Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zaczyna się... IV RP

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy usunąć ten wątek w całości a zainteresowanych tematem odesłać na inne (polityczne) fora ?

Ankieta wygasła 05.04.2009 13:44

NIE, chcę aby pozostał
20
100%

Liczba głosów : 20

censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 08.05.2010 10:33

turan napisał(a):Platformiana propaganda ciągle wmawia polactwu, że szerzy miłość i pojednanie, natomiast PiS to agresja i chamstwo.

Cóż nie będę odnosił się do zaprezentowanych w tym wątku poglądów politycznych bo to każdego osobista sprawa, ale oburza mnie stosunek turana do mnie i do całego narodu Polskiego.
Nie wiem turan czy czujesz się Polakiem bo ja tak i dla tego twoje określenie polactwo uważam za bardzo niestosowne.
Zauważyłem, że takie określenia padają w wielu wypowiedziach na tym jak również na innych forach i zastanawiam się czy piszący takie posty są Polakami czy też nie.
Czasem odnoszę wrażenie, że są to prowokacje by nas ze sobą skłócić.
Jeżeli jednak nie, to turan zastanów się jak inne nacje będą nas traktować jeżeli my sami nie potrafimy lub nie chcemy traktować się z odrobiną szacunku i kultury osobistej,
Smutne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2010 12:14

arkona napisał(a): Ciekawe, że Twojej delikatnej duszy Hepiku nie razi język używany przez "prof" Bartoszewskiego. Obelgi zamiast argumentów to u niego ostatnimi czasy norma. .

Ani Bartoszewskiego,ani Kutza.
Mówia chłopy co myślą,nie oglądając sie na polityczną poprawność.
Mają swoje lata i nic juz nie muszą,co mieli osiągnąc w życiu juz osiągnęli i nikt im tego nie zabierze.
Najwyżej na ich pogrzebach ludzie waszego pokroju pogwiżdżą,pokrzyczą i spluna na ich mogiły, tak jak to było na pogrzebach Kuronia,Miłosza ,Geremka.Ale nieboszczykom to chyba obojetne ;)
A co do meritum, maja swoją rację.
Chyba wolno mieć im swoje zdanie?

A poza tym...kilka słów prawdy o nadużywaniu żałoby ,w celu osiągniecia doraźnych celów politycznych a pisiorki w szloch...trzeba byc twardym a nie miętkim :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2010 12:34

arkona napisał(a):Coś o dokonaniach "prof" Bartoszewskiego z ostatnich 15 lat można przeczytać tutaj

Już nie raz wklejałem, ale wkleję jeszcze raz.

Władysław Bartoszewski (życiorys bez komentarzy)
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 08.05.2010 13:02

hepik napisał(a):Ani Bartoszewskiego,ani Kutza.
Mówia chłopy co myślą,nie oglądając sie na polityczną poprawność.
Mają swoje lata i nic juz nie muszą,co mieli osiągnąc w życiu juz osiągnęli i nikt im tego nie zabierze.

No tak jeżeli ktoś się kiedyś zasłużył to już dostał od Ciebie mandat na nieomylność i brak kultury też można wybaczyć.

hepik napisał(a): Najwyżej na ich pogrzebach ludzie waszego pokroju pogwiżdżą,pokrzyczą i spluna na ich mogiły, tak jak to było na pogrzebach Kuronia,Miłosza ,Geremka.Ale nieboszczykom to chyba obojetne ;)
A co do meritum, maja swoją rację.
Chyba wolno mieć im swoje zdanie?

Miłosz hmmm... tutaj to już Censor powinien się wypowiedzieć. Skoro tak piętnuje Turana, to co powie na takie znieważanie Polski i Polaków przez Miłosza np "dla Polski nie ma miejsca na ziemi" ("Rok myśliwego"), "gdyby mi dano sposób, wysadziłbym ten kraj w powietrze" ("Rodzinna Europa"), Miłosz zresztą specjalnie nie krył, że ma inną niż Polska ojczyznę, chciał bowiem pracować tylko dla swej ukochanej Litwy. Wszystko, co polskie, było dla tego noblisty tylko tematem, pretekstem, do uprawiania literackiego szyderstwa i dyskwalifikacji. Natomiast o reprezentantach naszego Narodu wyraża się nader obelżywie: "Polak musi być świnią, ponieważ się Polakiem urodził". Skoro lubisz Hepik być tak pomiatanym przez Miłosza to gratuluję. Chyba, że masz inną niż polska narodowość i Ciebie to nie rusza.
Co do Geremka to pozwolisz, że zacytuję kawałek wywiadu jaki przeprowadziła z nim Hanna Krall:
H.K.: "Panie profesorze, wydaje mi się, że Pan niezbyt lubi Polaków?"

B.G :"Niezbyt lubię? Takie określenie jest nieścisłe. Ja ich nienawidzę!"

H.K.: "Ale przecież pana i pana matkę uratował właśnie Polak!"

B.G.:"To prawda. Stefan Geremek ukrywał nas oboje w Zawichoście, a później nawet, kiedy było już pewne, że mój ojciec, Borys Lewartow, nauczyciel ze szkółki rabinackiej zginął w getcie warszawskim, nawet ożenił się z moją matką /./ ".

Przedruk na łamach "Dziennika Poznańskiego" kończy się takim zdaniem B. Geremka: "No to teraz nie będzie się pani zastanawiać, że cały ruch społeczny, który teraz tworzymy i ożywiamy najróżniejszymi nurtami, ma na celu doprowadzić do takich zmian w strukturze państwowo-gospodarczej Polski, aby Żydom w Polsce było zawsze lepiej niż Polakom".

Co do Kuronia to pozwolisz posłużę się cytatem z Łysiaka:

Innym konstruktorem polskiej rzeczywistości był nieżyjący już J. Kuroń. Założyciel "czerwonego harcerstwa", które było - jak pisze W. Łysiak - "najbardziej upadlającą ze wszystkich młodzieżowych organizacji, jakie kiedykolwiek powstały w Polsce, istną komunistyczną Hitlerjugend. Zabronił dzieciakom śpiewania tradycyjnej 'Roty' - jego czerwoni harcerze śpiewać musieli o chwale bolszewizmu. I to nie po polsku". Był Kuroń kierownikiem Wydziału Propagandy ZS ZMP, a później jednym z założycieli KOR-u, "opozycjonistą", ministrem. Inicjatywę lustracyjną premiera Olszewskiego tak komentował: "Nieprzejednani patrioci, niepokalani rycerze najjaśniejszej Rzeczypospolitej! Całe życie marzyli o wielkim oczyszczeniu, o narodowym powstaniu, które zmiecie komunę i wymierzy ostateczną sprawiedliwość! Chwalić Boga, nie spełniły im się te marzenia".

Gratuluję Hepik bohaterów.

hepik napisał(a):A co do meritum, maja swoją rację.
Chyba wolno mieć im swoje zdanie.

Ale trzeba mieć też klasę, której tym panom zabrakło. Po drugie Twojej wypowiedzi brakuje konsekwencji. Jeżeli Bartoszewski i Kutz mogą mieć swoje zdanie to dlaczego nie mogą ich mieć ludzie oceniający Geremka, Miłosza czy Kuronia. I co znaczy "ludzie waszego pokroju"? Możesz rozwinąć swoją myśl?
Ostatnio edytowano 08.05.2010 13:19 przez arkona, łącznie edytowano 2 razy
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 08.05.2010 13:16

Janusz Bajcer napisał(a):
arkona napisał(a):Coś o dokonaniach "prof" Bartoszewskiego z ostatnich 15 lat można przeczytać tutaj

Już nie raz wklejałem, ale wkleję jeszcze raz.

Władysław Bartoszewski (życiorys bez komentarzy)

Ja ne neguję zasług Władysława Bartoszewskiego z czasów wojny i z okresu stalinowsko-gomułkowskiego. Jeśli natomiast wykonywał zawód polityka po 1990 roku to tą sferę jego działalności może oceniać każdy, jak w przypadków innych polityków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2010 13:19

arkona napisał(a):[. I co znaczy "ludzie waszego pokroju"? Możesz rozwinąć swoją myśl?

A może byc wizualnie?

arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 08.05.2010 13:32

hepik napisał(a):
arkona napisał(a):[. I co znaczy "ludzie waszego pokroju"? Możesz rozwinąć swoją myśl?

A może byc wizualnie?

To może inaczej. Skoro Miłosz, który był antypolski i Geremek, który przyznał się w wywiadzie Hannie Krall, że nienawidzi Polaków, są bohaterami z Twojej bajki to wnioskuję, że masz taki sam stosunek do Polaków jak oni?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2010 13:38

arkona napisał(a):Ja ne neguję zasług Władysława Bartoszewskiego z czasów wojny i z okresu stalinowsko-gomułkowskiego. Jeśli natomiast wykonywał zawód polityka po 1990 roku to tą sferę jego działalności może oceniać każdy, jak w przypadków innych polityków.

Zgoda, każdy ma prawo oceniać i ja oceniam Go pozytywnie, również po 1990 roku.

A jeśli można zapytać, to jakie osoby Ty uważasz za autorytety w najnowszej historii Polski.
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 08.05.2010 13:47

Janusz Bajcer napisał(a):
arkona napisał(a):Ja ne neguję zasług Władysława Bartoszewskiego z czasów wojny i z okresu stalinowsko-gomułkowskiego. Jeśli natomiast wykonywał zawód polityka po 1990 roku to tą sferę jego działalności może oceniać każdy, jak w przypadków innych polityków.

Zgoda, każdy ma prawo oceniać i ja oceniam Go pozytywnie, również po 1990 roku.

A jeśli można zapytać, to jakie osoby Ty uważasz za autorytety w najnowszej historii Polski.

Szanuję Stanisława Michalkiewicza, JKM, Stefana Kisielewskiego, Zbigniewa Herberta, Leopolda Tyrmanda.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.05.2010 14:01

arkona napisał(a): wnioskuję, że masz taki sam stosunek do Polaków jak oni?

A sobie wnioskuj.
Jakos mało mnie obchodzą wnioski pobratymców tych,którzy łażą po cmentarzach z łopatami,by wykopywać zwłoki :wink:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 08.05.2010 14:18

hepik napisał(a):
arkona napisał(a): wnioskuję, że masz taki sam stosunek do Polaków jak oni?

A sobie wnioskuj.
Jakos mało mnie obchodzą wnioski pobratymców tych,którzy łażą po cmentarzach z łopatami,by wykopywać zwłoki :wink:

Jak brakuje argumentów zaczynają się inwektywy :D.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 08.05.2010 14:58

arkona napisał(a):Jak brakuje argumentów zaczynają się inwektywy :D.

Arkona, jakbyś Amerykę odkrył!
Przecież to POwszechne zachowanie u zwolenników tej bezideowej i niecierpiącej ideowości opcji!

Kiedyś (za starych dobrych czasów) zostałem "zaproszony" w Lublinie na ul. Północną na pogawędkę z dość inteligentnym panem ze służb bezpieczeństwa. Po dość długiej i niezbyt miłej dla mnie dyskusji ośmieliłem się powołać na Kodeks Karny... he.. he ... zaskakując pana SB swoją znajomością tematu. Pan bardzo uprzejmie przeprosił mnie "na chwilkę" i wyszedł bez słowa, po czym po ponad pól godz. do pokoju wszedł inny pan w cywilu z księgą Kodeksu Karnego. Zaszedł mnie od tyłu i zaczął mi "wbijać" (dosłownie) Kodeks Karny do głowy... hm.. trochę bolało, ale miałem dziką satysfakcję, bo wiedziałem już, że to ich słabość.. pierwszy pan już się nie pojawił, a kilka lat później "komórka" na Północnej przestała już istnieć.
Z pewnością obaj panowie dziś mają wysokie emeryturki, mają się wyśmienicie i śmieją się nieudolnych pisiorskich prób rozliczenia przeszłośći!

Trzeba jednak było ich wszystkich powywieszać ku przestrodze na słupach!
I z pewnością dziś takich Hepików by po prostu nie było!
pozdro
Jarkos
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarkos » 08.05.2010 15:04

janniko napisał(a):
arkona napisał(a):Jak brakuje argumentów zaczynają się inwektywy :D.

Arkona, jakbyś Amerykę odkrył!
Przecież to POwszechne zachowanie u zwolenników tej bezideowej i niecierpiącej ideowości opcji!

Kiedyś (za starych dobrych czasów) zostałem "zaproszony" w Lublinie na ul. Północną na pogawędkę z dość inteligentnym panem ze służb bezpieczeństwa. Po dość długiej i niezbyt miłej dla mnie dyskusji ośmieliłem się powołać na Kodeks Karny... he.. he ... zaskakując pana SB swoją znajomością tematu. Pan bardzo uprzejmie przeprosił mnie "na chwilkę" i wyszedł bez słowa, po czym po ponad pól godz. do pokoju wszedł inny pan w cywilu z księgą Kodeksu Karnego. Zaszedł mnie od tyłu i zaczął mi "wbijać" (dosłownie) Kodeks Karny do głowy... hm.. trochę bolało, ale miałem dziką satysfakcję, bo wiedziałem już, że to ich słabość.. pierwszy pan już się nie pojawił, a kilka lat później "komórka" na Północnej przestała już istnieć.
Z pewnością obaj panowie dziś mają wysokie emeryturki, mają się wyśmienicie i śmieją się nieudolnych pisiorskich prób rozliczenia przeszłośći!

Trzeba jednak było ich wszystkich powywieszać ku przestrodze na słupach!
I z pewnością dziś takich Hepików by po prostu nie było!
pozdro

A pączkiem i herbatką z cytrynką poczęstowali??? Tak się w tamtych czasach wielkich opozycjonistów przesłuchiwało.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.05.2010 15:27

hepik napisał(a):Jakos mało mnie obchodzą wnioski pobratymców tych,którzy łażą po cmentarzach z łopatami,by wykopywać zwłoki :wink:

Nie będę ukrywał, że ta wypowiedź jednocześnie zmartwiła mnie i ucieszyła.
Zmartwiła, bo podobnych bajdurzeń wokół nie brakuje.
Ucieszyła, bo chłop w ferworze dyskusji odkrył się,jak dziecko.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.05.2010 16:06

arkona napisał(a):Szanuję Stanisława Michalkiewicza, JKM, Stefana Kisielewskiego, Zbigniewa Herberta, Leopolda Tyrmanda.

Też szanuje te osoby, ale nie ze wszystkimi ich poglądami się zgadzam.
Trzej ostatni to nie politycy i trudno im przypisać jakieś wybitne zasługi. dwaj pierwsi z wymienionych też nie maja wiele.

A o Kisielewskim i wyczytałem w wikipedii takie zdarzenie :D

"Kisielewski znany był też ze swojego niepokornego charakteru - kiedy Leopold Tyrmand sprawił sobie zupełnie nowy samochód, Kisiel wziął cegłę i na karoserii wydrapał mu wielkimi literami wyraz 'DUPA' (po tym incydencie panowie nie odzywali się do siebie przez rok"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone