lewej nogi bym dała, że wygląda jakby była :D

a ja nie widziałam tam lampy :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.03.2015 13:30

Bea.ta napisał(a):
Anai napisał(a):Opowiadałam Ci o mojej kolesianie ze studiów, co od początku do końca same abstrakcje tworzyła...

kochana, jak w pewnym momencie pojawił się w mojej szkole pan profesor abstrakcyjny, to się w momencie okazało, że ci co do niedawna nie potrafili malować i rysować nagle ... zostali artystami :)
No!
To moher na tej samej zasadzie działała - ja trzeba było coś z realizmu, to wiła się jak piskorz i tak kombinowała, żeby tylko tę swoją abstrakcję jakoś wcisnąć.
Obawiam się, że w klasycznym rysunku/malarstwie lepszy jest od niej nawet Jur a nie znam większego antytalentu w tej dziedzinie :D

_MG_3980a.JPG
Czy piksele :P
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2015 13:33

Anai napisał(a):To moher na tej samej zasadzie działała - ja trzeba było coś z realizmu, to wiła się jak piskorz i tak kombinowała, żeby tylko tę swoją abstrakcję jakoś wcisnąć.
Obawiam się, że w klasycznym rysunku/malarstwie lepszy jest od niej nawet Jur a nie znam większego antytalentu w tej dziedzinie :D

a nie miała malarstwa z tym bielskim profesorkiem?? :)

ten fioletowy jest lepszy od poprzednich żółtych, bo tam mnie te trafffki wkurzały na pierwszym planie ;)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.03.2015 13:57

Bea.ta napisał(a):ten fioletowy jest lepszy od poprzednich żółtych, bo tam mnie te trafffki wkurzały na pierwszym planie ;)
No widzisz?
... a ja te żółte wolę :mrgreen:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 13.03.2015 14:43

A mnie się podobają i jedne i drugie, ze wskazaniem na żółte :roll: :smo:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.03.2015 21:51

Urokliwie tu niezmierne... :mrgreen:

Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 13.03.2015 22:15

subtelnie i delikatnie :)

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Badyle, trawy i inne zielska ... - strona 1060
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone