Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apartamenty i kampery - nazewnictwo

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SingSing74
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.09.2019 00:11

No i o tym mowa. Każdy chce żeby jego zatęchła klitka uznawana była za welury :)
Przez co może zwinąć większą kasę.

Kiedyś cwaniaki z Polski, którzy nie potrafili spełnić wymogów Hotelu, pisali na szyldach "Usługi HOTELowe, albo HOTELiki" co zostało zakwestionowane przez NSA.

Tak trudno wam zrozumieć naciąganie niższej kategorii na wyższą???
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 08.09.2019 00:22

SingSing74 napisał(a):No i o tym mowa. Każdy chce żeby jego zatęchła klitka uznawana była za welury :)

Czy uważasz że 200 - 250 zł za "apartament" w Tatrach to jest wygórowana cena? Standard bardzo dobry, przynajmniej dla nas. Wydaje mi się, że to dobra cena biorąc pod uwagę, że często za pokój 4 osobowy z dostępem do kuchni i niejednokrotnie wspólną łazienką kosztuje 150 zł.
A jak nazywają sobie noclegi mnie nie interesuje, sama często nawet te w Pl nazywam apartmanami :wink:
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 08.09.2019 00:27

wiolek_lp napisał(a):
SingSing74 napisał(a):No i o tym mowa. Każdy chce żeby jego zatęchła klitka uznawana była za welury :)

Czy uważasz że 200 - 250 zł za "apartament" w Tatrach to jest wygórowana cena? Standard bardzo dobry, przynajmniej dla nas. Wydaje mi się, że to dobra cena biorąc pod uwagę, że często za pokój 4 osobowy z dostępem do kuchni i niejednokrotnie wspólną łazienką kosztuje 150 zł.
A jak nazywają sobie noclegi mnie nie interesuje, sama często nawet te w Pl nazywam apartmanami :wink:

Po prostu mylisz pojęcia. Cena nie ma znaczenia.

Ktoś może darować ci pobyt w prawdziwym apartamencie, lub zedrzeć z ciebie ostatni grosz za pobyt w śmierdzącej kawalerce.
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 08.09.2019 04:21

Widzę ze nie pasuje tu wielu osobom co singsing74 roztlumacza na czynniki pierwsze
Kwatera wakacyjna w miejscowości wypoczynkowej to nie jest żaden apartament.
Jadąc w góry wole korzystać z hotelu niż „apartamentów” bo cena jest zbliżona.
Wynajęta zatęchła klita nigdy nie będzie czystym pokojem hotelowym.
Rożny standard „apartamentów” skutecznie mnie nauczył cenić niewygody małego pokoju w hotelu.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.09.2019 07:23

A200universeblue napisał(a):Widzę ze nie pasuje tu wielu osobom co singsing74 roztlumacza na czynniki pierwsze
Ano bo się tu (forum) już to przyjęło, że na na to mieszkanko/pokoik z aneksem mówi/pisze się "apartament".
I mniemam, że ci, którzy tu tak piszą (ja też) nie mają w zamysłach "zadzierania nosa" bo byli na urlopie w luksusowych warunkach, tylko piszą/mówią to z rozpędu - bo najbliżej fonetycznie do "apartmana". A takowy przecież wynajęli według nazewnictwa chorwackiego.
Język potoczny ma to do siebie, że czasem ma w doopie definicje słownikowe (patrz: "adidasy").
Zastanów się nad "Chipsami".
Chipsy - liczba mnoga od liczby mnogiej :roll:
Na paczce napisane jest: "Chips", co już jest liczbą mnogą.
Czyli mamy worek chipów, a nie chipsów.
Ale zaszło to tak daleko, że "Miodek, Bralczyk i spółka" uznali, że niech już tak zostanie.
Jak pisałem parę stron wcześniej, ja mam z tym najmniejszy problem, bo potoczna definicja apartamentu w języku niemieckim, to po prostu małe mieszkanie. Bez luksusów.
Założę się, że 99% tutejszych userów słysząc "apartament w Chorwacji", nie widzi (oczami wyobraźni) mega-luksusowego mieszkania z widokiem na Mt. Everest, Sfinksa i Wielką Rafę jednocześnie, tylko po prostu mieszkanie. Takie zwykłe x-pokojowe z kuchnią i łazienką. Czasami/często mające taras i widok na morze.
Pozostały 1%, no cóż...
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.09.2019 07:53

Ja znam takich producentów co swoje auta w wersji sedan nazywają limuzynami :mrgreen:

W zeszłym roku jechałem swoją limuzyną do Cro. Vectra C sedan. W gazie. Była tania i prestiżowa :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.09.2019 08:25

Mz słowo apartmani w Cro oddaje bardziej jednolitą rzeczywistość niż w PL lub w SK.
W Cro nigdy nie zastanawiałem się co tam będzie wchodziło w skład ap. zawsze dostawałem sypialnię, kuchnię lub aneks z pokojem dziennym i łazienkę + taras lub balkon. Zwykle był to zbliżony przedział finansowy wg naszych wybranych standardów lokalowych od 15-25E.
W PL i na SK muszę dopytać, zweryfikować, sprawdzić, bo często ap. nie posiada własnego aneksu kuchennego tylko wspólny na piętrze (tak nie lubimy), czasem nie ma pokoju dziennego, czasem nie ma balkonu itp. A ceny to rozpiętość od 90zł do 250zł, wg naszych standardów lokalowych. Przy czy zauważyłem, że im wyższa cena tym większa pewność, że aneksu nie ma, tylko restauracja na dole lub jedzenie na mieście.
Nazewnictwo Ap w Hotelach to już inna bajka.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 08.09.2019 08:51

Te same apartmani czy apartman, są nazywane sobe, room, zimmer,pokoje.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.09.2019 09:34

Wydzieliłem to z poprzedniego tematu, bo ciągle nie mogę dopatrzeć się związku pomiędzy nazewnictwem i kosztami urlopu w Cro.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 08.09.2019 10:03

SingSing74 napisał(a):...
Szczerze mówiąc nie wiem o co ci chodzi.

....

Nie wiem czego nie rozumiesz. Słowo apartament spowszedniało już na tyle w naszym języku,
że ludzie odnoszą je nie tylko do luksusowych mieszkań, ale również do miejscówek spełniających wyższe wymagania niż pokój
(chodzi tu głównie o ilość pomieszczeń ). Powszechnie występują apartamenty typu studio, apartamenty 2,3,4 pokojowe. I nie chodzi tu o podreperowanie własnego ego, tylko o wygodę i łatwość w komunikacji. Większość ludzi, nawet w Polsce, zna te terminy i różnice między nimi, a ich standard weryfikuje za pomocą zdjęć i opinii.
ps
Wg Twoich wikipediowych definicji nie ma czegoś takiego jak jednopokojowy apartament :idea:
Rzeczywistość jest jednak zupełnie inna. W wielu apartamentowcach występują apartamenty typu studio, które nie przekraczają nawet 50 m2, http://apartamentyskytower.pl/o-apartam ... pu-studio/
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 08.09.2019 10:56

Studio czy kawalerka to wciąż większy pokój a nie apartament nawet jeśli jest w szklanym wieżowcu.
Jeśli są to dwa pomieszczenia typu duplex/maisonette to można podciągnąć to pod apartament od biedy.
Dyskusja powstała z tego iż urlop na kwaterach/pokojach różni się cenowo od wynajętego apartamentu który jak ktoś tu zauważył powinien mieć powyżej 100 metrów.
Zakwaterowanie jest głównym kosztem urlopu gdziekolwiek by on nie był.
Im większy metraż,nowszy bydynek i wyposażenie oraz dostępność bliska wody tym cena jest wyższa.
O sezonie nie wspominam bo to jest wiadome.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 08.09.2019 11:19

SingSing

Ja mam mieszkanie w bloku, budowa z lat 70

Jak wracam z pracy to jak mam nazwać :

-wracam do mieszkania
-wracam do bloku
-wracam do domu

Mysle ze kazdy odpowie do domu, mimo ze z domem to nie ma nic wspólnego.....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2019 11:54

sito_zabrze napisał(a):SingSing

Ja mam mieszkanie w bloku, budowa z lat 70

Jak wracam z pracy to jak mam nazwać :

-wracam do mieszkania
-wracam do bloku
-wracam do domu

Mysle ze kazdy odpowie do domu, mimo ze z domem to nie ma nic wspólnego.....

Kiedyś się mówiło, że na kwadrat :mrgreen:

A na poważnie, to się zastanawiam o co ta gównoburza? :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2019 17:56

Bravik napisał(a):
A na poważnie, to się zastanawiam o co ta gównoburza? :oczko_usmiech:

O prestiż :lol: Waletować na wakacjach w jakimś mieszkaniu? Wolne żarty, płacę to wymagam i choćby skały s...ły, będzie apartament :mrgreen:
A200universeblue
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) A200universeblue » 09.09.2019 13:30

Wklejam bo nie działa edytor.
Załączniki:
DAB9D010-6E3B-41BF-AD26-A9DCEA3E1A71.png
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.