Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apartamenty i kampery - nazewnictwo

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak
Apartamenty i kampery - nazewnictwo

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.09.2019 14:41

piotrulex napisał(a):
Gdybym spędzał je np "dla znajomych" to też może by mi brakowało wypas apartamentu i codziennego konobowania, aby tym znajomym, pięknymi zdjęciami na "fejsie" czy innym "insta" dogodzić. Tak, każdy pewnie zna takich :(

Apartament z definicji to coś wypasionego, a te w Chorwacji poza nielicznymi wyjątkami to zwykłe kwatery prywatne, z tym że intuicyjnie "apartmani" przyjęło się tłumaczyć jako apartament, co wręcz idealnie wpisuje się w oczekiwania polskiego turysty, szczególnie tego, który dla pełni szczęścia potrzebuje być połechtany choćby samym nazewnictwem, które to po powrocie idzie dalej w świat, stanowiąc o stopniu luksusu jakiego doświadczył.

PS. Izba, kuchnia i kibel to nie apartament ;)
Ostatnio edytowano 05.09.2019 14:46 przez SingSing74, łącznie edytowano 1 raz
sito_zabrze
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.09.2019 14:47

SingSing74 napisał(a):
piotrulex napisał(a):
Gdybym spędzał je np "dla znajomych" to też może by mi brakowało wypas apartamentu i codziennego konobowania, aby tym znajomym, pięknymi zdjęciami na "fejsie" czy innym "insta" dogodzić. Tak, każdy pewnie zna takich :(

Apartament z definicji to coś wypasionego, a te w Chorwacji poza nielicznymi wyjątkami to zwykłe kwatery prywatne, z tym że intuicyjnie "apartmani" przyjęło się tłumaczyć jako apartament, co wręcz idealnie wpisuje się w oczekiwania polskiego turysty, szczególnie tego, który dla pełni szczęścia potrzebuje być połechtany choćby samym nazewnictwem, które to po przyjeździe idzie dalej w świat, stanowiąc o stopniu luksusu jakiego doświadczył.

PS. Izba, kuchnia i kibel to nie apartament ;)

Takiego luksusu tez doświadczają Włosi , Austriacy , Niemcy , Czesi i jakoś nie narzekają :oczko_usmiech:

Kwatera, apartman, jaka to różnica ?
Jak dla mnie mogą to nazywać rezydencją albo Białym Domem
Ostatnio edytowano 05.09.2019 14:50 przez sito_zabrze, łącznie edytowano 1 raz
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.09.2019 14:49

alechandro napisał(a):Na fejsa zdjęć nie wrzucam, jestem anonimowy, nikomu nie chwalę się gdzie byłem a szczególnie jeżeli jakaś miejscowość mnie się spodoba
OK, OK, ale i tak zapytam:
"odwiedziłeś" Grzesiuka?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.09.2019 14:56

sito_zabrze napisał(a):

Zasadniczo to taka: ;)

apartman.jpg

APARTAMENT.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2019 14:57

boboo napisał(a):"odwiedziłeś" Grzesiuka?

Mówisz i masz, odwiedziłem zarówno hotel jak i Pana Stanisława, który dał mi tyle radości podczas czytania jego dzieł :wink:
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 05.09.2019 14:58

SingSing74 napisał(a):
sito_zabrze napisał(a):

Zasadniczo to taka: ;)

apartman.jpg

APARTAMENT.jpg

Chodzi mi o nazewnictwo
Myśle ze kazdy jadący do Cro jest świadomy ze tego z drugiego obrazka nie uświadczy na miejscu.....
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.09.2019 15:04

sito_zabrze napisał(a):
Chodzi mi o nazewnictwo
Myśle ze kazdy jadący do Cro jest świadomy ze tego z drugiego obrazka nie uświadczy na miejscu.....

Wracający z chorwackich wojaży zazwyczaj wspominają o pobycie w apartamentach, co w języku polskim oznacza zupełnie inne miejsce niż te w którym byli ;)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.09.2019 20:26

sito_zabrze napisał(a):Jezeli Cie to zadowoli to w tym roku spaliśmy w :

4 izbach

Mieliśmy do tego kibel, kuchnie , taras z widokiem w oddali na morze , basen, parking

Nazwij to sobie jak chcesz

Nie odnoszę się bezpośrednio do ciebie, więc się nie gniewaj.

Jednak sporo osób często lubi podkolorować swoje wakacje, a błędne tłumaczenie słowa "apartmani" jest im na rękę. Mogę oczywiście się mylić, ale zwrotem tym w Chorwacji określa się mieszkanie i moim zdaniem to bardziej odpowiada faktom.

Kiedy ja jadę na kemping, to nigdy nie udaję, że wybieram się tam 9-cio metrowym Concordem. Również mógłbym pisać, że uprawiam ostatnio modny glamping (skrót od glamour camping), albo że jeżdżę do resortów wakacyjnych (Holiday Resort), tylko po co? Nazewnictwo nie zmieni faktu, że zapakowanym citroenem jeździmy na fajne kempingi, pod własny namiot i jest nam z tym dobrze. Ja nie muszę udowadniać nikomu, w tym znajomym, że moje wakacje były lepsze lub bardziej wypasione. Z ich szczerych relacji wynika, że często to nie wydana kwota i rodzaj zakwaterowania decyduje o udanym urlopie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.09.2019 20:33

SingSing74 napisał(a):Jednak sporo osób często lubi podkolorować swoje wakacje, a błędne tłumaczenie słowa "apartmani" jest im na rękę. Mogę oczywiście się mylić, ale zwrotem tym w Chorwacji określa się mieszkanie i moim zdaniem to bardziej odpowiada faktom.

A cóż to ma wspólnego z kosztem urlopu?
Wszyscy jeździmy do apartmanów i wszyscy wiemy co ta nazwa oznacza.
Pod taka nazwą figurują też na wszelakich stronach internetowych.
Nie widzę tu żadnego koloryzowania czy podnoszenia własnego ego poprzez używanie takiego sformułowania.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.09.2019 20:48

anakin napisał(a):
SingSing74 napisał(a):Jednak sporo osób często lubi podkolorować swoje wakacje, a błędne tłumaczenie słowa "apartmani" jest im na rękę. Mogę oczywiście się mylić, ale zwrotem tym w Chorwacji określa się mieszkanie i moim zdaniem to bardziej odpowiada faktom.

A cóż to ma wspólnego z kosztem urlopu?
Wszyscy jeździmy do apartmanów i wszyscy wiemy co ta nazwa oznacza.
Pod taka nazwą figurują też na wszelakich stronach internetowych.
Nie widzę tu żadnego koloryzowania czy podnoszenia własnego ego poprzez używanie takiego sformułowania.

Jak widać nie wszyscy wiedzą.

Do apartmanów OK. Do apartamentów to już raczej nie.

Czy w Polsce ktoś standardowe mieszkanie w bloku, czy wielorodzinnym domu nazywa apartamentem? Chyba nie.

Apartament to synonim luksusu, więc nadużywanie go do opisywania pobytu w Chorwacji w zwykłych 4 ścianach jest kolorowaniem rzeczywistości.

Czy ma to wpływ na koszt wakacji? Oczywiście. Apartman wynajmiesz za 50 euro. Apartament w polskim rozumieniu, to już racze nie za bardzo.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Apartament
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 05.09.2019 20:51

Ale ja znam różnicę między jednym a drugim. :lol:

Nie widzę tylko nic zdrożnego w używaniu takiej nazwy.
Aczkolwiek w jednym masz rację - ludzie nie jeżdżący do Cro są bardzo zdziwieni, że apartman to nie apartament.
Kilku już wytłumaczyłem różnicę i dzięki temu uniknęli rozczarowań.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 05.09.2019 21:04

w Hotelach apartamentem jest mieszkanie ktore ma co najmniej 1 pokoj jako sypialnie pokoj dzienny a w nim np kanapa rozkładana do spania, kuchnia i łazienka. W kazdym kraju jest inny standard luksusu nawet w 3 gwiazdkowych hotelach jest slowo apartament i warunki moga byc kiepskie np w Afryce.A mieszkania jak jest jeden pokoj z aneksem kuchennym , lazienka to sa zwykłe studia a wszystko sie nazywa apartmani :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2019 21:09

nenek napisał(a):w Hotelach apartamentem jest mieszkanie ktore ma co najmniej 1 pokoj jako sypialnie pokoj dzienny a w nim np kanapa rozkładana do spania, kuchnia i łazienka. W kazdym kraju jest inny standard luksusu nawet w 3 gwiazdkowych hotelach jest slowo apartament i warunki moga byc kiepskie np w Afryce.A mieszkania jak jest jeden pokoj z aneksem kuchennym , lazienka to sa zwykłe studia a wszystko sie nazywa apartmani :D

A po polsku jak to będzie ?
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 05.09.2019 21:14

anakin napisał(a):Ale ja znam różnicę między jednym a drugim. :lol:

Nie widzę tylko nic zdrożnego w używaniu takiej nazwy.
Aczkolwiek w jednym masz rację - ludzie nie jeżdżący do Cro są bardzo zdziwieni, że apartman to nie apartament.
Kilku już wytłumaczyłem różnicę i dzięki temu uniknęli rozczarowań.

Bardzo dobrze, że to tłumaczysz.

Nie twierdzę, że to zdrożność, a raczej błędne tłumaczenie, które jest przez niektórych wykorzystywane do podniesienia prestiżu. I tak jest wśród wszystkich. Zarówno gości hotelowych (5 gwiazdek, a faktycznie to pięć egipskich słoników itp.) , pensjonatowych, domowo wczasowych (takiego zwrotu pewnie nie ma :) ) jak i kempingowiczów, choć tu pole manewru jest najmniejsze, więc podkolorowanych relacji z kempingów jest jakby najmniej (nie mówię tylko o tym forum).

W obecnych czasach sporo osób w każdej sferze życia sztucznie próbuje podnieść swoją pozycję, również w tej wakacyjnej. To przykre, ale prawdziwe.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 05.09.2019 22:48

Apartmany apartmanami. Są lepsze gorsze tańsze i drogie. W tym roku rozglądałem się za Kamperem na wynajem. Nowy w dobrym stanie w sezonie dla 4 osób to 500PLN doba za wynajem. Plus kaucja do12000PLN albo mniej. To kosmos. Plus pole namiotowe do 200PLN doba daje za 3 tygodnie 20000PLN za kamper i miejsce. A paliwo z 300litrów a autostrady? Nie dziwię się że 120Euro za wypasiony apartman wydaje się okazją. 30-40tyś za urlop w samochodzie? Szczerze to hotel z wyżywieniem znajdę w niższej cenie
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone