Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa na Chyżne czy na Zwadroń

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brzozow
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzozow » 30.06.2007 16:45

Hej

Wybieram sie jutro po południu do Chorwacji. Planuje jazdę przez Słowację, Austrię, Słowenię. Wyjazd z Krakowa.
No i nie wiem czy jechac na Chyżne czy na Zwadroń. W tamtym roku jechałem przez Chyżne, ale mapy mówią że trasa przez Zwadroń jest krótsza.

Którą opcję polecacie i dlaczego?
Pozdrawiam
brzozow
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 30.06.2007 17:52

Ja w ub. roku jechałem przez Zwardoń, ale żebym był zadowolony to nie powiem (zwłaszcza odcinek Żywiec - Zwardoń daje się we znaki). Choć Zakopianka w ciągłym remoncie też nie nastraja optymistycznie. Z kolei wracałem przez Cieszyn i to jest chyba najlepsza opcja z tych najgorszych :evil:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.06.2007 20:09

Ja jadac przez Zwardon,urwalbym kolo na trasie Zywiec - Zwardon,nigdy juz ta trasa nie pojade!!! takie dziury!!! W tym roku jade przez Budapeszt.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.06.2007 20:15

W ubiegłym roku jechałem przez Chyżne, za granicą na Słowacji trwały prace drogowe, jazda na przemian, korki więc straciłem sporo czasu. Nie wiem jak jest w tym roku.
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 30.06.2007 20:37

Jedź sobie tylko na Głogoczów, Sułkowice, Baczyn, Sucha, Stryszawa, Żywiec, Zwardoń, dalej na Słowację: Cadca, Żylina, Bratysława itd.

Jest to najlepsza droga z Krakowa, poprawione dziury, zrobione nowe odcinki dróg, brak korków.

Żadne Chyżne, czy Cieszyn czy nawet Łysa Polana wszystko artelnatywy gorsze. :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2007 08:55

donia2 napisał(a):Jedź sobie tylko na Głogoczów, Sułkowice, Baczyn, Sucha, Stryszawa, Żywiec, Zwardoń, dalej na Słowację: Cadca, Żylina, Bratysława itd.

:lol:

Tego wariantu zaniechałem z powodu drewnianych mostków na odcinku Sucha-Żywiec i progów zwalniających przed nimi. Dlatego ciągnę na Andrychów i Przeł. Kocierską (pierwsze serpentynki :D )
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.07.2007 12:24

donia2 napisał(a):Jedź sobie tylko na Głogoczów, Sułkowice, Baczyn, Sucha, Stryszawa, Żywiec, Zwardoń, dalej na Słowację: Cadca, Żylina, Bratysława itd.

Według mnie lepiej jechać do Zwardonia trochę inaczej - przez Andrychów i Bielsko no a potem już Żywiec i dalej Zwardoń.
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 02.07.2007 12:32

Witam,
może wiele razy było to na forum ale nie potrafie obliczyć jaki bedzie koszt przejazdu do Splitu kidy wjeżdżam do CRo w Letenye??
nie wiem szczerze mówiąc którym wjazdem na autostradę, jechałam tamtędy tylko raz i to w nocy w drodze powrotnej :?
jedziemy tym razem z przyczepą więc chba kategoria II...? czy ktoś może wie jak korzystać z tego ?
http://www.hac.hr/index.php?task=ces&stask=2
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.07.2007 12:56

Letenye to miasto przed granicą Węgier z Chorwacją, a przejście graniczne jest w Goričan.

http://www.iranymagyarorszag.hu/terkep/letenye

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gori%C4%8Dan

oplata za autostradę od Goričan do Zagrzebia 54 kuny (II K auto z przyczepą)
opłata od Zagrzebia do Splitu (Dugopolje) 245 kuny, do końca autostrady za Splitem (Sestanovač) 265 kun.
Dodawać chyba umiesz :wink: :papa:
espeso
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) espeso » 02.07.2007 13:33

no różnie może być z tym dodawaniem :wink:
dzięki wielkie właśnie nie mogłam zaczaić ze osobno te dwa odcinki a nijak nie wiedziłam jakie nazwy wjazdu
raz jeszcze dziękuje bardzo :D :D
wyjazd już w niedziele !! i trzeba się przygotować , takich niespodzianek to nie lubię :papa:
mario75
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario75 » 28.07.2007 10:30

Haweł napisał(a):Ja jadac przez Zwardon,urwalbym kolo na trasie Zywiec - Zwardon,nigdy juz ta trasa nie pojade!!! takie dziury!!! W tym roku jade przez Budapeszt.

Jechałem i nie urwałem. Owszem ten krótki odcinek nie jest najlepszy, ale żeby urwać koło, to lekka przesada.
Pablomedicu
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pablomedicu » 28.07.2007 14:08

gospodarz napisał(a):

:lol:

Tego wariantu zaniechałem z powodu drewnianych mostków na odcinku Sucha-Żywiec i progów zwalniających przed nimi. Dlatego ciągnę na Andrychów i Przeł. Kocierską (pierwsze serpentynki :D )

tak dla jasności :progów od kilku już lat niema. Planując jazdę na Bratysławę warto od Kraka na Zwardoń, jeśli na Węgry przez Bańską to lepiej przez Chyżne
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 28.07.2007 15:29

mario75 napisał(a):
Haweł napisał(a):Ja jadac przez Zwardon,urwalbym kolo na trasie Zywiec - Zwardon,nigdy juz ta trasa nie pojade!!! takie dziury!!! W tym roku jade przez Budapeszt.

Jechałem i nie urwałem. Owszem ten krótki odcinek nie jest najlepszy, ale żeby urwać koło, to lekka przesada.

Wszystko bierzesz z taka zegarmistrzowska dokladnoscia ? Byla bardzo,bardzo gleboka dziura !!! Dotarlo kolego !!!
mario75
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario75 » 30.07.2007 11:38

Haweł napisał(a):Wszystko bierzesz z taka zegarmistrzowska dokladnoscia ? Byla bardzo,bardzo gleboka dziura !!! Dotarlo kolego !!!

Niestety biorę, bo jak piszesz, że są "takie dziury" a nie 1 dziura, to pojechałem objazdem, który niestety, jak się później okazało był o wiele gorszy od tej "dziurawej" drogi.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone