Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze
napisał(a) boboo » 08.09.2019 07:23
A200universeblue napisał(a):Widzę ze nie pasuje tu wielu osobom co singsing74 roztlumacza na czynniki pierwsze
Ano bo się tu (forum) już to przyjęło, że na na to mieszkanko/pokoik z aneksem mówi/pisze się "apartament".
I mniemam, że ci, którzy tu tak piszą (ja też) nie mają w zamysłach "zadzierania nosa" bo byli na urlopie w luksusowych warunkach, tylko piszą/mówią to
z rozpędu - bo najbliżej fonetycznie do "apartmana". A takowy przecież wynajęli według nazewnictwa chorwackiego.
Język potoczny ma to do siebie, że czasem ma w doopie definicje słownikowe (patrz: "adidasy").
Zastanów się nad "Chipsami".
Chipsy - liczba mnoga od liczby mnogiej
Na paczce napisane jest: "Chip
s", co już jest liczbą mnogą.
Czyli mamy worek chipów, a nie chip
sów.
Ale zaszło to tak daleko, że "Miodek, Bralczyk i spółka" uznali, że niech już tak zostanie.
Jak pisałem parę stron wcześniej, ja mam z tym najmniejszy problem, bo potoczna definicja apartamentu w języku niemieckim, to po prostu małe mieszkanie. Bez luksusów.
Założę się, że 99% tutejszych userów słysząc "apartament w Chorwacji", nie widzi (oczami wyobraźni) mega-luksusowego mieszkania z widokiem na Mt. Everest, Sfinksa i Wielką Rafę jednocześnie, tylko po prostu mieszkanie. Takie zwykłe x-pokojowe z kuchnią i łazienką. Czasami/często mające taras i widok na morze.
Pozostały 1%, no cóż...