Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Postnapisał(a) romuald22 » 08.04.2015 18:41

Coś dla fanów S-F. Polecam.
Marsjanin_Andy-Weir,images_product,9,978-83-7758-817-8.jpg

Burza piaskowa sprawia, że marsjańska ekspedycja, w której skład wchodzi Mark Watney, musi ratować się ucieczką z Czerwonej Planety. Kiedy ciężko ranny Mark odzyskuje przytomność, stwierdza, że został na Marsie sam w zdewastowanym przez wichurę obozie, z minimalnymi zapasami powietrza i żywności, a na dodatek bez łączności z Ziemią. Co gorsza, zarówno pozostali członkowie ekspedycji, jak i sztab w Houston uważają go za martwego, nikt więc nie zorganizuje wyprawy ratunkowej; zresztą, nawet gdyby wyruszyli po niego niemal natychmiast, dotarliby na Marsa długo po tym, jak zabraknie mu powietrza, wody i żywności. Czyżby to był koniec? Nic z tego. Mark rozpoczyna heroiczną walkę o przetrwanie, w której równie ważną rolę, co naukowa wiedza, zdolności techniczne i pomysłowość, odgrywają niezłomna determinacja i umiejętność zachowania dystansu wobec siebie i świata, który nie zawsze gra fair…

Realizowany na podstawie tej książki film reżyseruje Ridley Scott, a główną rolę gra Matt Damon.
Misiek78
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Misiek78 » 08.04.2015 21:36

Z Pratchetta mi najbardziej się podoba cytat z ostatniego kontynentu
...
– Ja­kiś wódz poszedł na­wet do więzienia zo­baczyć się z pre­mierem. [...]
– Dlacze­go mu­siał iść do więzienia?
– Wszys­tkich naszych po­lityków wsadza­my do więzienia, jak tyl­ko zos­taną wyb­ra­ni. Wy nie?
– Czemu?
– Żeby zao­szczędzić so­bie cza­su.
:D
może by wprowadzić i u nas ???
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 10.07.2015 12:45

Późno odkryłam, ale właśnie skończyłam czytać moją pierwszą powieść Jo Nesbø. Zupełnie przypadkowo wybrałam - "Pierwszy śnieg". Mocna rzecz! Baaardzo mi się podobało :) Mimo że w połowie książki udało mi się odgadnąć mordercę... :mrgreen:

Na półce już czeka na mnie "trylogia z Oslo" - "Czerwone gardło", "Trzeci klucz" i "Pentagram".

Rozsądniej byłoby zacząć od niej, a nawet wcześniej, ale myślę, że będzie ok i chronologia nie jest tu bardzo istotna. Ważne, że połknęłam haczyk ;)
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 13.07.2015 08:09

Aga - pierwszą pozycją z cyklu o Harrym Hole jest " Człowiek - nietoperz". Mimo tego , że każda książka stanowi niezależną całość to moim zdaniem jednak warto czytać po kolei, bo w kolejnych tomach są odniesienia do poprzednich i jakoś to tak się logicznie układa w głowie czytelnika.
A wg mnie Nesbo to obecnie jeden z najlepszych autorów kryminałów na swiecie ... :D
Pozdrav :D :papa:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 13.07.2015 10:42

wojan napisał(a):Aga - pierwszą pozycją z cyklu o Harrym Hole jest " Człowiek - nietoperz". Mimo tego , że każda książka stanowi niezależną całość to moim zdaniem jednak warto czytać po kolei, bo w kolejnych tomach są odniesienia do poprzednich i jakoś to tak się logicznie układa w głowie czytelnika.
A wg mnie Nesbo to obecnie jeden z najlepszych autorów kryminałów na swiecie ... :D
Pozdrav :D :papa:

Już doczytałam jaka jest kolejność :) Ale tydzień temu jeszcze nie wiedziałam ;) i wzięłam pierwszą z półki, a był to akurat "Pierwszy śnieg" :)

Potem przeczytałam na lubimyczytać, że autor "dojrzewa" z każdym kolejnym tomem i najnowsze książki są lepsze ;) i stwierdziłam, że wezmę się z "trylogię z Oslo". Ale "Człowieka -nietoperza" i "Karaluchy" też przeczytam :)

Pozdrav :papa:
monia1907
Croentuzjasta

Postnapisał(a) monia1907 » 13.07.2015 16:42

Wwczoraj właśnie skończyłam czytać kolejną pozycję Miłoszewskiego "Bezcenny", z chwilową akcją w Chorwacji - wyspa Świętej Katarzyny. Jak wszystko tego autora, polecam :)

Obrazek
monia1907
Croentuzjasta

Postnapisał(a) monia1907 » 13.07.2015 16:44

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj skończyłem czytać.....
Obrazek

Do książki zachęciła mnie ta sama znajoma, która kiedyś namówiła mnie na "Greya i jego zrypane 50 twarzy", więc od razu powiedziałem jej, żeby sobie darowała, ale gdy przeczytałem na opisie książki, że wątek miłosny jest na tle blokady Leningradu i na tle samej wojny, to dałem się skusić i bardzo mi się podobała.

Dość długa, ponad 700 stron.

Już czekam na kolejną część.
Od tej samej znajomej 8)

3 części przeczytałam jednym tchem, mało co spałam w tym czasie :P
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 13.07.2015 18:35

monia1907 napisał(a):3 części przeczytałam jednym tchem, mało co spałam w tym czasie :P

Kapitalne trzy pozycje! :)

Ja kończę czytać pierwszy tom Archiwum burzowego światła, czyli Drogę Królów Brandona Sandersona. Cuuuudowna przygoda, która trwa 960 stron ;)
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 31.07.2015 10:33

na-skraju-imperium-i-inne-wspomnienia-b-iext8966219.jpg

Polecam książkę Mieczysława Jałowieckiego "Na skraju imperium i inne wspomnienia". Ta autobiografia jest kolejnym dowodem na to, że najlepsze scenariusz pisze życie. Autor kresowy szlachcic, barwnie i żywym językiem opisuje realia i obyczajowość świata w którym przyszło mu żyć. Świat Petersburga, Berlina, Rygi Gdańska, Wilna i Kalisza, wszędzie tam gdzie rzuciły go losy życia. Był wysokim urzędnikiem w Ministerstwie Rolnictwa w Petersburgu, pierwszym delegatem rządu polskiego w Gdańsku, ziemianinem Ziemi Kaliskiej. To jego rodzina była właścicielem kolei, gdzie w Święcianach Piłsudski dokonał napadu. To on kupił w Gdańsku znane wszystkim w Polsce Westerpatte. Krewny Piłsudskiego, Narutowicza, Mościckiego, Witkiewiczów, Wańkowiczów.
magdach7
Cromaniak

Postnapisał(a) magdach7 » 01.08.2015 19:22

dla miłośników thrillerów polecam ksiązki Tess Gerritsen - jestem w Cro od 25.07 i właśnie kończę 8 ksiązkę- pierwszą połknęłam w drodze :D
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 01.08.2015 19:36

Powrót do Monte Cassino Wańkowicza.
Przepiękna klasyka.
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 02.08.2015 12:27

FUX napisał(a):Powrót do Monte Cassino Wańkowicza.
Przepiękna klasyka.

Problem z Wańkowiczem jest taki, że nie wiadomo u niego gdzie jest granica między prawdą, a fantazją. Dla przykładu Michał Kryspin Pawlikowski w swojej autobiograficznej książce wytyka mu wiele konfabulacji i przeinaczania faktów. Mieczysław Jałowiecki miał go za gamonia i lekkoducha. Już nie wspominając o wielkiej agitce Wańkowicza pt Sztafeta.
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 16.08.2015 19:43

Roxi napisał(a):
Ja kończę czytać pierwszy tom Archiwum burzowego światła, czyli Drogę Królów Brandona Sandersona. Cuuuudowna przygoda, która trwa 960 stron ;)

Skończyłem pierwsze trzy tomy cyklu "Ostatnie imperium' i już wiem czemu Sandersona wybrano aby dokończył " Koło czasu" . Kapitalna literatura fantasy ... :) Polecam.
I już biorę się za " Archiwum ... " :D :papa:
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 17.08.2015 09:37

Roxi napisał(a):
monia1907 napisał(a):3 części przeczytałam jednym tchem, mało co spałam w tym czasie :P

Kapitalne trzy pozycje! :)

Serdecznie dziękuję Wam za rekomendację. W imieniu swoim i mamy :D .
Miałyśmy lato z Tatianą i Aleksandrem :lol: .
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 25.08.2015 11:53

wojan napisał(a):I już biorę się za " Archiwum ... " :D :papa:

I jesteś stracony dla świata :lol:
Ja jeszcze nie zabieram się za drugi tom, bo jak zacznę czytać... to będę musiała skończyć, a trzeciego tomu jeszcze nie ma :mrgreen:

Mam nadzieję, że historia Dalinara, Kaladina i reszty wciągnie Cię tak samo, jak mnie przygody Randa, Mata i Perrina- cztery części (czyli 8 książek) z Koła Czasu za mną :oczko_usmiech:

marze_na napisał(a):Miałyśmy lato z Tatianą i Aleksandrem :lol: .

Ja spędziłam z nimi lato rok temu :)

Teraz zabrałam się za Igrzyska Śmierci Suzanne Collins. Chciałam w końcu zobaczyć film, a nie będę oglądać filmu zanim nie przeczytam książki ;)
Pierwszy tom bardzo fajny, początek drugiego jeszcze lepszy. Oby tak dalej :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone