Re: 08-21czerwiec 2012 Od Ruskamen-Omiś-Makarska-Dubrownik-S
napisał(a) mirasowski » 20.01.2013 17:16
Lecimy dalej z naszą relacją. Który to już dzień miał by być? 9?
IX dzień naszego pobytu w Cro. Rozpoczął się już planowaną pobudką koło 6 rano gdyż czeka nas wycieczka na wyspę Bracz.

śniadanko potem spakowanie niezbędnych rzeczy, również kąpielówki, ręcznik itd. gdyż w planie plażowanie i moczenie w Jadranie na plaży Zlatni Rat.
Szybko wyjechaliśmy nawigacja ustawiona na Split port ,chociaż drogę już znaliśmy bo już raz byliśmy w tej pięknej miejscowości. Jesteśmy w Splicie i nie jadąc jak mówi nawigacja dojezdzamy do ślepej drogi,... chcieliśmy być mądrzejsi.

Jeszcze jedna samodzielna próba znalezienia prawidłowej drogi , gdzieś naszym oczom ukrył się znak gdzie na ten prom.?
Cóż decyzja padła zawierzamy nawigacji i w drogę. I okazało się że nadrabiając 4km cofając się dotarliśmy do celu bez problemów. Kochana Navro. ad. Szybko do kasy kupić bilety prom zaraz odjezdza. Nerwowe szukanie miejsca gdzie tu należy wjechać, stanąć samochodem wszędzie zakazy. jest tutaj.
Idziemy się zapytać.. kogo... tu się zapytać . Widzimy polska rejestracja zapytamy . A oni też pierwszy raz i też nie wiedzą. Pytamy miłego pana w budce . który wyjaśnia nam skąd odchodzi promi gdzie należy ustawić się w kolejce samochodem. Ufff udało się wszystko pochytane teraz tylko czekać na prom.
Podchodzi jakiś pan chce nam umyć szyby mówię mu że nie trzeba on nalega ja nalegam że nie trzeba. ( znamy to z polskich skrzyżowań taki serwis szyb o nas to co chwilę) .
Chcę mu wręczyć pieniądze Kuny ( nie pamietam już ile to bylo) a on krzyczy "że to chyba za mało"... ze on chce EURo.... Wkurzyłem się strasznie, nie dość że za darmo kase koleś dostał , nie musi szyb myć, to jeszcze sapie.
Pałkę mam przy fotelu już nerwowo za czołem na nią zerkać ,ale odszedł na szczęście dalej kontynuować soje prace i innych turystów niepokoić.