Też przywieźliśmy z Fuerty likier 43 i czasami robimy sobie tą kawkę. Na Kanarach popularna jest też leche leche - właściwie tylko ze słodkim skondensowanym mleczkiem, ale to właśnie barraquito jest dla mnie smaczniejsze
.png)
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Ale fajnie, że barraquito zachęciło Cię do odezwania się w relacjiTa kawa coś w sobie ma
![]()
Café leche y leche (kawa z mlekiem i mlekiem) - czyli kawa ze zwykłym mlekiem i mlekiem skondensowanym - nie miałam okazji jej spróbować. Miałam to na liście, ale barraquito tak mnie zachwyciłoże zapomniałam o tej z podwójnym mlekiem... Może uda się to nadrobić w bliskiej przyszłości.
Zdecydowanie ma to coś!
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Zamawiamy cappuccino, ciacho i dla mnie lokalną kawę barraquito…
piekara114 napisał(a):To połączenie smaków: mleko słodzone skondensowane, lokalny Licor 43 (likier cytrusowy składający się z 43 składników), espresso, spienione mleko, odrobinę cynamonu (nie lubię go, a tu mi idealnie pasuje) i otarta skórka z limonki lub cytryny…
Ta kawa jest moim numero one (zrzuciła z podium greckie frappe) – przepadłam i od powrotu w domu piję teraz wyłącznie barraquito.
piekara114 napisał(a):Kawa jest jak deser, ma w sobie wszystko, co trzeba, więc u mnie ciastko do kawy jest już totalnie nie potrzebne…
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):I mapka z trzeciego dnia na wyspie - zrobiliśmy ok. 130 km tego dnia
.png)

.png)
.png)
.png)
.png)
Raphael napisał(a):@wiola2012 NIEEE!!! nie Limoncello!!! można jakiś kawowy likier, nie cytrynowy, nie jakiś ostro ziołowy - ma być dość słodki, nie korzenny, nie agresywny. Dobry przepis jest tu: https://youtu.be/Dp5qAeyiEPk?feature=shared
.png)
a nie tak łatwo w PL go kupić...

.png)
piekara114 napisał(a):
Czy jest słodkie? Kurcze, ja lubię słodkie, więc jestem nieobiektywna... A czystej kawy (bez mleka i cukru) to nie tknę... Ja barraquito słodzę normalnie, choć pewnie inni powiedzą, że sama w sobie będzie słodka...
.png)
piekara114 napisał(a):Widzę, że kawka się spodobała.
piekara114 napisał(a):A najczęściej nie chce mi się kombinować (i w sumie taka domowa smakuje mi najbardziej) daję likier i robię kawę + cynamon. I tyle![]()