Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apartamenty i kampery - nazewnictwo

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LUKI40
zbanowany
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 06.09.2019 09:31

W sieci można sporo znaleźć na temat micro-camperów...jakbym dostał od zony miesiąc urlopu to chętnie bym takim zwiedzil całe Bałkany.... A tak jeszcze z ciekawości czy zdarzają się na campach takie micro? Czy raczej to obciach? Bo z tego co piszecie to sport dla bogatych...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2019 09:50

A tak sobie myślałem właśnie, że któregoś razu wynajmę sobie camper i nim pojadę do cro. Takich wypożyczalni chyba trochę jest z tego co widziałem ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2019 10:21

pääkäyttäjä napisał(a):Trochę to słabe - pół kampera zajmuje garaż :mrgreen: :lol:

Ten ma garaż w przyczepie to i miejsca trochę więcej :mrgreen:
Załączniki:
xxx.jpg
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 06.09.2019 11:12

SingSing74 napisał(a):(...) Jednak sporo osób często lubi podkolorować swoje wakacje, a błędne tłumaczenie słowa "apartmani" jest im na rękę (...)
Jeszcze większa ilość osób mówi na sportowe buty: "adidasy".
Nieważne, czy mają paski, czy kota, czy inny "szlaczek". Ale co ciekawe, nie kolorują i nie mają na myśli marki, tylko po prostu synonim sportowych butów konkretnego rodzaju (nie trampki, korki czy tenisówki).
Np. w potocznym niemieckim Appartement to nic szczególnego, to po prostu małe mieszkanko (coś jak kawalerka, no, może dla max. dwóch osób) o nowoczesnym standardzie (nie mylić nowoczesnego z luksusowym).

Ale może są też i tacy, którzy słowo apartament wyraźnie akcentują, niech im idzie na zdrowie.
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 06.09.2019 12:07

A mnie to obojętne czy apartmani czy apartman czy studio.
Ważne, że płacę 25 ojro z balkonem i widokiem na morze.
Nigdy tak tanio nie placiłam....jestem bardzo zadowolona
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 06.09.2019 12:16

karin74 napisał(a):A mnie to obojętne czy apartmani czy apartman czy studio.

Lubię to :D
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 06.09.2019 12:20

LUKI40 napisał(a):W sieci można sporo znaleźć na temat micro-camperów...jakbym dostał od zony miesiąc urlopu to chętnie bym takim zwiedzil całe Bałkany.... A tak jeszcze z ciekawości czy zdarzają się na campach takie micro? Czy raczej to obciach? Bo z tego co piszecie to sport dla bogatych...

Zdarzają się. Ludzie jeżdżą czym się da i to jest fajne. Małe przyczepki z lat 70, stare i nowe Transportery, aż do takich pokazywanych powyżej. Na co kogoś stać.
LUKI40
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 06.09.2019 12:22

piotr68 napisał(a):
LUKI40 napisał(a):W sieci można sporo znaleźć na temat micro-camperów...jakbym dostał od zony miesiąc urlopu to chętnie bym takim zwiedzil całe Bałkany.... A tak jeszcze z ciekawości czy zdarzają się na campach takie micro? Czy raczej to obciach? Bo z tego co piszecie to sport dla bogatych...

Zdarzają się. Ludzie jeżdżą czym się da i to jest fajne. Małe przyczepki z lat 70, stare i nowe Transportery, aż do takich pokazywanych powyżej. Na co kogoś stać.

To miło słyszeć :) dziękuję
karin74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) karin74 » 06.09.2019 12:22

Pedros29 napisał(a):
karin74 napisał(a):A mnie to obojętne czy apartmani czy apartman czy studio.

Lubię to :D

Ja też :mrgreen: :mrgreen:
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.09.2019 13:04

Apartament to nic innego jak mieszkanie na wynajem. W Chorwacji, tak samo jak w przypadku hoteli, występuje podział na gwiazdki, które mówią o jego wyposażeniu i standardzie. Cechuje się wynajmem na doby. W Polsce, tak samo jak w Cro , nazewnictwo takie to normalna praktyka https://citycentralapartments.pl/.
Nikt nie łudzi się, że wynajmując dwugwiazdkowy apartament w Chorwacji, albo tani apartament we Wrocławiu,
będzie mieć tam super luksusy.
No chyba, że jest całkowitym prawiczkiem w kwestii wynajmu, albo wyjeżdża do apartamentu pierwszy raz od 20 lat.
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 06.09.2019 13:35

LUKI40 napisał(a):Tak też się da :)

w temacie mini mini camperów, to mój prywatny własnoręcznie zrobiony 2 osobowy ( na Megane Grandtour) sporadycznie wykorzystywany do spania na polach namiotowych
Załączniki:
20180713_205025.jpg
20180713_204953.jpg
20180713_204859.jpg
20180713_204801.jpg
LUKI40
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKI40 » 06.09.2019 13:42

histe napisał(a):
LUKI40 napisał(a):Tak też się da :)

w temacie mini mini camperów, to mój prywatny własnoręcznie zrobiony 2 osobowy ( na Megane Grandtour) sporadycznie wykorzystywany do spania na polach namiotowych

Super!!! Mnie kusi zrobić tak Renault espace... Tani w zakupie i duży głównie z myślą na wyjazdy wędkarskie ale kto wie może i dalej
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 06.09.2019 13:47

Tani bo zobiony z odpadów po remontowych, kupiłem tylko flausz na obicie i zasłonki na oknach, sprawdza sie na szybkie wypady - mniej płace za pole namiotowe ( dziaduje ;-) a zdarzyło się że na polu nie było miejsca na namiot, a na samochód się znalazło ;-) pozdrawiam tych co "dziadują", wypoczywają na bogato , śpią w namiotach i "apartamentach" ;-)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 06.09.2019 14:53

Habanero napisał(a):Apartament to nic innego jak mieszkanie na wynajem. W Chorwacji, tak samo jak w przypadku hoteli, występuje podział na gwiazdki, które mówią o jego wyposażeniu i standardzie. Cechuje się wynajmem na doby. W Polsce, tak samo jak w Cro , nazewnictwo takie to normalna praktyka https://citycentralapartments.pl/.
Nikt nie łudzi się, że wynajmując dwugwiazdkowy apartament w Chorwacji, albo tani apartament we Wrocławiu,
No chyba, że jest całkowitym prawiczkiem w kwestii wynajmu, albo wyjeżdża do apartamentu pierwszy raz od 20 lat.

W Polsce nie ma czegoś takiego jak apartament dwugwiazdkowy. To po prostu tania dziupla i tyle ;) . To, że deweloperzy swoje klitki zaczynają nazywać apartamentami, to zwyczajne nadużycie, a nieznajomość definicji powoduje, to że część z turystów nieświadomie, a część z premedytacją tak właśnie nazywa mieszkania, które wynajmowali w Chorwacji. W Polsce wynajmując podobne lokum nazywamy je po prostu kwaterą prywatną, nigdy zaś apartamentem. Koniec kropka pl ;)

Kilka postów wyżej podałem definicję apartamentu wg wikipedii. Żeby utrwalić, to znalazłem kolejną:

https://luksusowemieszkania.pl/info,def ... partamentu
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.09.2019 17:01

SingSing74 napisał(a):
Habanero napisał(a):Apartament to nic innego jak mieszkanie na wynajem. W Chorwacji, tak samo jak w przypadku hoteli, występuje podział na gwiazdki, które mówią o jego wyposażeniu i standardzie. Cechuje się wynajmem na doby. W Polsce, tak samo jak w Cro , nazewnictwo takie to normalna praktyka https://citycentralapartments.pl/.

W Polsce nie ma czegoś takiego jak apartament dwugwiazdkowy.

O gwiazdkach napisałem w odniesieniu do Chorwacji, nie Polski :idea:

SingSing74 napisał(a):
Kilka postów wyżej podałem definicję apartamentu wg wikipedii. Żeby utrwalić, to znalazłem kolejną:

https://luksusowemieszkania.pl/info,def ... partamentu

Twój link odnosi się do luksusowych apartamentów w apartamentowcach, w centrach dużych miast.
...W Polsce wynajmując podobne lokum nazywamy je po prostu kwaterą prywatną, nigdy zaś apartamentem. Koniec kropka pl ;)....

Jak w takim razie nazwiesz dwupokojowe mieszkanie z kuchnią i łazienką w Pensjonacie X ?

Powiesz :
"Wynająłem kwaterę prywatną w Pensjonacie X", czy może "wynająłem apartament w Pensjonacie X" ?

Dla mnie apartament to coś więcej niż pokój z łazienką w hotelu.
Tu znajdziesz definicję https://twojdom.eu/pokoj-hotelowy-apart ... sie-roznia
która wyczerpuje dla mnie temat. Tak jest w całej Europie .
W wielu hotelach na świecie i w Polsce są apartamenty, które nie spełniają kryteriów zawartych
w podanym przez Ciebie linku :idea:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.