napisał(a) zawodowiec » 29.01.2005 18:51
Hej!
Nasz pierwszy wyjazd do Chorwacji polaczylismy z powrotem przez Slowenie i wejsciem na Triglav. Ja bo lubie lazic po gorach a moja Pani dla towarzystwa (jak ten Cygan co dla towarzystwa dal sie powiesic - dziekuje Ci Sloneczka i przepraszam

) Nie mam teraz mapy to nie pamietam wszystkich nazw... od strony Rijeki pojechalismy przez ta wysoka przelecz (ponad 1600m) na zachod od glownego masywu Alp Julijskich, spalismy w schronisku Aljazev Dom po polnocnej stronie Triglavu. Samochod sie zostawia 10 min. spaceru od schroniska. Nastepnego dnia weszlismy na Triglav przez Plemenice, duzo poreczy ze stalowych linek, drabinki, ekspozycja, cos jak nasza Orla Perc w Tatrach tylko trudniej, dobrze miec uprzaz i 2 petle z karabinkami do wpiecia sie w stalowe linki... dla mojej Pani zmajstrowalem uprzaz z mojej starej dlugiej petli wspinaczkowej i 2 karabinkow

Mimo wczesnego startu do Aljazev Domu wrocilismy pozno wieczorem, wlasciwie mozna by to rozlozyc na 2 dni... Na Triglav jest jeszcze kilka innych mozliwosci wejscia, z tego co wiem to niektore duzo latwiejsze

Jak ktos lubi gory to serdecznie polecam Alpy Julijskie!
pzdr
P.S. w blizej nieokreslonej przyszlosci mam w planie nastepne krotkie wypady w ten rejon, przy okazji wyjazdow do Chorwacji, BiH i Czarnogory.