Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaginiony Boeing malezyjskich linii lotniczych

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 15.03.2014 22:54

Podobno samolot po wyłączeniu transpondera i czegoś tam jeszcze, leciał dalej przez 7 godzin. To mógł polecieć naprawdę daleki. Kilka tysięcy km. Choćby do Wuja Kima. Nawet gdyby leciał zygzakiem. :roll:
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 15.03.2014 22:55

Bocian napisał(a):Nie ma co porównywać tych dwóch osób. Pan R to pała a pan D to Gwiazdor. Swoje na Okęciu przepracował i coś tam wie.

Nie, no pewnie, że coś tam wie. Mnie chodziło tylko o ekspresję przed kamerą.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 15.03.2014 22:57

Tomasz W napisał(a):
Bocian napisał(a):Nie ma co porównywać tych dwóch osób. Pan R to pała a pan D to Gwiazdor. Swoje na Okęciu przepracował i coś tam wie.

Nie, no pewnie, że coś tam wie. Mnie chodziło tylko o ekspresję przed kamerą.

Nie na darmo miał ksywkę Gwiazdor , tak jak pisałem :)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.03.2014 22:59

Bocian napisał(a):
weldon napisał(a):A chiński Mosad?

Mówisz o jednostce Jeet Kune Szabas? To supertajna jednostka :)

Chyba raczej Menhir Tschayna Moor.
Tak tajna, że nawet Chińczycy o niej nie wiedzą ... Nie wiedzą, albo im się zgubiła ... jakoś tak :D
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 15.03.2014 23:04

weldon napisał(a):
Bocian napisał(a):
weldon napisał(a):A chiński Mosad?

Mówisz o jednostce Jeet Kune Szabas? To supertajna jednostka :)

Chyba raczej Menhir Tschayna Moor.
Tak tajna, że nawet Chińczycy o niej nie wiedzą ... Nie wiedzą, albo im się zgubiła ... jakoś tak :D

Swoją drogą my na to patrzymy bądź co bądź z europejskiej perspektywy. A w Azji życie toczy się według ichniejszych reguł. Mógł się im tam nawet jakiś mały chiński Mossad zawieruszyć i zapomnieli, że im zlecili "pozyskanie" kilku ton złota. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 15.03.2014 23:07

A co to jest kilka ton złota? Wartość żadna w poważnych interesach a i problem duży. :) Może jakby głowice nuklearna wieźli... :) Ale kto teraz nie ma głowicy? :)
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 15.03.2014 23:10

Prawie wyjaśniła się sprawa zaginionego samolotu, jest podejrzany o uprowadzenie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 15.03.2014 23:16

Bocian napisał(a):A co to jest kilka ton złota? Wartość żadna w poważnych interesach a i problem duży. :) Może jakby głowice nuklearna wieźli...

A może to złoto było napromieniowane? :?

Kiedyś taki film był o tym. "Pussy Galore i jej akrobatki" tam działały.
To by pasowało - cherchez la femme ;)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 15.03.2014 23:18

Złota nie da się napromieniować :) Można je skazić promieniotwórczo.
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 15.03.2014 23:18

Bocian napisał(a):
ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):
ynka napisał(a):A pamiętasz sprawę skradzionych diamentów? Przewożone w samolocie tak po prostu.
Przewozi się w taki sposób bardzo wartościowe przedmioty, między innymi matryce narodowych banków, pieniądze, diamenty, złoto.

W Polsce pieniądze drukowane na nasz rynek przewozi się specjalnymi samolotami.

Nie wiem, możliwe.
Piszę co znam ze swojego doświadczenia.

Ja także. Może dokładniej byłoby napisać, przywoziło się, bo teraz to już nie mam z tym kontaktu :)

To że nie pracuję w tym zawodzie juz nie znaczy, że zupełnie wypadłam z obiegu :wink:
Może matryce i pieniądze NBP przewozi się specjalnymi samolotami to nie znaczy że gdzie indziej jest tak samo.
Metale szlachetne, diamenty przewozi się samolotami rejsowymi. Wzmocniona ochrona odprowadza taki ładunek do samolotu i odbiera po lądowaniu, przypadków uprowadzenia samolotu z takim ładunkiem w ostatnim czasie nie było, więc to jest bezpieczny środek przewozu wartościowych przedmiotów.
Ja jednak obstawiam porwanie, jak ktoś miał cynk o przewozie tyle złota, mógł by dokładnie się przygotować.
Auto_git - bez komentarza...
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 15.03.2014 23:21

ynka napisał(a):Metale szlachetne, diamenty przewozi się samolotami rejsowymi. Wzmocniona ochrona odprowadza taki ładunek do samolotu i odbiera po lądowaniu, przypadków uprowadzenia samolotu z takim ładunkiem w ostatnim czasie nie było, więc to jest bezpieczny środek przewozu wartościowych przedmiotów.
Ja jednak obstawiam porwanie, jak ktoś miał cynk o przewozie tyle złota, mógł by dokładnie się przygotować.

Jest to bezpieczne bo w powietrzu nie da sie przejąć samolotu. Wiem, ze wykonuje sie takie przeloty. Ynka, nie sądzisz, ze to zbyt skomplikowane dla kilku ton złota?
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 15.03.2014 23:26

baunty napisał(a):Prawie wyjaśniła się sprawa zaginionego samolotu, jest podejrzany o uprowadzenie.

cd według najświeższych wiadomości jest to potwierdzona sprawa.

Ponoć widziano Bociana latającego na tym samym pułapie co Boeing.
Po zniknięciu samolotu Bocian też zniknął z radarów :mrgreen: :oczko_usmiech:

Bocian Ty się przyznaj skąd masz to złoto? :
Bocian napisał(a):Obrazek
Dam radę :)

:D
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 15.03.2014 23:36

Bocian napisał(a):
ynka napisał(a):Metale szlachetne, diamenty przewozi się samolotami rejsowymi. Wzmocniona ochrona odprowadza taki ładunek do samolotu i odbiera po lądowaniu, przypadków uprowadzenia samolotu z takim ładunkiem w ostatnim czasie nie było, więc to jest bezpieczny środek przewozu wartościowych przedmiotów.

Jest to bezpieczne bo w powietrzu nie da sie przejąć samolotu. Wiem, ze wykonuje sie takie przeloty. Ynka, nie sądzisz, ze to zbyt skomplikowane dla kilku ton złota?

Jeśli 1 sztabka kosztuje 140 tyś złotych, to 10 ton to 1 mld 400 ml złotych, nie wiem czy to małe pieniądze :roll:
auto_gt
Cromaniak

Postnapisał(a) auto_gt » 16.03.2014 00:35

walp napisał(a):Poza tym w Smoleńsku walnęli o glebę, bo się tego nie spodziewali, to jak miał wyglądać samolot?
W Lesie Kabackim kapitan Tadeusza Kościuszko, próbował zminimalizować skutki katastrofy, bo widział grunt i wiedział co go czeka, a i tak 62 ciał nigdy nie zidentyfikowano.

Po glębnięciu w ziemię samolotu pozostaje rów , a po glebnięciu w błoto jeszcze większy ,a tam nie było rowu tylko rozrzucone szczątki .
Taka mała różnica .
Zobaczymy co bedzie z boeningiem .
idę spać
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 16.03.2014 09:17

Podyskutowali ? :lol:

To może coś o temacie.

http://www.nytimes.com/2014/03/15/world/asia/malaysia-military-radar.html?_r=0

Wiem, że to takie amerykańskie GW, ale...

W skrócie.

Według odczytów radarowych samolot wzniósł się na wysokość 45 000 stóp potem opadł na 23 000
i zmienił kurs na zachodni. Gwałtowny spadek potwierdzają dane z silników, choć te dane są chaotyczne.
Radary notowały jego przelot na wysokości 29 500 stóp.

Według anonimowego pilota wzniesienie powyżej 43 100 stóp i rozhermetyzowanie kabiny, że tak nieładnie napisze ostatecznie rozwiązuje problem pasażerów i załogi i może być wykonane świadomie przez kierujących samolotem.

Według śledczych dwaj Irańczycy podróżujący ze skradzionymi paszportami nie mają nic wspólnego z terroryzmem i są raczej przemytnikami.

Motyw, że samolot został posadzony gdzieś i zostanie wykorzystany do ataku terrorystycznego został wykluczony.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.