Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ZWADROŃ - wszystkie za i przeciw

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 10:39

teraz atlas i zaznaczyć drogę na kolorowo :wink: (przynajmniej ja tak robię jak jadę nie znając dobrze drogi) :lol:
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 20.07.2006 11:56

rich72 napisał(a):tak więc robię Ci dokładną rozpiskę miejscowości przez które masz jechać od Katowic:
Katowice - Mikołów-Łaziska Górne-Żory-Warszowice-Ochaby Wielkie-Skoczów-Ustroń - (koniec dwupasmówki)-Wisła- Kubalonka- Andziałówka-Istebna (w centrum w lewo) Koniaków (Koczy Zamek - szczyt po lewej z krzyżem a po prawej Ochodzita większa góra z masztem jakimś RTV) - Laliki (w Lalikach po zjeździe z górki w prawo)- Zwardoń Myto (granica) - i już Slovakia - Skalite- Cierne (głupkowate skrzyżowanie z lustrem - trzeba uważać bo nie masz pierwszeństwa) - w lewo na Svrcinovec - Cadca - Kysucke Nove Mesto - Zilina (kierunek na Bytca i Povazska Bystrica) - i cegła na prawy pedał :wink: (oczywiście z umiarem bo też mają lotnych z video) jakieś 1,5 h i Bratislava wita (granica)- Wiedeń- Wiener Neustadt - Graz- (granica) - Maribor - Zagreb i gdzie oczy poniosą :lol:

Mozna w Ustroniu na swiatlach skrecic w prawo na cieszyn, po kilku kilometrach w cisownicy w lewo na przejście w Lisznej Gornej, stamtad do Trzynca (najlepiej wjechac do miasta) i dalej w kierunku Czadcy (wada dodatkowa granica CZ/SK).

Odnośnie przejazdu przez Zwardoń jest skrut:

W skalitem skreca sie w lewo w taką wąską droge przy znaku wskazującym drogę na Wielka Racze (wyciągi narciaskie). Skręca się tam i dojeżdza do Lalik a stamtad kawalek i sie wyskakuje pomiedzy Czadca i Zylina.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 12:50

Mozna w Ustroniu na swiatlach skrecic w prawo na cieszyn, po kilku kilometrach w cisownicy w lewo na przejście w Lisznej Gornej, stamtad do Trzynca (najlepiej wjechac do miasta) i dalej w kierunku Czadcy (wada dodatkowa granica CZ/SK).

właśnie o to chodzi by Czechy minąc :lol:

skrót jest ale jak trafisz na kombajn albo traktor z kartoflami to masz zonka a zaoszczędzisz tym skrótem około 7 km i to wsio bo czasowo praktycznie nic :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.07.2006 13:06

no i raport najnowszy z trasy Katowice - Bielsko - Żywiec - Korbielów

w piątek wyjechałem do Jeleśni do znajomych o godz. 18.15 cała droga średnio 70 -100 km/h oczywiście z postojami na światłach bo nie wiem co za ch... ustawił sygnalizację tak że ruszając z zielonego na następnych światłąch jadąc z przepisową prędkością a nawet trochę więcej nie ma szans zdążyć na następnych na zielone - próba - pełne otwarcie ze świateł i jazda 140 km/h - przelatuje się na zielonym - dlaczego tak idioci ustawili :?: nie wiem :idea: :evil: oto Polska właśnie :D .
Do Bielska jednak tak czy inaczej dojazd oki, Bielsko - zaczynają się koreczki ale jakoś leci (tak jak w dużym mieście) za to wyjazd na Żywiec .... 8O k..... m... :!: od Bielska do Żywca grubo ponad godzinę :!: :!: :!: no i dalej też w żółwim tempie. Trasa Gliwice - Jeleśnia 2 godz. 45 min :!: Droga powrotna to samo a może nawet gorzej (jednak widziałem co się dzieje i migłem na kier Buczkowice - droga Szczyrk - Bielsko - tam korków nie było)

Tak więc potwierdzam mojego poprzedniego posta że lepiej lecieć do Zwardonia przez Wisłę niż przez Żywiec ( 2 tygodnie temu w niedzielę ruch był ale zero poważniejszych korków)
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 10.06.2007 07:36

Tak więc potwierdzam mojego poprzedniego posta że lepiej lecieć do Zwardonia przez Wisłę niż przez Żywiec ( 2 tygodnie temu w niedzielę ruch był ale zero poważniejszych korków)

A jak wygląda przejazd trasą Bielsko-Biała -- Zwardoń obecnie tj. czerwiec 2007 ? :roll:
Czy nadal lepiej jechać przez Wisłę ?
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 10.06.2007 08:28

antek napisał(a):Nie rozumiem pytania jak się jedzie od Wisły do Zwardonia...bo przez Wisłę sie nie przejeżdza:)
Od bielska do Żywca normalka. OD żywca do Zwardonia kilka zwężeń bo buduje się nasza autostrada:).
Ale przejazd jest bez żadnych korków. A od granicy normalka czyli to samo od lat. Do Żiliny a potem autostrada.
Jakich zwężeń? przeca od Żywca masz już droge ekspresową do Węgierskiej Górki! :roll:
wiko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiko » 10.06.2007 08:30

Co wy macie za auta, że tak boicie się, że się uszkodzą. :lol: Ja doładowanym seicentem zawsze śmigam od Żywca do Zwardonia i dalej na Żylinę. Nie odczuwam zbyt wielkiego dyskomfortu, parę dziur do ominięcia, trochę zwężeń ale to w końcu mała część trasy do Cro. Wg mnie jedzie się wolno ale normalnie.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 10.06.2007 17:27

kafur napisał(a):
antek napisał(a):Nie rozumiem pytania jak się jedzie od Wisły do Zwardonia...bo przez Wisłę sie nie przejeżdza:)
Od bielska do Żywca normalka. OD żywca do Zwardonia kilka zwężeń bo buduje się nasza autostrada:).
Ale przejazd jest bez żadnych korków. A od granicy normalka czyli to samo od lat. Do Żiliny a potem autostrada.
Jakich zwężeń? przeca od Żywca masz już droge ekspresową do Węgierskiej Górki! :roll:

Antek pisał posta w zeszłym roku :wink: :) :D :lol: Dojazd do Zwardonia w sumie ok jeżeli;
nie jedziecie w godzinach szczytu :wink:
nie przez centrum :wink:
A ja na Cieszyn i przez Czechy bo widzę że będzie pusto bo wszyscy przez SK :wink: :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi