Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wypiekacz do chleba

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Wypiekacz do chleba

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2010 09:38

Był wątek o ekspresie ciśnieniowym, to może chyba być też o wypiekaczu do chleba ;)

Przechodząc do sedna sprawy.... chcę kupić maszynkę do chleba i nie mam pojęcia jaką.
Może ktoś z Was robi taki domowy chlebek ( a dam sobie rękę uciąć, że na pewno robi ;) )?

Na allegro jest tego trochę, ale czy taka maszynka za 200zł wypieka tak samo jak taka za 100zł? Czy płaci się tylko za firmę, czy maszynki znanych producentów są rzeczywiście lepsze?
Poradźcie na co zwrócić uwagę, w czym Wy wypiekacie? Może macie jakieś sprawdzone mieszanki?

Edit: Zastanawiam się nad czymś takim, ale może nie warto przepłacać i wystarczy kupić Zelmera za 200zł? :roll:
marytka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 01.12.2010 09:50

ja wypiekam chlebek,ale nigdy nie zastanawiałam się nad kupnem maszynki.
zapewniam cie Roxi ,że najlepsze maszynki to nasze wyrabiaczki ciasta to nasze dłonie :lol:
z tego co wiem to do takiej maszynki wrzucasz wszystko co ci potrzebne do wypieku i czekasz na gotowy chlebek-tylko jeden!!!!!
a jak on jest taki swieżuuuutki i chrupiacy to jeden mały bochenek wystarcza tylko na podraznienie kubeczków smakowych :lol:
pozdrawiam.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 01.12.2010 09:51

Czasem pieczemy w domu chleb, ale nie korzystamy z wypiekacza, tylko pieczemy w piekarniku. Z wypiekacza świadomie zrezygnowaliśmy, w końcu nasze babcie też ich nie używały ;)

A pieczemy chleb żytni na zakwasie (z naszymi drobnymi modyfikacjami przepisu)
Chlebek pyychaaaa !! Polecam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2010 09:57

marytka napisał(a):z tego co wiem to do takiej maszynki wrzucasz wszystko co ci potrzebne do wypieku i czekasz na gotowy chlebek-tylko jeden!!!!!
a jak on jest taki swieżuuuutki i chrupiacy to jeden mały bochenek wystarcza tylko na podraznienie kubeczków smakowych :lol:
pozdrawiam.

Nam w zupełności taki jeden chlebuś wystarczy, tym bardziej, że Wojtka czasem przez pół tygodnia nie ma w domu.
Nie myślałam o codziennym wypieku, tylko tak raz w tygodniu, w święta, jak mi się zachce ;)

Arku dziękuję za przepis i przy okazji ciekawą stronkę ;)
I ty też bez maszynki? Hmmmm

U mnie jest jeszcze kwestia piekarnika gazowego :roll:
Zanim bym go wyczuła do pieczenia chleba, to nawet nie chcę myśleć ile bym czasu i nerów straciła :roll:
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 01.12.2010 10:35

Ja piekę w piekarniku i wychodzi chlebek-pychotka

Przepis:
1 kg mąki razowej (chociaz piekłam też ze zwykłej)
10 dag drożdży
4 szklanki wody
2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
trochę soli, troche cukru
ziarna do wyboru: słonecznik, dynia, mogą być orzechy, jak ktoś lubi to rodzynki

Drożdże rozrabiam w szklance letniej wody, mieszam mąkę + woda + otręby + sól + cukier + ziarna i zostawiam ciasto do wyrośnięcia, tj. do podwojenia swojej objętości, rozkładam na dwie natłuszczone (wysmarowane margaryną) blaszki i piekę około 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wykładam chlebki na lnianą ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia (w trakcie stygnięcia jeden z chlebków najczęsciej znika pochłonięty przez domowników "na gorąco":lol: )
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 01.12.2010 10:44

sroczka66 napisał(a):Ja piekę w piekarniku i wychodzi chlebek-pychotka

Przepis:
1 kg mąki razowej (chociaz piekłam też ze zwykłej)
10 dag drożdży
4 szklanki wody
2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
trochę soli, troche cukru
ziarna do wyboru: słonecznik, dynia, mogą być orzechy, jak ktoś lubi to rodzynki

Drożdże rozrabiam w szklance letniej wody, mieszam mąkę + woda + otręby + sól + cukier + ziarna i zostawiam ciasto do wyrośnięcia, tj. do podwojenia swojej objętości, rozkładam na dwie natłuszczone (wysmarowane margaryną) blaszki i piekę około 50 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wykładam chlebki na lnianą ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia (w trakcie stygnięcia jeden z chlebków najczęsciej znika pochłonięty przez domowników "na gorąco":lol: )

Mam pytanko do tego przepisu. Jaka temperatura pieca. Rozumiem, że ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika? Mam zamiar przetestować
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 01.12.2010 10:56

witpol napisał(a):Mam pytanko do tego przepisu. Jaka temperatura pieca. Rozumiem, że ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika? Mam zamiar przetestować

Rozgrzewam prawie do 200 st., wkładam chlebek, zaglądam gdzieś po 30 - 40 minutach, czekam aż skórka będzie rumiana (żeby za mocno się nie spiekła) no i wyłączam tak trochę "na czuja" - możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się "nie łapie"

Miłego testowania i konsumowania :D
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 01.12.2010 11:06

Roxi napisał(a):
Nam w zupełności taki jeden chlebuś wystarczy, tym bardziej, że Wojtka czasem przez pół tygodnia nie ma w domu.
Nie myślałam o codziennym wypieku, tylko tak raz w tygodniu, w święta, jak mi się zachce ;)

Moja mama piecze właśnie w takiej maszynce,dla niej poprostu jest to o tyle łatwa sprawa że juz nie musi "wyrabiac" tylko wszystkie składniki wrzuca ,odpala i czeka :wink:

http://www.awa24.pl/product-pol-11981-W ... 5023-.html
a co za tym idzie ... jest dumna z tego zakupu
i wypieków bo nie samym chlebem człowiek żyje :wink: (ciasta też piecze ) :D
z kolei ja wolę wyrabiac ,
co nie oznacza że ten z "maszynki" mi nie smakuje :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.12.2010 11:10

Właśnie takie wyrabianie za bardzo mnie nie pociąga, wolę wszystko wrzucić do środka i czekać ;)

Czyli jednak Moulinex :?:
Trochę dużo trzeba zapłacić, ale lepsze to niż później narzekać, że można było trochę dołożyć i byłoby lepiej....

Może jeszcze ktoś się wypowie ;)
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 01.12.2010 11:12

Oczywiście można upiec chleb w piekarniku, a ciasto ugnieść ręcami. Można też kupić żarna i samemu przygotować mąkę tylko po co? Po latach zabawy z piekarnikiem zakupiliśmy coś takiego co przypomina model o który pyta Roxi tyle, że firma marki firma za 150 zł. Pracuje już trzy lata, a chleb nie różni się od tego z piekarnika, a ile czasu oszczędza.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 11:48

Roxy, mam Moulinexa.
Wszystko sam robi, wystarczy wrzucić składniki (są do kupienia - gotowe),
trochę poeksperymentować i ustawić tak, żeby pół godzinki przed śniadankiem
mieć gorące, świeże pieczywko.

Aktualnie mam zakaz używania, ponieważ takie świeże pieczywo dziewczyny wciągały nosem.

Maszynka jest świetna, tylko - uwaga - uzależnia :lol:

Kiedyś piekliśmy chleb w piekarniku, ale nie umywa się do tego z automatu,
przynajmniej ten nasz.

Ważne - od razu dokup sobie wagę kuchenną i miarkę do płynów (jeżeli nie posiadasz)
To bardzo istotne, żeby były dokładnie odmierzone składniki.
Z takich istotnych rzeczy, to jeszcze, tak uważam, lepiej korzystać z mleka
i, tak pisali, nie łączyć drożdży z płynami - tzn. płyn, mąka, dodatki, a na końcu wrzucasz drożdże.

Miłej zabawy życzę i cierpliwości, bo od momentu kiedy pierwszy zapach pieczonego chleba rozchodzi się po mieszkaniu, do momentu, kiedy można go zjeść mijają wieki :D
gorboduc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gorboduc » 01.12.2010 12:05

A ja mam tanią maszynkę firmy Alaska i też sobie chwalę, ale nie uzywam jej do wypieku chleba(ten robię ręcznie, bo mam przepis bez wyrabiania), ale do pieczenia ciast drożdżowych. Wsypuję składniki np na chałkę, maszyna wyrabia, a ja już gotowe wyrośnięte ciasto formuję ręcznie i piekę w piekarniku.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.12.2010 12:47

Roxi, ja też mam Moulinexa ale jakiś tańszy był, coś koło 320 zł.
Wyrabianie rękoma i pieczenie w piekarniku nie dla mnie, wolę tą maszynkę. Jest świetna. Chlebek pychotka. Teraz już najadam się smakiem bo w ogóle nie jem chleba ale reszta domowników zajada się aż im się uszy trzęsą :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.12.2010 12:53

Całe szczęście, że ja takiej "pysznej" maszyny nie mam, czasami żona własnoręcznie wygniata chlebek. Jak ja bym wyglądał, gdybym taki na pyszny wypiek układał swoje wędzonki :?: :) szybko miałbym duże problemy z wielką nadwagą :)
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 01.12.2010 13:19

maciek1956 napisał(a):
...szybko miałbym duże problemy z wielką nadwagą :)

I w tym jest ziarenko prawdy.
Moja sąsiadka jakiś czas temu kupiła sobie maszynkę, w której chlebek się piecze i tak strasznie się chwaliła, że piecze codziennie, że taki dobry...itp. itd. i żebym koniecznie sobie taką maszynę kupiła.

Minął czas jakiś, sąsiadce spoooro się przytyło, no i kiedyś przyznała, że duży w tym udział miał ten pieczony codziennie, pyszny chleb, no i maszynkę schowała głęboko do szafki kuchennej...
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone