Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZWADROŃ - wszystkie za i przeciw

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
corrina
Cromaniak
ZWADROŃ - wszystkie za i przeciw

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 19.07.2006 12:57

Pytatnie szczególnie do tych, co stosunkowo niedawno jechali przez to przejście.
Naczytałam się o jakichś strasznych dziurach, radarach ,korkach w okolicy - proszę o weryfikację i przedstawienie wszystkich plusów i minusów jechania do Wiednia (tam mamy nocleg po drodze do Baskiej Vody) przez to przejście. Nie chcemy przez Czechy, więc Cieszyn odpada.
Zwadroń wydawał się być najsensowniejszym rozwiązaniem.

Napiszcie proszę, jak prezentuje się aktualnie trasa od powiedzmy Bielska Białej do samej granicy, czy są jakieś zwężenia, roboty drogowe, dziury. Jak wygląda ostatni kawałek od Wisły do Zwadronia ?
A jak po stronie słowackiej od granicy do miejsca, gdzie zaczyna się autostrada ?

Proszę, rozwiejcie moje obawy i napiszcie coś pozytywnego. Z góry dzięki !
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 19.07.2006 13:06

...naprawdę nie rozumiem, czemu spora część osób odradza drogę przez Czechy...od Warszawy do Cieszyna 2-pasmowa droga (omijamy Bielsko-Białą jadąc przez Żory), potem kawałeczek jednopasmowki i od Frydek Mistek do Brna znów dobra droga...przynajmniej w nocy jedzie się bez problemów...
konrado
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) konrado » 19.07.2006 13:24

jutro to sprawdzę
i to własnie w nocy...
jak na campie będzie net dam znac
jeśli nie to za 2 tygodnie
Nara...
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 19.07.2006 13:27

Nie rozumiem pytania jak się jedzie od Wisły do Zwardonia...bo przez Wisłę sie nie przejeżdza:)
Od bielska do Żywca normalka. OD żywca do Zwardonia kilka zwężeń bo buduje się nasza autostrada:).
Ale przejazd jest bez żadnych korków. A od granicy normalka czyli to samo od lat. Do Żiliny a potem autostrada.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 19.07.2006 13:45

Antku - ludzie chyba jadą przez Istebną i Koniaków - ale pewności nie mam :) . Ja też bym jechała z naszego BB na Zywiec i do Zwardonia, no ale skoro ludziom prze Wisłę wygodniej... Aha - przy podjeżdzie z Wisły na Kubalonkę ponoć w jednym miejscu ruch wahadlowy, bo droga się obsunęła (tzn. to stało sie już dawno, ale chyba cos robią wreszcie :D )
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 19.07.2006 14:07

Jechałem w sobote do Krakowa, właśnie przez Zwardoń, choć planowałem jechać przez Cieszyn.

Czemu przez Zwardoń - z ciekawości, bo troche bliżej itd.
Po odbiciu w SK przed przejściem na Sklite/Zwardoń - jedzie się dość wąską drogą, krętą jak cholera, ale nawierzchnia jest OK, potem jest ładne przejście i zaczyna się PL. Ja do dziur i marnych dróg jestem przyzwyczajony (jak pewnie każdy w Polsce) więc szoku nie było, ale droga, zwłaszacza pierwsze pare km jest naprawde w kiepskim stanie - dziury, osówiska, kostka kamiena, drwniany mostek, płyty betonowe w rejonie budowy nowego odcinka. Jednak spkojnie da się przejechać te kilka km.
Potem jedzie się przez wioski - spory ruch turystów (jechałem w sobote wieczorem). Potem Żywiec, pojechałem na Suchą, droga kiepska - kręta, ale już nie tak dziurawa, można jechać na Bielsko - pewnie lepsza droga.
Ja z Suchej pojechałem na Zembrzyce i do zakopianki.
Tak jak pisałem, droga jest przejezdna, nawet doładowanym autkiem, trzeba tylko uważać i nie ma co liczyć, że się przyspieszy na tym odcinku, myślę, że Vśr to 40km/h. Jak ktoś nie lubi dziur, jedzie nocą w deszczu - odradzam - szkoda rozwalić coś na początku wyjazdu.

Droga na Cieszyn - można jechać na Bielsko - wtedy mamy podobnie jak na Zwardoń, troche dalej i dodawtkowa granica, ale omijamy najgorszy odcinek Żywiec-Skalite.
Można też pocisnąć autostradą do krajowej 1 i mamy ekstra droge - niestety nadkładamy sporo km i dochodzi opłata na A4
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 19.07.2006 15:58

Potwierdzam, jechałem drogą Cadca-Zwardoń-Bielsko w poniedziałek. Wlokkłem się w korkach (Żywiec i Bielsko), a nawierzchnia prawie od samego przejścia przez wytyczony objazd (jakieś 15 km) fatalna. Żałowałem, że nie pojechałem przez Cieszyn. Jeśli już konieczne musisz przez Zwardoń, to może lepiej przez Wisłę.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.07.2006 16:41

Aha - przy podjeżdzie z Wisły na Kubalonkę ponoć w jednym miejscu ruch wahadlowy, bo droga się obsunęła (tzn. to stało sie już dawno, ale chyba cos robią wreszcie )

potwierdzam - robią ale korków nie stwierdziłem choć byłem w niedzielę

Napiszcie proszę, jak prezentuje się aktualnie trasa od powiedzmy Bielska Białej do samej granicy, czy są jakieś zwężenia, roboty drogowe, dziury. Jak wygląda ostatni kawałek od Wisły do Zwadronia ?

musisz się określić którędy chcesz jechać bo albo Bielsko i Żywiec albo Wisła - choć ja bardziej polecam Wisłę - nie ma takiego ruchu i łatwiejsza trasa. Tak więc jak od Warszawy to wg drogowskazów w Katowicach na Skoczów, Wisłę (nie Bielsko :!: to 2 równoległe drogi wprawdzie można się przebić z jednej do 2 ale przez wioski i jeśli trasy nie znasz to jesteś w polu :wink: ). z Wisły lecisz na Istebną w Istebnej w "centrum" :lool: odbicie w lewo na Koniaków parę km po serpentynach i po zjeździe z górki (Koczy Zamek z krzyżem na szczycie) odbicie w prawo na Zwardoń - następne parę km i wita granica, potem Cadca, Zilina, i przed Povazską Bystricą wlatujesz na autostradę - 1,5 h spokojnej jazdy i wita Bratislava a chwilkę dalej Wiedeń. :lol:

aha uwaga :!: :!: :!: - trasa Katowice - Zory - Skoczów - Wisła dość gęsto obstawiony sprzętem fotograficznym zarówno stacjonarnym jak i czasem jedżącym a także suszrkami
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 19.07.2006 19:39

antek napisał(a):Nie rozumiem pytania jak się jedzie od Wisły do Zwardonia...bo przez Wisłę sie nie przejeżdza:)
Od bielska do Żywca normalka. OD żywca do Zwardonia kilka zwężeń bo buduje się nasza autostrada:).
Ale przejazd jest bez żadnych korków. A od granicy normalka czyli to samo od lat. Do Żiliny a potem autostrada.

No tak mi pokazał Via Michelin !!
Obok B.Białej, Skoczów, Ustroń, Wisła, Istebna, Zwadroń

A ja się tym zasugerowałam :
http://tinyurl.com/n7nvh
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 19.07.2006 19:50

rich72 napisał(a):
Aha - przy podjeżdzie z Wisły na Kubalonkę ponoć w jednym miejscu ruch wahadlowy, bo droga się obsunęła (tzn. to stało sie już dawno, ale chyba cos robią wreszcie )

potwierdzam - robią ale korków nie stwierdziłem choć byłem w niedzielę

musisz się określić którędy chcesz jechać bo albo Bielsko i Żywiec albo Wisła - choć ja bardziej polecam Wisłę - nie ma takiego ruchu i łatwiejsza trasa. Tak więc jak od Warszawy to wg drogowskazów w Katowicach na Skoczów, Wisłę (nie Bielsko :!: to 2 równoległe drogi wprawdzie można się przebić z jednej do 2 ale przez wioski i jeśli trasy nie znasz to jesteś w polu :wink: ). z Wisły lecisz na Istebną w Istebnej w "centrum" :lool: odbicie w lewo na Koniaków parę km po serpentynach i po zjeździe z górki (Koczy Zamek z krzyżem na szczycie) odbicie w prawo na Zwardoń - następne parę km i wita granica, potem Cadca, Zilina, i przed Povazską Bystricą wlatujesz na autostradę - 1,5 h spokojnej jazdy i wita Bratislava a chwilkę dalej Wiedeń. :lol:

aha uwaga :!: :!: :!: - trasa Katowice - Zory - Skoczów - Wisła dość gęsto obstawiony sprzętem fotograficznym zarówno stacjonarnym jak i czasem jedżącym a także suszrkami

No to się już zupełnie zakręciłam :( :? :x
Tak jak powyżej napisałam, zasugerowałam się trasą z Michelina.

Michelin podaje też alternatywę (właśnie jako "MIchelin choice") trasę podawaną tu także wielokrotnie, mianowicie z tym krótkim kawałeczkiem przez Czechy z Cieszyna a następnie już przez Słowację.

A co dobrego możecie powiedzieć o tej opcji :?: :roll:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.07.2006 20:31

no i oki tyle że Michelin jest porąbany jak lato z radiem - jak popatrzysz na trasę od Katowic to lecisz nie tą którą ten wirus Ci pokazuje tylko tą bardziej po lewej (widełki od Katowic się rozchodzą a reszta jest oki) i lecisz przez Żory i Skoczów

mianowicie z tym krótkim kawałeczkiem przez Czechy z Cieszyna a następnie już przez Słowację.

A co dobrego możecie powiedzieć o tej opcji

a po jakiego ciorta chcesz mieć dodatkową granicę na trasie :?: a poza tym rejon Cieszyna po czeskiej stronie jest tak oznakowany że możesz pół dnia po objazdach krążyć :lol:

tnij tak jak napisałem - pobłądzić trudno i omijaj Bielsko bo przy "dobrych" układach możesz mieć godzinę w plecy - 8 milionów świateł i znikające pasy ruch - znam dobrze z zimowych wyjazdów na narty do Korbielowa i Szczyrku - niestety wtedy tamtędy muszę jechać :evil:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.07.2006 21:37

Potwierdzam,jechalem ta trasa na koncu czerwca,40 km\h to max,chyba,ze chcecie uszkodzic autko na starcie.
Pzdr.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 20.07.2006 09:10

rich72 napisał(a):
a po jakiego ciorta chcesz mieć dodatkową granicę na trasie :?: a poza tym rejon Cieszyna po czeskiej stronie jest tak oznakowany że możesz pół dnia po objazdach krążyć :lol:

No właśnie wcale nie chcę, tylko pytałam, co sądzicie o tej opcji.

tnij tak jak napisałem - pobłądzić trudno i omijaj Bielsko bo przy "dobrych" układach możesz mieć godzinę w plecy - 8 milionów świateł i znikające pasy ruch - znam dobrze z zimowych wyjazdów na narty do Korbielowa i Szczyrku - niestety wtedy tamtędy muszę jechać :evil:

Czyli jak w końcu lepiej - przez Koniaków, Istebną itp, czy przez Żywiec :?: Gdzie lepsza droga :?:

I jak w przypadku ewentualnie Żywca ominąć Bielsko idąc za Twoją radą :?:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 09:48

tak więc robię Ci dokładną rozpiskę miejscowości przez które masz jechać od Katowic:
Katowice - Mikołów-Łaziska Górne-Żory-Warszowice-Ochaby Wielkie-Skoczów-Ustroń - (koniec dwupasmówki)-Wisła- Kubalonka- Andziałówka-Istebna (w centrum w lewo) Koniaków (Koczy Zamek - szczyt po lewej z krzyżem a po prawej Ochodzita większa góra z masztem jakimś RTV) - Laliki (w Lalikach po zjeździe z górki w prawo)- Zwardoń Myto (granica) - i już Slovakia - Skalite- Cierne (głupkowate skrzyżowanie z lustrem - trzeba uważać bo nie masz pierwszeństwa) - w lewo na Svrcinovec - Cadca - Kysucke Nove Mesto - Zilina (kierunek na Bytca i Povazska Bystrica) - i cegła na prawy pedał :wink: (oczywiście z umiarem bo też mają lotnych z video) jakieś 1,5 h i Bratislava wita (granica)- Wiedeń- Wiener Neustadt - Graz- (granica) - Maribor - Zagreb i gdzie oczy poniosą :lol:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 20.07.2006 10:19

rich72 napisał(a):tak więc robię Ci dokładną rozpiskę miejscowości przez które masz jechać od Katowic:
Katowice - Mikołów-Łaziska Górne-Żory-Warszowice-Ochaby Wielkie-Skoczów-Ustroń - (koniec dwupasmówki)-Wisła- Kubalonka- Andziałówka-Istebna (w centrum w lewo) Koniaków (Koczy Zamek - szczyt po lewej z krzyżem a po prawej Ochodzita większa góra z masztem jakimś RTV) - Laliki (w Lalikach po zjeździe z górki w prawo)- Zwardoń Myto (granica) - i już Slovakia - Skalite- Cierne (głupkowate skrzyżowanie z lustrem - trzeba uważać bo nie masz pierwszeństwa) - w lewo na Svrcinovec - Cadca - Kysucke Nove Mesto - Zilina (kierunek na Bytca i Povazska Bystrica) - i cegła na prawy pedał :wink: (oczywiście z umiarem bo też mają lotnych z video) jakieś 1,5 h i Bratislava wita (granica)- Wiedeń- Wiener Neustadt - Graz- (granica) - Maribor - Zagreb i gdzie oczy poniosą :lol:

I o to własnie mi chodziło, DZIĘKUJĘ BARDZO SERDECZNIE :!: :!: :papa: :mrgreen:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi