napisał(a) Użytkownik usunięty » 28.11.2021 14:14
Habanero napisał(a):Krzysiek kadrujmy, żeby za łatwo nie było, ale nie usuwajmy obiektów,
bo wystarczy, że ktoś usunie jakiś domek ze swojego miejsca lub przykryje go zielenią
i będziemy ( np. takiej zatoczki) szukać do u... śmierci

P.S.
Sućuraj wykluczyłem od razu i napisałem, że za ... na Hvar to nie wygląda

Czy gdyby, teoretycznie, svetonik np. wyleciał w powietrze, to zdjęcie bez niego byłoby jeszcze zdjęciem wschodniego cypla Hvaru czy już nie?
To jeszcze raz - zastosowałem pewną możliwość z bliźniaczego wątku, jako że ten takowych nie określa . Zamaskowałem element, dzięki któremu zagadkę rozwiązałby ktoś, kto przypadkiem przejeżdżałby Jadranką i miał jako taką pamięć fotograficzną. Tytuł wątku jednak do czegoś zobowiązuje.
Gdybym zwiększył przysłonę, na takim zdjęciu nie byłoby śladu po svetoniku. Po prostu zdjęcie byłoby ciemniejsze. Gdybym przed wysłaniem pomniejszył zdjęcie do minimalnej rozdzielczości, powiększanie foty w celu szukania na nim jakiś charakterystycznych cech nic by nie dało. Czy zmieniłem kształt wyspy? Obniżyłem jej wzniesienia? Jej orientację w przestrzeni? 3 razy nie.
Co do kadrowania? Czy powiększony kadr będący 5% oryginału nie deformuje zdjęcia? Ja twierdzę, że bardzo. Czy nie zamazuje szczegółów? Zamazuje i to w bardzo znacznym stopniu. A to nie jest ingerencja w zdjęcie? Przecież to nie jest fotka zrobiona przy pomocy teleobiektywu.
Bo wychodzi na to, że kadrowanie do granic bólu jest ok , ale zamalowanie 1cm² kadru to już faux-pas.
Na marginesie - gdym nie zdradził tego szczegółu, ciekawe kto by się w tym zorientował.
Ja też myślałem że to zabawa.

Ostatnio edytowano 28.11.2021 15:45 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy