Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi!

Ludzie pytają jak coś wygląda. Plaża, miasteczko, otoczenie... Tu można zakładać tematy z nazwą miejscowości i zdjęciami okolicy. Można wklejać też linki do zdjęć z innych portali by dać jak największy przegląd fotograficzny miejcowości. Proszę nie umieszczać zdjęć pobranych z innych serwisów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 11:17

Habanero napisał(a):To jest Krzychu jakiś fotomontaż :wink: ?, bo za ... to na Hvar nie wygląda :roll: :oczko_usmiech:

Nie jest to żaden fotomontaż. Jedyne, co zrobiłem to zamaskowałem drobny szczegół na zdjęciu, który bardzo ułatwiłby rozwiązanie zagadki. Zobaczcie, co ze zdjęciem potrafi zrobić odpowiednie światło. :oczko_usmiech:
Konrad dobrze kombinowałeś.... :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 11:20

croner napisał(a):
Bravik napisał(a):
croner napisał(a):Uzupełniam i ponawiam moje pierwsze pytanie, czy to część Hvaru:
- północna?
- środkowa?
- południowa?

Zakładając, że północ to Hvar, a południe to Sucuraj.

No to źle dzielisz wyspę. Można powiedzieć, że droga z Sučuraja do Starego Gradu dzieli wyspę na północ i południe. Wyspa jako tak zorientowana jest w osi wschód - zachód. Hvar to zachód wyspy, Sučuraj to wschód.

Także żadna z wymienionych przez Ciebie. :oczko_usmiech:

Przecież doskonale o tym wiem i dlatego nie pytałem o geograficzną północ, tylko podałem założenia do orientacji i podziału wyspy. Dobrze wiesz o co chodzi, ale na moje pytania i innych userów nie chcesz odpowiedzieć... Tak to można w nieskończoność...

Ależ odpowiadam. Po co się irytujesz. A znasz jakąś północ różną od geograficznej?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 11:21

labusm napisał(a):No to wschodnia czy zachodnia ?

No i prawidłowo postawione pytanie. Wschód. :wink:
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 28.11.2021 11:26

Powrót do Sucuraju ?
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 11:33

Habanero napisał(a):Powrót do Sucuraju ?

Wieczorem, w pewną sierpniową niedzielę, po wcześniejszym porannym pościgu skuterem przez całą wyspę. :mrgreen:

To samo zdjęcie z pewnym szczegółem.
Załączniki:
DSC0xxxx.JPG
Habanero
zbanowany

Postnapisał(a) Habanero » 28.11.2021 11:36

Bravik napisał(a):
Habanero napisał(a):Powrót do Sucuraju ?

Wieczorem, w pewną sierpniową niedzielę, po wcześniejszym porannym pościgu skuterem przez całą wyspę. :mrgreen:

Ja pinkole 8O ....ostatni wybór jaki by mi przyszedł do głowy :lol:
A tego dnia, ja tam byłem, miód i ... :wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 11:36

Bravik napisał(a):
croner napisał(a):
Bravik napisał(a):
croner napisał(a):Uzupełniam i ponawiam moje pierwsze pytanie, czy to część Hvaru:
- północna?
- środkowa?
- południowa?

Zakładając, że północ to Hvar, a południe to Sucuraj.

No to źle dzielisz wyspę. Można powiedzieć, że droga z Sučuraja do Starego Gradu dzieli wyspę na północ i południe. Wyspa jako tak zorientowana jest w osi wschód - zachód. Hvar to zachód wyspy, Sučuraj to wschód.

Także żadna z wymienionych przez Ciebie. :oczko_usmiech:

Przecież doskonale o tym wiem i dlatego nie pytałem o geograficzną północ, tylko podałem założenia do orientacji i podziału wyspy. Dobrze wiesz o co chodzi, ale na moje pytania i innych userów nie chcesz odpowiedzieć... Tak to można w nieskończoność...

Ależ odpowiadam. Po co się irytujesz. A znasz jakąś północ różną od geograficznej?

Zapomniałem o tej w zegarku. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 11:42

Teraz już chyba widać, że to Hvar i Sučuraj w zachodzącym słońcu z promu Ston.
Wystarczy powiększyć lewą stronę zdjęcia.:papa:

Kto następny?
croner
Croentuzjasta

Postnapisał(a) croner » 28.11.2021 11:59

Bravik napisał(a):Teraz już chyba widać, że to Hvar i Sučuraj w zachodzącym słońcu z promu Ston.

Kto następny?

Rozumiem kadrowanie zdjęć, ale fotoshop? :?:
Czyli szukaliśmy fikcji literackiej, bo miejsce ze zdjęcia, nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Daj znać nastepnym razem, to przy szukaniu będziemy fantazjować, co autor miał na myśli... :boss:
kaszubskiexpress
Weteran

Postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.11.2021 12:18

croner napisał(a):
Daj znać nastepnym razem, to przy szukaniu będziemy fantazjować, co autor miał na myśli... :boss:

Popieram.
To ma być zabawa !
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 12:22

croner napisał(a):
Bravik napisał(a):Teraz już chyba widać, że to Hvar i Sučuraj w zachodzącym słońcu z promu Ston.

Kto następny?

Rozumiem kadrowanie zdjęć, ale fotoshop? :?:
Czyli szukaliśmy fikcji literackiej, bo miejsce ze zdjęcia, nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości.

Zajrzyj może tu:
gdzie-kto-i-co-to-jest-czyli-fotozagadka-t35175.html

Zmieniłem kształt wyspy? Zrobiłem lustrzane odbicie? Zmieniłem kolory?
Jaka fikcja literacka?
Ten samo osiągnąłbym zwiększeniem przysłony lub gdyby zdjęcie zrobione byłoby 30 minut póżniej.
Gdybym wykadrował zdjęcie na pewno byłoby łatwiej? :roll: Tak uważasz?

A co, gdybym o tym nie napisał, albo wysyłał foty w rozdzielczości 600 na 400? Tak jak na wielu zagadkach?
Ostatnio edytowano 28.11.2021 12:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 12:30

kaszubskiexpress napisał(a):Popieram.
To ma być zabawa !

No właśnie. 10/10.
croner
Croentuzjasta

Postnapisał(a) croner » 28.11.2021 12:30

Bravik napisał(a):Zmieniłem kształt wyspy? Zrobiłem lustrzane odbicie? Zmieniłem kolory?
Jaka fikcja literacka?
To samo osiągnąłbym zwiększeniem przysłony.
Gdybym wykadrował zdjęcie na pewno byłoby łatwiej. Tak uważasz?

I teraz będziesz wszystkim udowadniał, że zdjęcie po fotoshopie zrobiłeś ustawieniem przysłony... ble, ble, ble...
Jeśli dzięki temu czujesz się lepiej, to spoko.

Szanujmy się i swój czas - od i tyle.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 12:43

croner napisał(a):
Bravik napisał(a):Zmieniłem kształt wyspy? Zrobiłem lustrzane odbicie? Zmieniłem kolory?
Jaka fikcja literacka?
To samo osiągnąłbym zwiększeniem przysłony.
Gdybym wykadrował zdjęcie na pewno byłoby łatwiej. Tak uważasz?

I teraz będziesz wszystkim udowadniał, że zdjęcie po fotoshopie zrobiłeś ustawieniem przysłony... ble, ble, ble...
Jeśli dzięki temu czujesz się lepiej, to spoko.

Szanujmy się i swój czas - od i tyle.

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. :roll: Wyczytałeś coś, czego nie napisałem.

Rozumiem, że w tej formie od razu odgadnąłbyś zagadkę.
Załączniki:
Bez tytułu.jpg
croner
Croentuzjasta

Postnapisał(a) croner » 28.11.2021 12:59

Od początku ewidentnie było widać, że to skraj wyspy lub półwyspu. Oblany morzem z trzech stron.
Pierwotna wersja pozwoliła od razu wykluczyć Sucuraj i dla tego celowałem w okolice z np. drugiej strony wyspy tj. okolice Viry itp.
Wszędzie tam, gdzie w rogu i oddali, dodatkowo widać pasmo górskie. Ale w takiej sytuacji, to tylko strata czasu...

Nie podzielam Twojego zdania i szkoda zachodu na takie dyskusje. Trzymaj się zdrowo, ide na sanki :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwacja w naszym obiektywie

Zagadka,ale wiadomo,że CROMANIAK potrafi! - strona 1215
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone