Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaginiony Boeing malezyjskich linii lotniczych

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.03.2014 09:49

Uwielbiam dziennikarzy:

Zagadkowe znalezisko w domu pilota zaginionego boeinga.

Policja malezyjska, która w sobotę przeszukała domy dwóch pilotów zaginionego przed ponad tygodniem samolotu malezyjskich linii lotniczych, bada znaleziony u jednego z nich symulator lotów - poinformowały w niedzielę władze w Malezji.

Dowódca miał w domu symulator lotów, lecz eksperci lotniczy twierdzą, że nie jest to żadna nadzwyczajna sytuacja.
:lol:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 16.03.2014 10:16

Wobec niemocy w odnalezieniu zaginionej maszyny, śledczy będą szukać motywu działania pilotów, biorąc pod uwagę osobiste, polityczne i religijne tło, które mogłoby naprowadzić na jakiś trop.
Dla mediów w stylu SE, Bild, czy The Sun to woda na młyn. :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2014 10:21

Powinni jeszcze przeszukać domy członków Gangu Olsena, moze tam znajdą złoto rzekomo przewożone tym samolotem :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.03.2014 10:34

ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):
ynka napisał(a):Metale szlachetne, diamenty przewozi się samolotami rejsowymi. Wzmocniona ochrona odprowadza taki ładunek do samolotu i odbiera po lądowaniu, przypadków uprowadzenia samolotu z takim ładunkiem w ostatnim czasie nie było, więc to jest bezpieczny środek przewozu wartościowych przedmiotów.
Ja jednak obstawiam porwanie, jak ktoś miał cynk o przewozie tyle złota, mógł by dokładnie się przygotować.
Auto_git - bez komentarza...

Jest to bezpieczne bo w powietrzu nie da sie przejąć samolotu. Wiem, ze wykonuje sie takie przeloty. Ynka, nie sądzisz, ze to zbyt skomplikowane dla kilku ton złota?

Jeśli 1 sztabka kosztuje 140 tyś złotych, to 10 ton to 1 mld 400 ml złotych, nie wiem czy to małe pieniądze :roll:

A jak to wyliczyłaś? :) Bo nie podałaś ile waży jedna sztabka :) Coś dla mnie ta cena jest zawyżona ale ja złotem nie handluję. :wink: I jeszcze weź pod uwagę, ze to złoto a nie kasa. Za ILE i GDZIE można to upłynnić?
Ostatnio edytowano 16.03.2014 10:38 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.03.2014 10:37

weldon napisał(a):Uwielbiam dziennikarzy:

Zagadkowe znalezisko w domu pilota zaginionego boeinga.

Policja malezyjska, która w sobotę przeszukała domy dwóch pilotów zaginionego przed ponad tygodniem samolotu malezyjskich linii lotniczych, bada znaleziony u jednego z nich symulator lotów - poinformowały w niedzielę władze w Malezji.

Dowódca miał w domu symulator lotów, lecz eksperci lotniczy twierdzą, że nie jest to żadna nadzwyczajna sytuacja.
:lol:

To taka sama informacja jak ta, że u strażaka znaleziono piłę spalinowa a u policjanta pistolet :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.03.2014 10:38

Blaugrana napisał(a):Powinni jeszcze przeszukać domy członków Gangu Olsena, moze tam znajdą złoto rzekomo przewożone tym samolotem :)

To złoto z Czarnej Perły :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2014 10:46

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Powinni jeszcze przeszukać domy członków Gangu Olsena, moze tam znajdą złoto rzekomo przewożone tym samolotem :)

To złoto z Czarnej Perły :)

To może jeszcze dom Jacka Sparrowa :)
Jak było tam złoto to samolot musiał zaginąć. Takie jest odwieczne prawo natury :)
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 16.03.2014 10:49

Bocian napisał(a):A jak to wyliczyłaś? :) Bo nie podałaś ile waży jedna sztabka :) Coś dla mnie ta cena jest zawyżona ale ja złotem nie handluję. :wink:

Sztabki złota są różne, ale wg Mennicy Skarbowej to się zgadza.
Bocian napisał(a):I jeszcze weź pod uwagę, ze to złoto a nie kasa. Za ILE i GDZIE można to upłynnić?

To już inna kwestia.
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.03.2014 10:51

Z czasem będą powstawać coraz bardziej niesamowite teorie :)
Onet jak Onet ale ten komentarz jest dobry :mrgreen:
"Jakież my mamy szczęście. Coraz więcej osób dysfunkcyjnych (dysleksje, dysortografie i czort wie co jeszcze), ale proporcjonalnie do wzrostu ilości osób, które mają luki w kształceniu, rośnie nam ilość ekspertów.
Eksperci lotniczy budzą mój szczególny szacunek. Posiadają bogate doświadczenie w określaniu przyczyn katastrofy (zdobyli je w katastrofie smoleńskiej), więc w tej chwili są już w stanie określić co się stało nawet bez samolotu. Wystarczy samo "zaginął samolot" i oni już wiedzą co i jak, kto był zamieszany, co jest możliwe, a co nie i wiele innych. To jest fascynujące."
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2014 10:54

Nietrudno być "ekspertem" w dobie internetu :) Taka uroda dyskusji internetowych :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.03.2014 10:59

Blaugrana napisał(a):Nietrudno być "ekspertem" w dobie internetu :) Taka uroda dyskusji internetowych :)

Fajne takie dyskusje :) Najfajniejsze są wtedy jak samemu się brało w czymś udział i to wydarzenie jest dyskutowane :) Załapałem sie tu na forum na takie ;)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.03.2014 11:09

Od paru lat jesteśmy na rożnych forach "specjalistami" od awiacji , trajektorii lotu itp :) i od tworzenia teorii spiskowych.
Zamiast czekać na wyjaśnienie.
Te pojawiające się kolejne niusy w polskich mediach, najpierw o złocie, teraz o symulatorze lotów w domu pilota - coś niesamowitego :)
Tylko czekać co dalej wymyślą :)
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 16.03.2014 11:14

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Nietrudno być "ekspertem" w dobie internetu :) Taka uroda dyskusji internetowych :)

Fajne takie dyskusje :) Najfajniejsze są wtedy jak samemu się brało w czymś udział i to wydarzenie jest dyskutowane :) Załapałem sie tu na forum na takie ;)

Bez internetu też wszyscy byli mądrzy, tylko dyskusje były w tzw. realu i tematyka inna.
Nie darmo się mówiło, że wszyscy w Polsce znają się świetnie na medycynie. :lol:

Co do "brania samemu udziału" to miałem tak wielokrotnie. Jeszcze mi się nie zdarzyło by w gazecie opis choćby był zbliżony do rzeczywistości. O dyskusjach internetowych nawet nie wspominam.

Informacja o tym, że ma symulator to nic nadzwyczajnego. Pytanie czy da się odtworzyć co tam ćwiczył.
A przeszukanie jest chyba jak najbardziej wskazane.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 16.03.2014 11:17

Blaugrana napisał(a):Od paru lat jesteśmy na rożnych forach "specjalistami" od awiacji , trajektorii lotu itp :) i od tworzenia teorii spiskowych.
Zamiast czekać na wyjaśnienie.
Te pojawiające się kolejne niusy w polskich mediach, najpierw o złocie, teraz o symulatorze lotów w domu pilota - coś niesamowitego :)
Tylko czekać co dalej wymyślą :)

Jedna uwaga: złoto, symulator itp. nie są wymysłem polskich mediów, czy forów internetowych.
Informację o symulatorze podał Reuters, zanim info pojawiło się na pasku TVP Info i TVN24, ale problem polega na tym, że te agencje podają sam fakt, a SE już potrafi zrobić z tego materiał na film. :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 16.03.2014 11:18

Też jestem ciekaw co z tego wyniknie :) Choć temat pewnie będzie coraz mniej nośny. Pewnie pokaże sie jakis news, że Mjadan przeszczepił sobie włosy od Rozenek albo, że Wipler nie obrzygał sie sam tylko policjant go opawiował :) I złoty Boening pójdzie w zapomnienie. Co do teorii i fachowców to rozmawiałem kiedyś z fachowcem od balistyki który twierdził, że jak przekręci sie pistolet do góry nogami i strzeli to pocisk opada po paraboli i później sie wznosi, odwrotnie niż normalnie :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.