Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze
napisał(a) SingSing74 » 07.09.2019 21:40
Habanero napisał(a):O gwiazdkach napisałem w odniesieniu do Chorwacji, nie Polski
Twój link odnosi się do luksusowych apartamentów w apartamentowcach, w centrach dużych miast.
...W Polsce wynajmując podobne lokum nazywamy je po prostu kwaterą prywatną, nigdy zaś apartamentem. Koniec kropka pl

....
Jak w takim razie nazwiesz dwupokojowe mieszkanie z kuchnią i łazienką w Pensjonacie X ?
Powiesz :
"Wynająłem kwaterę prywatną w Pensjonacie X", czy może "wynająłem apartament w Pensjonacie X" ?
Dla mnie apartament to coś więcej niż pokój z łazienką w hotelu.
Tu znajdziesz definicję
https://twojdom.eu/pokoj-hotelowy-apart ... sie-roznia która wyczerpuje dla mnie temat. Tak jest w całej Europie .
W wielu hotelach na świecie i w Polsce są apartamenty, które nie spełniają kryteriów zawartych
w podanym przez Ciebie linku

Drogi kolego. Nie chcę nikomu umniejszać zapłaconych przez niego wakacji. Jak wolisz mówić o pobycie w apartamencie zamiast w mieszkaniu czy kwaterze, to proszę bardzo.
Oczywiście apartament jako nazwa w Polsce nie jest chroniony prawem, więc można używać tej nazwy nawet dla lepianki z G i plasteliny w przeciwieństwie do hoteli, pensjonatów czy nawet apartamentów hotelowych, które pojmuje się zupełnie inaczej niż apartamenty nie hotelowe, a są chronione przepisami ustawy.
W Chorwacji apartman można tłumaczyć zarówno jako apartament i mieszkanie. Może wypowie się ktoś kto lepiej potrafi przetłumaczyć. Polacy wolą używać tego bardziej ekskluzywnego
Gdybyś podobnie tłumaczył pobyt w Czechach na "statku", może dobitniej zrozumiałbyś różnice jakie wynikają z "prostego" tłumaczenia pojęć, które w różnych krajach znaczą zupełnie coś innego.
Podsumowując. Jeżeli ktoś wracając z wakacji (niezależnie od kraju) twierdzi, że wynajmował apartament, musi zdawać sobie sprawę, że w oczach (uszach) odbiorcy mówi o czymś ekskluzywnym, bo tak ten termin postrzegany jest w Polsce.
Jak już pisałem, nadużycia w tym względzie są coraz częstsze w kręgach deweloperów i osób wynajmujących mieszkania, a co za tym idzie wśród ich klientów tychże.
Ostatnio edytowano 08.09.2019 00:01 przez
SingSing74, łącznie edytowano 1 raz