Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłam z Lopar- pytajcie.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malosia
Podróżnik
Wróciłam z Lopar- pytajcie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) malosia » 22.07.2008 12:34

Na początku sprostuję błędne informacje jakie można znaleść na forum. Na Lopar nie kursuje żaden prom z Baski. Tylko i wyłącznie z Jablanac. Wyspa piękna aczkolwiek nie wybrałabym się tam więcej razy- po pierwsze zmieniająca się pogoda- jednego dnia świeci słońce, drugiego zachmurzenia a trzeciego deszcz....być może jakoś nie fortunnie trafiłam. Plaże rewelacja- dla dzieciaków raj...błotny i nie tylko.... Knajkpki do polecenia- Fortuna. Ja nocowałam w San Lorenzo i u Moby dicka ( nie pamiętam nazwy). W ciemno nie polecam jechać- problem z miejscówkami- ogromny. Ceny zaporowe- jedzenie miałam z Polski i całe szczęście... Poza tym czas postoju i czekania na prom 4 godziny!!! Lepiej być nad ranem- mniejsze stanie i oczekiwanie. Pytajcie a odpowiem na każde pytanie. Pozdrawiam.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2008 13:34

malosia napisał(a):Na początku sprostuję błędne informacje jakie można znaleść na forum. Na Lopar nie kursuje żaden prom z Baski. Tylko i wyłącznie z Jablanac.

Z Baski nie , ale jest prom Valbiska/Krk- Lopar/Rab
cornholio
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cornholio » 22.07.2008 14:12

[quote="malosia"]Na początku sprostuję błędne informacje jakie można znaleść na forum. Na Lopar nie kursuje żaden prom z Baski. Tylko i wyłącznie z Jablanac.

Nie kursuje chwilowo, bo jak sama pewnie zauwazylas jest remont portu w Lopar i nie mialby gdzie przycumowac :wink: Remont mial sie skonczyc w drugiej polowie lipca i kursy na Baske mialy powrocic.

Pozdrawiam
mara_28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mara_28 » 22.07.2008 15:08

Potwierdzam prom do Baśki nie kursuje ze wzg. na remont-miał być oddany 17 lipca, ale w dniu naszego wyjazdu tj. 18 lipca jeszcze nie zostały rejsy wznowione.

Na prom z Jablanac na Rab czekaliśmy 1/2 h - był to wtorek godz. 15.30. Więc nie tak żle. W zależności od natęzenia ruchu, a tego sie nie da przewidzieć.

Ceny może i wysokie były, ale dało sie przeżyć. My kupując 10 bułek pszennych (jako zapas żywieniowy na plażowanie)- płaciliśmy 18 kn. Coca-cola ceny 13-20 kn. Obiad-kalmary z grilla 45 kn-75 kn w zależności od lokalu. My żyliśmy jednak na prowiancie przywiezionym z Polski. Ale obowiązkowo zaliczone w knajpkach potrawy ściśle regionalne.

A propos kwater-jechaliśmy w tzw. ciemno -rzeczywiście 10 noclegów w jednym apartamencie trudno coś znależć. Nam sie udało znaleźć kwaterkę w ciągu 10 minut-ale na 5 noclegów.Cena 52 euro.
Na kolejne 5 noclegów już nie było tak łatwo-wszędzie życzyli sobie min. 7 noclegów, bo na mniej rzekomo im sie nie opłacało.Ale obchodząc kolejne kwatery zlokalizowane wzdłuż promenady na Rajską udało się znależź kwaterkę za 47 euro. Ceny kwater zróżnicowane od 35 euro do 75 euro.
malosia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) malosia » 22.07.2008 20:33

Janusz Bajcer napisał(a):
malosia napisał(a):Na początku sprostuję błędne informacje jakie można znaleść na forum. Na Lopar nie kursuje żaden prom z Baski. Tylko i wyłącznie z Jablanac.

Byliśmy w Krr i poinformowano nas w informacji, że nie ma promu :( na Lopar. Podróż nam się trochę wydłużyła w czasie....No ale cóż jestem zdziwiona tym remontem bo wszędzie kiwali głową, że promu nie ma od dłuższego czasu...
piotr-unia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr-unia » 26.07.2008 12:56

Patrzę na Rab i mam kilka ofert, ale coś mi Rab pachnie malizną. Czuję drożyznę. Czy rzeczywiście? Jak wyglądają ceny sklepowe? Czy tam jest targ rybny i ile mniej więcej trzeba wydać na ryby?
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 26.07.2008 13:12

A kojarzysz może ośrodek San Marino przy rajskiej plaży - Hotel Rab.
Jak wygląda jego otoczenie i jak się prezentuje.
malosia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) malosia » 26.07.2008 21:36

canooe napisał(a):A kojarzysz może ośrodek San Marino przy rajskiej plaży - Hotel Rab.
Jak wygląda jego otoczenie i jak się prezentuje.

Pewnie, że kojarze....przechodziliśmy codziennie koło niego idąc na plażę. Wogóle całe Lopar ( podejrzewam, że cała Chorwacja) jest bardzo czyściutkie. Jest ślicznie....mimo, że mówiłam, że na wyspę bym nie pojechała....to marzy mi się Lopar 8) Zazdroszczę Ci, że jedziesz....Życzę udanej pogody i miłegpo wypoczynku. Pozdrawiam.
canooe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) canooe » 14.08.2008 05:41

Ja już również po wakacjach w Loparze. Według mnie wyspa i jej okolice bardzo przyjemne i każdy bez problemu znajdzie dla siebie odpowiednią plaże. Jak dla mnie idealna była pierwsza po lewej od strony Rajskiej Plaży i portu. Bardzo podobna do Rajskiej, czysty i drobny piasek a dodatkowo dość szybko w robiło się w miarę głęboko i można było swobodnie pływać.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 14.08.2008 05:44

malosia napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):

Byliśmy w Krr i poinformowano nas w informacji, że nie ma promu :( na Lopar. Podróż nam się trochę wydłużyła w czasie....No ale cóż jestem zdziwiona tym remontem bo wszędzie kiwali głową, że promu nie ma od dłuższego czasu...

W ubiegłym roku ( lipiec) płynąłem tym promem , więc był :)

Fantastyczny rejs z delfinami płynącymi obok - niezapomniane chwile
Pyzdra
Turysta
Na Rab inaczej

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pyzdra » 22.10.2008 19:31

A my zdecydowanie jedziemy na Rab , ale do Lopara tylko turystycznie na jeden dzień połazić i popływać . Kwaterę planuję kilka km. dalej w zacisznym miejscu wyspy bez rezerwacji i w czerwcu lub wrześniu. Z Krka pojedziemy nie drogim promem ,tylko krckim mostem (zjazd gratis) i dalej lądem do Jablonaca i promem na Rab.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne