Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa na Chyżne na KRK ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lib
Turysta
Z Krakowa na Chyżne na KRK ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) lib » 13.08.2007 21:24

Czesc,

chcialem jeszcze prosic o rade co do trasy,

wyjezdzamy w srodę wieczorem na KRK (w ciemno),

mam jeszcze wątpliwości co do trasy.

Wiele osob pisze tutaj, ze jezdzi przez Zwardoń lub jeszcze przez inne przejscia...

ja myślałem o trasie - Kraków - Chyżne - Zylina - Bratyslawa- Wiedeń - Graz - Zagrzeb - KRK.

jakies sugestie? rady? ktos odradza? jesli tak to z jakich powodów? co zmodyfikowac?

bede wdzieczny za sugestie
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 13.08.2007 21:34

Rok temu jechałem tą trasa z Lublina. Koszmarny jednak odcinek to Kraków - Żylina. Rozkopana zakopianka, a potem wielokilomertrowe roboty na drogach do Żyliny. Straciłem tam dużo czasu. W tym roku moze inna trasa, na Nowy Sącz i Poprad, podobno dużo lepiej, ale nie znam tej drogi. Może podpowiedzą osoby jadące tymi trasami?
Pozdrawiam. Grzegorz :wink:
lib
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lib » 13.08.2007 21:40

Dodam, ze wyjazd planujemy wieczorem - kolo 21, wiec moze roboty drogowe nas omina. Na zakopiance chyba juz jest luz, co?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 14.08.2007 06:26

W tym roku tam i z powrotem jechałem p.Zwardoń i przejazd odcinka Krakow-Zylina zajął mi niespełna 3 godz. Było to w sobotę i w niedzielę, w godzinach m.16 a 19.
volare77
Croentuzjasta
Na Krk

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 14.08.2007 06:44

Witam! Polecam trasę N.Sącz Piwniczna Mniszek Poprad Martin
Żylina ( omija się rozkopane i wąskie drogi w dolinie Wagu),
dalej Bratysława i 20 km w kierunku na Gyor zjazd na drogę
86 na Węgrzech. Droga ta prowadzi do Rediks 10 km przez
Słowenię , Mursko Sredisce, Varażdin i wjazd na autostradę.
Zjazd Fuzine- Vrata na drogę prowadzącą prosto na Krk
( omija się uciążliwy przejazd przez przemysłowe przedmieścia
Rjeki i zatoki Bakar. A widoki super zwłaszcza wieczorem
kiedy swieci cała zatoka rjecka! Trasa z min. opłat zero
korków i postojów na granicach. 11 godz. z domu na Krk.
Szerokiej drogi!
slimak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slimak » 14.08.2007 09:32

My ruszamy z przyczepą w czwartek po południu z Krakowa na Chyżne-Żylinę-Wiedeń-Graz-Lublianę-Rjiekę i dalej zobaczymy co się nam spodoba......więc albo w prawo albo w lewo......
pozdrawiam
verus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) verus » 14.08.2007 20:04

a nie bliżej na łysą polanę lub jurgów zamiast do piwnicznej :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2007 20:11

verus napisał(a):a nie bliżej na łysą polanę...

Może i bliżej ale po co pchac się na siłę w odcinki górskie, duża szansa na wolna jazdę
bednarus
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bednarus » 15.08.2007 07:38

slimak napisał(a):My ruszamy z przyczepą w czwartek po południu z Krakowa na Chyżne-Żylinę-Wiedeń-Graz-Lublianę-Rjiekę i dalej zobaczymy co się nam spodoba......więc albo w prawo albo w lewo......
pozdrawiam

Czyli jedziecie raczej na północ - przynajmniej początkowo.
Ja w piątek w nocy ruszam z Krakowa do Primosten, a więc raczej Split. Czy w tym wypadku również radzicie Chyżne-Żylina-Wiedeń-Graz-Ljubljana i dalej? Czytałem, że autostrada na Węgrzech już gotowa i z Budapesztu prawie do samej granicy śmiga się aż miło?

Proszę o rady i wskazówki, bo to mój chorwacki debiut. Wiem, że wyjazd w piątek to średni pomysł, ale tak wypadło. Chcemy się przespać i ruszyć ok 23:00-1:00.

Z góry dzięki!
blus
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) blus » 15.08.2007 09:39

widze że do Mariboru trasy na krk prowadzą podobnie tylko potem jaką dobrą decyzje podjąć czy jechać na Zagrzeb- Karlovack i zjazd na Krk czy też jechac na Ljubljane -Postojne- Rjeke- KRK ....z Rjeki na KRK są większe serpentyny i wąska droga ciekawe jak to w km.wygląda ...doradzi ktoś

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone