Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

weekend majowy chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vant
Turysta
weekend majowy chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vant » 13.04.2007 11:54

Witam
Jade 28.05.07 na tydzien do Chorwacji na wyspę Korcule z Łodzi chcę jechać przez Węgry.
Mam prośbę podajcie miejsce w którym przekraczacie granice z wegrami i ewentualnie najszybszą trase z łodzi na Korcule

pozdrawiam
Tomasz
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.04.2007 12:10

Vant napisał(a):Witam
Jade 28.05.07 na tydzien do Chorwacji na wyspę Korcule z Łodzi chcę jechać przez Węgry.
Mam prośbę podajcie miejsce w którym przekraczacie granice z wegrami i ewentualnie najszybszą trase z łodzi na Korcule

pozdrawiam
Tomasz

Cześć! Łodzinka pozdrawia Łodzianina! Ale muszę spytać, dlaczego przez Węgry? moim zdaniem to kiepski pomysł. Zdecydowanie gorsze drogi niż przez Czechy czy Słowację i Austrię. W dodatku musisz przedzierać się przez Budapeszt...strata czasu.
Pozdrowienia z Hvaru :D
aagacia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aagacia » 13.04.2007 12:28

pozdrawiam
Tomasz

witam, a czy nie ma Pan przypadkiem jednego miejsca w samochodzie? jedziemy do splitu, oczywiscie dolozymy sie do benzyny :)
Vant
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vant » 13.04.2007 12:50

[quote="Cześć! Łodzinka pozdrawia Łodzianina! Ale muszę spytać, dlaczego przez Węgry? moim zdaniem to kiepski pomysł. Zdecydowanie gorsze drogi niż przez Czechy czy Słowację i Austrię. W dodatku musisz przedzierać się przez Budapeszt...strata czasu.
Pozdrowienia z Hvaru :D[/quote]

Dlaczego przez węgry ponieważ wymyśliłem to sobie tak przez Czechy Słowację i później za obwodnicą wiednia chciałem odbić na węgry ale nie przez budapeszt tylko tak żeby później wskoczyc na autostrade w chorwacji zaczynającą się w okolicach Varazdin
pozdrawiam
Tomasz Woźniak
Vant
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vant » 13.04.2007 12:51

aagacia napisał(a):

pozdrawiam
Tomasz

witam, a czy nie ma Pan przypadkiem jednego miejsca w samochodzie? jedziemy do splitu, oczywiscie dolozymy sie do benzyny :)

No niestety nie mam miejsca gdyż jedziemy juz w 5 osób :(

macie nocleg w splicie ? jak tam to z kosztami wygląda?
darkold
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darkold » 13.04.2007 12:55

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

pozdrawiam
Tomasz

Cześć! Łodzinka pozdrawia Łodzianina! Ale muszę spytać, dlaczego przez Węgry? moim zdaniem to kiepski pomysł. Zdecydowanie gorsze drogi niż przez Czechy czy Słowację i Austrię. W dodatku musisz przedzierać się przez Budapeszt...strata czasu.

Popieram. Ja z Pabianic, dawniej z Łodzi na Korcule zawsze Czechy, Austria, Słowenia-prawie non stop autostrady. 14 VI Orebic tą samą trasą, z tym, że w tym roku jadę do Rijeki i promem na Korculę. :papa:
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 13.04.2007 13:03

pozdrawiam
Tomasz

My również przez Węgry 27 lub 28.04 do Podgory wg trasy Rybnik - Cieszyn - Bratysława - Rajka (przej. graniczne sł-weg) potem Węgry droga nr 86 (nie trzeba winiety ) Słowenia i Chorwacja. Trasa sprawdzona omija Budapeszt i Balaton, winety potrzebne na Słowacji a w Chorwacji to wiadomo - opłaty. Do zobaczenia na trasie !!!
Ostatnio edytowano 13.04.2007 13:27 przez T.o.m.a.s.z., łącznie edytowano 1 raz
aagacia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aagacia » 13.04.2007 13:17

Vant napisał(a):
aagacia napisał(a):

pozdrawiam
Tomasz

No niestety nie mam miejsca gdyż jedziemy juz w 5 osób :(

macie nocleg w splicie ? jak tam to z kosztami wygląda?

no to mamy problem :( no nic szukamy dalej. w najgorszym wypadku to ja bede kogos szukac do samochodu ;)
my jedziemy z biura www.24holiday.pl
polecam! to juz nasz kolejny wyjazd z tym biurem i jestesmy bardzo zadowoleni
placimy za 2 doroslych i trojke dzieci ( w tym jendo roczek) 2350 zl
no tylko szukamy transportu...
Vant
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vant » 13.04.2007 13:28

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

pozdrawiam
Tomasz

Do Katarzyny Głydziak Bojić
Mam prośbę mogę prosić o kontakt na maila mój mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl bo skoro mieszkasz tam to może mogła byś mi podpowiedzieć kilka rzeczy które mnie interesują?

pzodrawiam i czekam na odpowiedz za którą będę bardzo wdzięczny Tomasz
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 13.04.2007 18:30

Polecam przejście Letenye-Gorican, z autostrady wpadasz na autostradę 8)
a.d.a.m.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) a.d.a.m. » 15.04.2007 11:22

Ja jeżdżę dokładnie tak jak napiał T.o.m.a.s.z. i osobiście bardzo lubię tę trasę. Przynajmniej człowiek się nie nudzi po drodze. Jeżdżę z Warszawy Katowicką/Gierkówką (Nr 8 i Nr 1) potem autostrada na Słowacji, przez Węgry krajówkami, Słowenia to tylko ~20km, a potem znów autocesta przynajmniej do Karlowaca lub Plitvic. A dalej to już zależy jaki kierunek obiorę. Austrię i Słowenię wole omijać po tym ile się naczytałem o gigantycznych korkach na granicach i bramkach.
Na mijej trasie jeszcze mi się nie zdarzyło stać w korkach.

Do zobaczenia nad Adriatykiem.

Moje www:
www.auto-uzywane.pl[/i]
Vant
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vant » 16.04.2007 10:16

a.d.a.m. napisał(a):Ja jeżdżę dokładnie tak jak napiał T.o.m.a.s.z. i osobiście bardzo lubię tę trasę. Przynajmniej człowiek się nie nudzi po drodze. Jeżdżę z Warszawy Katowicką/Gierkówką (Nr 8 i Nr 1) potem autostrada na Słowacji, przez Węgry krajówkami, Słowenia to tylko ~20km, a potem znów autocesta przynajmniej do Karlowaca lub Plitvic. A dalej to już zależy jaki kierunek obiorę. Austrię i Słowenię wole omijać po tym ile się naczytałem o gigantycznych korkach na granicach i bramkach.
Na mijej trasie jeszcze mi się nie zdarzyło stać w korkach.

Do zobaczenia nad Adriatykiem.

Moje www:
www.auto-uzywane.pl[/i]

Witam dzieki za informacje
Mam jeszcze jedno pytanie
ile czasu zajmuje ci dojazd do Chorwacji ?
a.d.a.m.
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) a.d.a.m. » 16.04.2007 12:49

Z Warszawy na Krk wychodzi około 12 godzin non stop. Ale zdarzało mi się już nawet ~20godzin przy trasie widokowej przez Węgry (wzdłuż Balotonu) wieczorem napiszę więcej bo teraz jestem w pracy.
pzdr.

zrobiłem edit pokopałem trochę i znalazłem swój stary post
I o to efekty:
Warszawa - Zwardoń: 395km - michelin: 6h ja jadę ~5h
Zwardoń - Bratysława: 242km - michelin: 2,46h ja ~2h
Bratysława Rajka -
- Mosonmagyarovar -
- Csorna - Szombathely -
- Kormend - Redics: 230km - michelin 3,13 ja ~3h
Redics - Mursko-Sredisce -
- Cakovec - Varażdin -
- Zagrzeb - Karlovac -Krk:270km -michelin: 3h ja ~2,15h
Razem:1141km ~15h ja ~12h.

Po drodze jeden postój na siusiu, tankowanie i słowacką winietkę zawsze na tej samej stacji zaraz za słowacką granicą. Postój trwa max. 10min. Zawsze jeżdźę bez zmiennika, a na trasie spać nie lubię. Moje autko to 20-letni golf II z silnikiem 1,6 TD, dzięki temu tylko raz na trasie wypada mi postój. Na granicach nie stałem nigdy dłużej niż 2-3 min. Na przejściu w Zwardoniu nigdy nie widziałem żadnego innego samochodu, w Rajce jest trochę gorzej ale nigdy dłużej niż kilka minut, Redics i Mursko rzadko się tam wogóle zatrzymuję bo zawsze machają żeby jechać dalej.
A teraz trochę osobistych doznań z trasy:
- Polska. Wiadomo jedyna sensowna strasa na południe to katowicka, jedzie się super pod warunkiem, że nie ma wykopków. Dalej Bielsko-Biała i Żywiecką do Żywca. Najgorszy odcinek to "czołgowisko" z Żywca do Zwardonia takich dziur jak przed samym przejściem nie widziałem nigdzie . Byle do granicy.
- Słowacja. Po Słowackiej stronie dużo lepiej i ostro pracują nad autostradą do samego przejścia. Sama droga do Ziliny to całkiem niezła krajówka z szerokimi poboczami, dalej jest fajna autostrada do samej Bratysławy.
- Węgry to krajówki i przejazd przez wsie i miasteczka. Trzeba jechać przepisowo, bo Węgrzy bardzo pilnują ograniczeń prędkości i fotoradar może się czaić w każdej bramie (widziałem na własne oczy!).
- Słowenia to 20km drogi krajowej z minimalnym ruchem i świetna nawierzchnia.
- Chorwacja. Początek nie najlepszy, ale starają sie szybko uzupełniać braki w infrastrukturze. A na autostradzie wreszcie można przycisnąć.
To tyle i pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.

więcej tutaj:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9244&highlight=
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 17.04.2007 09:33

Vant napisał(a):
a.d.a.m. napisał(a):[/i]

Witam dzieki za informacje
Mam jeszcze jedno pytanie
ile czasu zajmuje ci dojazd do Chorwacji ?

ostatnio jechałem z Splitu do Chyżnego 10 godzin
via Bratyslawe Csorna - Szombathely i dalej
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 17.04.2007 22:32

witam, a czy nie ma Pan przypadkiem jednego miejsca w samochodzie? jedziemy do splitu, oczywiscie dolozymy sie do benzyny :)[/quote]

A nie mozecie jechac autokarem? kolega ma jeszcze chyba start w Kielcach
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone