Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zadar ???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matix
Podróżnik
Zadar ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) matix » 26.07.2007 09:31

Wybieram się na przełomie sierpnia i września pierwszy raz na Chorwację. Oczywiście stoję przed dylematem gdzie jechać. Z jednej strony mam bardzo atrakcyjne oferty (dobre ceny) w Zadarze i okolicach, a z drugiej wiem, że im bardziej na południe tym widoki i plaże są bardziej malownicze (co nie jest bez znaczenia).
Dodać muszę, że wybieram się z drugą połówką i 6-letnim bęcwałem :evil: więc nie chciałbym przesadzać z podróżowaniem na południe.
Czytałem gdzieś na forum, że plaże w samym Zadarze i bliskich okolicach nie są zbyt ciekawe...
Jak coś wiecie na ten temat to proszę o informację
wojciech70
Odkrywca
Po co portowy ZADAR, jedź w dół zwiedź Dalmację,moje auto 99

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 26.07.2007 10:04

Przejeżdżałem przez Zadar, jadąc na wyspę Ugljan. Jest to zwykłe miasto. Nie tak jak np. turystyczny Biograd, który jest odpowiednikiem naszego Kołobrzegu. Warto pojechać na południe, albo promem na Ugljan, Pasman, czy Pag. Mimo tego, że masz 6-letnie, autko, to możesz spróbować (oczywiście po przeglądzie samochodu). Ja jechałem Focusem z 1999r.(z października) i było ok. Dalmacja jest wspaniała , czyli region od Zadaru na południe. Nie wiem dlaczego uparliście się na ZADAR, ciasny i tłoczny, lepiej jechać w stronę SPLITU. Dodam autostradą i dodam, zawsze jest stresik o autko, zawsze można się ubezpieczyć, ale to kosztuje. :)
el_guapo
Cromaniak
Re: Po co portowy ZADAR, jedź w dół zwiedź Dalmację,moje aut

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 26.07.2007 10:06

wojciech70 napisał(a): Mimo tego, że masz 6-letnie, autko, to możesz spróbować (oczywiście po przeglądzie samochodu).

6 letni bęcwał to chyba latorośl a nie samochód :lol:

A Zadar (właściwie starówką) szczerze polecam - piękne stare miasto z murami obronnymi i wspaniałym nabrzeżem.
Aras999
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aras999 » 26.07.2007 10:16

matix napisał(a):Wybieram się na przełomie sierpnia i września pierwszy raz na Chorwację. Oczywiście stoję przed dylematem gdzie jechać. Z jednej strony mam bardzo atrakcyjne oferty (dobre ceny) w Zadarze i okolicach, a z drugiej wiem, że im bardziej na południe tym widoki i plaże są bardziej malownicze (co nie jest bez znaczenia).
Dodać muszę, że wybieram się z drugą połówką i 6-letnim bęcwałem :evil: więc nie chciałbym przesadzać z podróżowaniem na południe.
Czytałem gdzieś na forum, że plaże w samym Zadarze i bliskich okolicach nie są zbyt ciekawe...

DO CHORWACJI :D
matix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matix » 26.07.2007 10:19

el_guapo: dobrze zrozumiałeś - chodzi o małego bandytę na dwóch szybkich nózkach

wojciech70: nie uparłem się na Zadar. Po prostu od tych okolic zacząłem sprawdzanie ofert zakwaterowania.

Nie jestem szczególnym zwolennikiem leżenia przez cały dzień na plaży - preferuję jeżdżenie po róznych interesujących miejscach.
Zakładam, że najdalej na południe pojadę do Splitu i ani km dalej :D
wojciech70
Odkrywca
He, he, nie co do dzieci, to otworzą buzie patrząc na palmy.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 26.07.2007 10:21

Racja, acha pomyliłem się. No cóż ja mam 10 synka i 7 letnią córeczkę. Nie miałem żadnego problemu. Po prostu trzeba robić przerwy. Co do starówki to ok. prawda. Dodam, że dotarło do mnie, że macie coś taniego i dobrego na oku, to może jest ok. Do Szybenika zawsze możecie zrobić wycieczkę, tak jak statkiem na Kornati. Obok Zadaru są parki narodowe, a plaże... no cóż oczywiście nie ma tam, tak naprawdę plaż w stylu Ustki, a dorośli potrafią się kąpać w porcie. Na pewno są jakieś miejsca do kąpieli. Udanego wypadu!
euh
Odkrywca
Re: He, he, nie co do dzieci, to otworzą buzie patrząc na pa

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 26.07.2007 10:31

moim zdaniem zadar to niegłupi pomysł.. któregoś roku spędziłem w tamtych okolicach 2 tygodnie i nie narzekałem.. samo misto jest przyjemne - wieczorem jest gdzie się przejść i wypić piwo etc.. co do wycieczek to można wybrać się promem na wyspy Pasman/Ugljan, na Pag (mam wielki sentynent do tego miejsca, gorąco polecam), do NP Krka a i do Trogiru czy Splitu autostradą jedzie się stosukowo niedługo więc na całodniową wycieczkę jak znalazł.. jeśli byłbym na Twoim miejscu i miał namiar na niedrogą kwaterę to bym się długo nie zastanawiał..
matix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matix » 26.07.2007 10:39

Aras999 napisał(a):
matix napisał(a):Wybieram się na przełomie sierpnia i września pierwszy raz na Chorwację. Oczywiście stoję przed dylematem gdzie jechać. Z jednej strony mam bardzo atrakcyjne oferty (dobre ceny) w Zadarze i okolicach, a z drugiej wiem, że im bardziej na południe tym widoki i plaże są bardziej malownicze (co nie jest bez znaczenia).

DO CHORWACJI :D

Oczywiście, że DO Chorwacji...
Przepraszam za pomyłkę. Cóż jadę pierwszy raz...
aninia
Globtroter
Re: He, he, nie co do dzieci, to otworzą buzie patrząc na pa

Nieprzeczytany postnapisał(a) aninia » 26.07.2007 13:04

[quote="euh"]moim zdaniem zadar to niegłupi pomysł.. któregoś roku spędziłem w tamtych okolicach 2 tygodnie i nie narzekałem.. samo misto jest przyjemne - wieczorem jest gdzie się przejść i wypić piwo etc.. co do wycieczek to można wybrać się promem na wyspy Pasman/Ugljan, na Pag (mam wielki sentynent do tego miejsca, gorąco polecam), do NP Krka a i do Trogiru czy Splitu autostradą jedzie się stosukowo niedługo więc na całodniową wycieczkę jak znalazł.. jeśli byłbym na Twoim miejscu i miał namiar na niedrogą kwaterę to bym się długo nie zastanawiał..[/quote

W zeszłym roku byłam w okolicach Zadaru dokładnie 30km w parku narodowym Stari Grad Paklenica. Sam Zadar zachwyca piękną starówką a na wycieczki można się udac do Szybenika czy Splitu. jak również do Paklenicy pooglądać kaniony.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 27.07.2007 07:28

Riwiera Makarska jest znacznie piękniejsza niż Zadar. Ja osobiście go nie polecam.
matix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matix » 27.07.2007 07:58

do victoo:
To, że Riwiera Makarska jest ładniejsza nie musisz mnie przekonywać. Nie wiem czy przeczytałeś, że jadę najdalej do Splitu?
aninia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aninia » 27.07.2007 08:20

matix napisał(a):do victoo:
To, że Riwiera Makarska jest ładniejsza nie musisz mnie przekonywać. Nie wiem czy przeczytałeś, że jadę najdalej do Splitu?

Więc niczym się nie przejmuj tylko jedz w okolice Zadaru bo nie będziesz rozczarowany a do Splitu możesz pojechać na wycieczkę :D
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 27.07.2007 08:25

matix widze, że uparłeś sie na Zadar i zalożyłeś topic wyłącznie po to aby utwierdzić się w soim wyborze. Więc po co pytasz sie czy jechać do Zadaru czy też dalej na południe??

Teraz odpowiem Ci tak jak chcesz: Jedz do Zadaru. Jest kapitalny!
matix
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) matix » 27.07.2007 08:35

victoo:
Przeczytaj proszę co napisałem wcześniej.
Powtarzam jeszcze raz: nie uparłem się na Zadar. Powyżej Zadaru a także na południe jest wiele interesujących miejsc gdzie na pewno mógłbym pojechać z rodzuinką. Jednak Split, a Makarska to "drobna" różnica w odległości. Gdyby to nie był problem to pojechałbym od razu do Dubrownika i zwiedzał jadąc na północ.
Chodzi mi o to, żeby rozważyć za i przeciw innych ofert w OKOLICACH Zadaru

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone