Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ankieta do pracy mgr o Cro

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 15.01.2013 19:31

Dzięki za wsparcie studenta :D

Tytuł pracy: Rola promocji w kształtowaniu wizerunku Chorwacji jako atrakcyjnej destynacji turystycznej.

Jeśli kogoś bardzo razi termin "destynacja", cóż musi mi wybaczyć :wink: :D
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.01.2013 19:57

trevia napisał(a):Jeśli kogoś bardzo razi termin "destynacja", cóż musi mi wybaczyć :wink: :D

E tam, może być. Destynacja jest trendy, sorry mówi się jazzy. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.01.2013 20:01

Wypełnione
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 15.01.2013 20:12

Wybaczam dla tak pięknie ułożonej ankiety :D A może tak: "Rola promocji w kształtowaniu Chorwacji jako atrakcyjnego kierunku turystycznego".
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.01.2013 20:53

Tytuł dobry ale destynacji nie wybaczam. Poważnie. Promotor niech się wstydzi :!:
Zrób z tej destynacji kierunek, tak jak radzi Lidija vel Marcin :D
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 15.01.2013 21:09

demi-duox napisał(a): Promotor niech się wstydzi :!:

A to dlaczego? Ten termin, jak już pisałam, często występuje w literaturze przedmiotu, stosowany jest przez POT i Instytut Turystyki.

"Wizerunek" jest w temacie, na szczęście, :wink: bo mogło być image :wink:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 15.01.2013 21:33

A chociażby dlatego, że jest polski zamiennik, który tez jest jednym słowem i w pełni oddaje sens wyrażenia obcego. POT niech się poci ze wstydu, do spółki z Instytutem :) .
ps1.Image też mogłby być ale tylko do spółki z destynacją.
ps2. Skoro destynacja to wyrażenie właściwe branży turystycznej to w jakim celu chcesz ją doprecyzować przymiotnikiem? Wychodzi z tego masło maślane, nie?
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 16.01.2013 10:05

demi-duox napisał(a):A chociażby dlatego, że jest polski zamiennik, który tez jest jednym słowem i w pełni oddaje sens wyrażenia obcego. POT niech się poci ze wstydu, do spółki z Instytutem :) .
ps1.Image też mogłby być ale tylko do spółki z destynacją.
ps2. Skoro destynacja to wyrażenie właściwe branży turystycznej to w jakim celu chcesz ją doprecyzować przymiotnikiem? Wychodzi z tego masło maślane, nie?

Zgadzam się z przedmówcą :papa: Wbrew pozorom Trevio tytuł pracy magisterskiej jest jej ważnym elementem. Na co patrzymy najpierw biorąc do ręki taką pracę? Właśnie na jej tytuł.
trevia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trevia » 16.01.2013 10:31

Ok, rozumię Twój punkt widzenia, ale nadal nie odnajduję powodu do wstydu :wink: Nie jest to mój wymysł, ani fanaberia. Termin ten, choć w tym kontekście stosunkowo nowy, stosuje się, więc nadal nie czuję się przekonana do zmiany :wink: Co do tego, ze "polski zamiennik, który tez jest jednym słowem i w pełni oddaje sens wyrażenia obcego" pewna w 100% nie jestem. Może on trochę spłycać sens tego pojęcia, i chyba nie jestem osamotniona w tym stwierdzeniu, skoro wiele osób, firm i instytucji stosuje jednak tą "destynację", gdyż widocznie była/jest potrzeba znalezienia dla tego zjawiska specjalistycznego pojęcia, którego w języku polskim, być może, brakowało.

demi-duox napisał(a):Skoro destynacja to wyrażenie właściwe branży turystycznej to w jakim celu chcesz ją doprecyzować przymiotnikiem? Wychodzi z tego masło maślane, nie?

Nie :D Destynacja turystyczna, choć często stosowana w turystyce, jest nowym terminem (w tym znaczeniu), dlatego przymiotnik turystyczna, według mnie, jest zrozumiały. Z resztą branża turystyczna nie ma chyba na nią monopolu :D Destynacja-lecz w innym znaczeniu, w Polsce była już stosowana ponad sto lat temu :wink: Jeśli przyjmie się na stałe, tylko w tym konkretnym znaczeniu, to pewnie przymiotnik "turystyczna" nie będzie potrzebny :D

Słowo turysta też kiedyś powstało - dokładnie użyte zostało pierwszy raz w 1838 przez niejakiego H.Beyle'a i zostało na stałe również w j.polskim (prawdopodobnie od Grand Tour). Jest to dziedzina, która stale się rozwija i wprowadzanie nowych pojęć jest zrozumiałe...

"Używanie tego wyrazu razi wiele osób, nie można jednak się spodziewać, że zostanie z polszczyzny usunięty: niestety pozwala wyrażać pewne treści bardziej skrótowo, wydaje się więc funkcjonalny."
źródło

Jeszcze na koniec - kierunek turystyczny, destynacja turystyczna, miejsce docelowe - wszystko to pojawia się w mojej pracy :D I naprawdę mam nadzieję, że jednak ktoś pofatyguje się i zajrzy do środka, a nie ograniczy się tylko do przeczytania tytułu :wink:
Lidija Bacic Fan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 16.01.2013 16:30

Z wielką uwagą Trevio przeczytałem Twoje wyjaśnienia. Widzisz, należę do tzw. purystów językowych. Nawet jeżeli termin destynacja przyjmie się na stałe w naszym języku, dla mnie będzie zawsze brzmiał obco, sztucznie, jakoś tak mechanicznie.
Zgłaszam się do przeczytania Twojej pracy magisterskiej :papa:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.01.2013 17:12

trevia napisał(a):Jeszcze na koniec - kierunek turystyczny, destynacja turystyczna, miejsce docelowe - wszystko to pojawia się w mojej pracy :D I naprawdę mam nadzieję, że jednak ktoś pofatyguje się i zajrzy do środka, a nie ograniczy się tylko do przeczytania tytułu :wink:

I bardzo dobrze, że się pojawia. Szkoda tylko tego zgrzytu w tytule :(
sloninka2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sloninka2 » 12.02.2013 18:57

wypełnione i wysłane
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 12.02.2013 20:22

pooooooszło
Aattaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aattaa » 12.02.2013 20:42

wypełnione :D
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 13.02.2013 10:44

Też dałem o ile nie za późno. ;)
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Ankieta do pracy mgr o Cro - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone