Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Apartament dla 2 osób Jelsa-Stari Grad

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 14.08.2007 13:09

Witam,
Jakiś czas temu prosiłem o podanie orientacyjnych cen za ap. 2 osobowy w Jelsie lub Starim Gradzie (a przy okazji o adresy jakichś fajnych apartamentów. Bez odzewu !!! Czy nikt z forum nie był w którymś z tych miasteczek w tym roku?
Pozdrav.
Eligiusz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.08.2007 13:23

Wszystko zależy od momentu w sezonie i standardu kwatery. Rozpiętość cen potrafi być szokująca...Bym mogła odpowiedzieć, potrzebuję więcej danych...
Pozdrawiam
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 14.08.2007 14:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Wszystko zależy od momentu w sezonie i standardu kwatery. Rozpiętość cen potrafi być szokująca...Bym mogła odpowiedzieć, potrzebuję więcej danych...
Pozdrawiam

Dzięki za odzew.
Pobyt od 9-16 września. Apartament nie musi być luksusowy, ale musi być pięknie położony, blisko jakiejś sensownej plaży, z widokiem na morze i miejscem postojowym. Waham się między Jelsą i Starim Gradem: Stari Grad podoba mi się chyba bardziej, ale słyszałem, że plaże są lepsze w okolicach Jelsy, a ceny kwater niższe. Będę wdzięczny także za inne wiadomości o miejscowościach na wyspie Hvar (dokąd warto pojechać). Naczytałem się o nich na forum i w przewodnikach, ale wiedzy nigdy dość.

Pozdrav.
Eligiusz
adriada
Globtroter

Postnapisał(a) adriada » 14.08.2007 14:54

Wrocilam z Hvaru (m.in.) pare dni temu i zdecydowanie polecam Stari Grad. Po prostu nie ma porownania z Jelsa. Nie mam jednak pojecia jakie tam sa ceny apartamentow.
My placilismy w Ivan Dolac za porzadny apartament z widokiem na morze i plaza (kamyczki) w odleglosci 150m 38 euro, dla dwoch osob, z miejscem postojowym. Sliczna jest takze Vrboska, warto zajrzec do Pitve (w glebi wyspy). Hvar jest sliczny i spokojny, w porownaniu z Korcula ceny np. za apartamenty sa nizsze.
Nie wiem tez, co dla Ciebie znaczy sensowna plaza. Ja uwielbiam kamieniste plaze :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.08.2007 15:47

Ja też szczerze mówiąc nie polecam Jelsy. Ma dość niekorzystne położenie. Kiedy zaczyna wiać wiatr, to temperatura w Jelsie zawsze jest niższa niż w St.Gradzie o jakies 2, 3 stopnie na pewno. I zawsze ten wiatr jest zdecydowanie bardziej odczuwalnym tam niż u nas (plus nawiewanie śmieci do zatoki..). Co się tyczy plaż to faktem jest, że ani Jelsa ani Stari Grad nie mają jakiś oszałamiających plaż. Wszyscy szukają czegoś dla siebie poza miasteczkami (to chyba zrozumiałe).
Ceny apartamentów dla 2 osób we wrześniu to ok 20 - 30 euro za dobę.

Jeśli najważniejsza jest plaża i to żeby było blisko, to może jednak należy rozważyć południową część wyspy (Zavala, Ivan Dolac, Sv.Nedjelja). Oczywiście i takie rozwiązanie ma swoje wady, bo ta część wyspy ma kiepską "łączność ze światem" (czyli pozostałą częścią Hvaru)...
Jesli używasz skype, łatwo mnie tam znajdziesz...
Pozdrawiam
adriada
Globtroter

Postnapisał(a) adriada » 14.08.2007 15:59

Ja sie podlacze z pytaniem, choc troszke off topic. Jak jest z pogoda w I polowie wrzesnia? Mozna jeszcze ponurkowac? :)
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 15.08.2007 19:53

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ja też szczerze mówiąc nie polecam Jelsy. Ma dość niekorzystne położenie. Kiedy zaczyna wiać wiatr, to temperatura w Jelsie zawsze jest niższa niż w St.Gradzie o jakies 2, 3 stopnie na pewno. I zawsze ten wiatr jest zdecydowanie bardziej odczuwalnym tam niż u nas (plus nawiewanie śmieci do zatoki..). Co się tyczy plaż to faktem jest, że ani Jelsa ani Stari Grad nie mają jakiś oszałamiających plaż. Wszyscy szukają czegoś dla siebie poza miasteczkami (to chyba zrozumiałe).
Ceny apartamentów dla 2 osób we wrześniu to ok 20 - 30 euro za dobę.

Jeśli najważniejsza jest plaża i to żeby było blisko, to może jednak należy rozważyć południową część wyspy (Zavala, Ivan Dolac, Sv.Nedjelja). Oczywiście i takie rozwiązanie ma swoje wady, bo ta część wyspy ma kiepską "łączność ze światem" (czyli pozostałą częścią Hvaru)...
Jesli używasz skype, łatwo mnie tam znajdziesz...
Pozdrawiam

Adriada, Kasiu, wielkie dzięki. Przekonałyście mnie ostatecznie - wybieram Stari Grad. Wiele czytałem o uroku południowej części wyspy, wolę jednak zamieszkać w lub w okolicy trochę większych miejscowości, aby wieczorami spacerować wśród uroczych starych budowli, posłuchać miejscowych kapel, poobserwować statki w porcie. Sensowna plaża dla mnie to:
1. drobne kamyczki z łagodnym zejściem do morza ze względu na żonę, która nie umie pływać;
2. trochę cienia (jakaś roślinność) na plaży ze względu na moje uczulenie na słońce.
Czy taką plażę znajdę w okolicy Starego Gradu ?
A tak na marginesie Adriado: 38 EUR nawet za najlepszy apartament dla 2 osób w takiej dziurze jak Ivan Dolac to - moim zdaniem - rozbój. 2 lata temu płaciłem w Dubrowniku za ekstra ap. z zejściem z salonu bezpośrednio do zatoki 35 EUR.
Pozdrawiam Panie i proszę o parę słów o plażach w Starim Gradzie.
El.
adriada
Globtroter

Postnapisał(a) adriada » 15.08.2007 20:30

Eligiusz Przechodzki napisał(a):
A tak na marginesie Adriado: 38 EUR nawet za najlepszy apartament dla 2 osób w takiej dziurze jak Ivan Dolac to - moim zdaniem - rozbój. 2 lata temu płaciłem w Dubrowniku za ekstra ap. z zejściem z salonu bezpośrednio do zatoki 35 EUR.

Hmm... widzisz, mi chodzilo wlasnie o taka dziure :) Ale teraz zabiles mi cwieka z ta cena, myslalam, ze to byla calkiem niezla cena jak na poczatek sierpnia :(

Pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.08.2007 22:22

Eligiuszu, powiem szczerze, że ja nigdy nie kąpię się w pobliżu miasteczka. Miasto to miasto; położone nad zatoką; port, jachty itp. Wszystkim turystom zawsze polecam wsiąść sobie w autko i poszukać urokliwego miejsca, gdzie nikt nie będzie przeszkadzał w plażowaniu. Każdego dnia można przejechać się gdzieś indziej, zobaczyć inne miejsca. Polecam Dubovicę i Zaraće (po drodze do Hvaru), Zavalę i Jagodną na południowej stronie, Rt Soline w okolicach Vrboskiej, plaże półwyspu Kabal (okolice Rudiny), wysepki Zečevo i Šćiedro; jeśli koniecznie musi być coś w pobliżu miasta St.Grad to może Punta Baba, czyli lasek za hotelem Arkada.
Pozdrawiam
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 17.08.2007 11:37

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): jeśli koniecznie musi być coś w pobliżu miasta St.Grad to może Punta Baba, czyli lasek za hotelem Arkada.
Pozdrawiam

Stokrotne dzięki za cenne informacje. Jeśli mogę jeszcze trochę pokorzystać z Twojej wiedzy i uprzejmości, to proszę o inf., jak daleko jest ta Punta Baba od Starego Gradu i czy są tam także apartamenty do wynajęcia (w pobliżu plaży).
Serdecznie pozdrawiam.
E.
Ps.
Ze skaypa nie korzystam, wystarczy że przez cały urlop muszę być pod komórką.
E.
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 17.08.2007 11:48

Hmm... widzisz, mi chodzilo wlasnie o taka dziure :) Ale teraz zabiles mi cwieka z ta cena, myslalam, ze to byla calkiem niezla cena jak na poczatek sierpnia

Przepraszam, nie chcę Cię wpędzać w depresję. Może ta różnica bierze się stąd, że ja zawsze jeżdżę po 1 września, gdy cenowe szaleństwo już mija. 2 lata temu płaciłem w Trogirze 23 EUR za super apartman, a koledzy, którzy byli w 2 połowie sierpnia na Ciovo (to na wyspie, naprzeciwko Trogiru) - 40EUR. Inna sprawa, że oni zamawiali apartman przez biuro w Polsce, które też nie pracuje za darmo.
Jeśli byłaś zadowolona z kwatery, to nie ma co żalować tych paru groszy.
Pozdrav.
E.
pavio
Odkrywca

Postnapisał(a) pavio » 17.08.2007 12:03

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):2. trochę cienia (jakaś roślinność) na plaży ze względu na moje uczulenie na słońce.

El.

Mam ten sam problem .Jak z tym walczysz?Mam nadzieję że w Cro słońce jest inne i nie będzie mi tak dokuczało jak to "polske" :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.08.2007 12:58

Eligiuszu,
Punta Baba to taki cypel porośnięty lasem (cienia pod dostatkiem!). Co jakies 50 m wyłożone kamiennymi płytami i naturalnymi półkami skalnymi zjeścia do wody (niewielkiej powierzchni). Powiedzmy, że takie "małe plaże jednorodzinne". Także nawet i spokój zapewniony; gwarantuję, że jesli zajmiesz z rodziną takie jedno zejście to nikt Ci się nie powinien "władować" na "ten Twój kawałek" plaży. Zejścia dosyć łagodne, ale o żwirku raczej nie może być mowy.
Teraz lokum w pobliżu...: najlepiej szukać w osiedlu o nazwie Priko. Z tym, że jest to dość rozległe osiedle; trzeba szukać w części położonej jak najbliżej hotelu Arkada, bo to właśnie za hotem rozpoczyna się cypel.
Ewentualnie dobrym rozwiązaniem byłyby bungalowy TRIM w kompleksie hotelowym (całkiem przyzwoity standard, ale nie mam pojęcia jakie ceny...); podrzucam link.. a nóż - widelec!

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Pozdrawiam
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 17.08.2007 13:30

pavio napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):2. trochę cienia (jakaś roślinność) na plaży ze względu na moje uczulenie na słońce.

El.

Mam ten sam problem .Jak z tym walczysz?Mam nadzieję że w Cro słońce jest inne i nie będzie mi tak dokuczało jak to "polske" :D

Staram się zakrywać w czasie spacerów wrażliwe miejsca (przewiewne długie spodnie, koszulki z długim rękawem) + kremy z filtrem UV od 40 do 50, ale tylko najlepszych marek kupowane w aptece. Różne "wynalazki" oferowane w hipermarketach są wprawdzie dużo tańsze, ale nic nie warte. Na plaży - zawsze w cieniu drzew lub pod parasolem, a jeśli już wystąpią objawy poparzenia, dodatkowo stosuję zyrtec (ale z tym ostrożnie - jednym pomaga, innym nie). Dla mnie wrześniowe chorwackie słońce (bo zawsze jeżdzę do CRO we wrześniu) jest niestety także dokuczliwe, ale wymienione wyżej "środki zaradcze" powodują, że nie odczuwam specjalnego dyskomfortu.
Pozdrav.
E.
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 17.08.2007 13:34

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Eligiuszu,
Punta Baba to taki cypel porośnięty lasem (cienia pod dostatkiem!). Co jakies 50 m wyłożone kamiennymi płytami i naturalnymi półkami skalnymi zjeścia do wody (niewielkiej powierzchni). Powiedzmy, że takie "małe plaże jednorodzinne". Także nawet i spokój zapewniony; gwarantuję, że jesli zajmiesz z rodziną takie jedno zejście to nikt Ci się nie powinien "władować" na "ten Twój kawałek" plaży. Zejścia dosyć łagodne, ale o żwirku raczej nie może być mowy.
Teraz lokum w pobliżu...: najlepiej szukać w osiedlu o nazwie Priko. Z tym, że jest to dość rozległe osiedle; trzeba szukać w części położonej jak najbliżej hotelu Arkada, bo to właśnie za hotem rozpoczyna się cypel.
Ewentualnie dobrym rozwiązaniem byłyby bungalowy TRIM w kompleksie hotelowym (całkiem przyzwoity standard, ale nie mam pojęcia jakie ceny...); podrzucam link.. a nóż - widelec!

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link

Pozdrawiam

Piękne, stokrotne dzięki. Po takich wskazówkach na pewno dam sobie radę. Obiecuję podzielić się refleksjami z pobytu w CRO w tym roku oraz zamieścić wybrane zdjęcia, jeśli tylko ktoś mądry podpowie mi, jak to się robi.
Pozdrav.
E.
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone