Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Weekend bez ofiar

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.06.2011 15:39

klopot napisał(a):Jednym z elementów programu są zmiany prawa. Tylko jak patrzę na te zmiany to wydaje mi się, że trzeba siąść i płakać. Tak dla przykładu "podniesienie dopuszczalnej prędkości na niektórych wybranych odcinkach dróg"

Mam nadzieję, że za tym mądrym posunieciem pójdą następne.
Przestrzeganie przepisów jest oczywiście konieczne, ale kretyńskie przepisy powodują totalny brak ich poszanowania. Powszechne są ograniczenia prędkości tam, gdzie całkiem bezpiecznie można jechać 20-30 km/godz szybciej, linie ciągłe, nawet podwójne, w miejscach, gdzie ich być nie powinno itd itp. Najgorsze jest to, że na skutek takiego podejścia do kreowania prawa kierowcy często przestają mieć zaufanie do przepisów en bloc, czyli również do tych sensownych.

Z tymi pijanymi to też nie do końca tak. Trudno mi znaleźć jaka cześć z nich posiadała zaw. alk. 0,2 do 0,5. Ci "pijacy" w większości krajów europejskich są porządnymi, przestrzegającymi prawa obywatelami.

Jestem za zwiększeniem kar za przekroczenia drogowe, ale najpierw prawo należy uczynić sensownym.
Wybaczcie, że tak sie rozpisałem (zresztą nie po raz pierwszy), ale niektóre opinie w tym temacie niebezpiecznie podwyższają mi ciśnienie. :wink:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 29.06.2011 20:15

jan_s1 napisał(a):
klopot napisał(a):Jednym z elementów programu są zmiany prawa. Tylko jak patrzę na te zmiany to wydaje mi się, że trzeba siąść i płakać. Tak dla przykładu "podniesienie dopuszczalnej prędkości na niektórych wybranych odcinkach dróg"

Mam nadzieję, że za tym mądrym posunieciem pójdą następne.

Ciekawy przykład z wlasnego podwórka, nowa S3 do Gorzowa. Policja nie ma nawet możliwości przeprowadzenia kontroli drogowej z przyczyn technicznych. Wszyscy o tym wiedzą i gnają ile fantazja pozwala. Efekt taki, że wypadków tam jak na lekarstwo (jak dobrze pamiętam ze 3 przez cały rok). Taki przykład daje do myślenia.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone