Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marze_na
Koneser
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.12.2014 09:14

Pod choinką znalazłam trylogię Stulecie Folletta. Mam nadzieję, że wciągnie mnie nie mniej niż Filary Ziemi 8) .
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 26.12.2014 12:24

Lisa Jewell - Impreza u Ralfa)
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 27.12.2014 08:53

Jako zagorzały 3-kowicz i słuchacz Listy Przebojów Programu Trzeciego od 30lat biografia Marka Niedżwieckiego pt.Radiota
artur77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) artur77 » 27.12.2014 22:04

Patroniusz napisał(a):Jako zagorzały 3-kowicz i słuchacz Listy Przebojów Programu Trzeciego od 30lat biografia Marka Niedżwieckiego pt.Radiota

Czytałem, fajne)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.12.2014 23:45

Zacząłem :roll: „Mechaniczna pomarańcza” :|
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 28.12.2014 00:06

artur77 napisał(a):
Patroniusz napisał(a):Jako zagorzały 3-kowicz i słuchacz Listy Przebojów Programu Trzeciego od 30lat biografia Marka Niedżwieckiego pt.Radiota

Czytałem, fajne)

Potwierdzam. Też "wychowała" mnie Trójka :D

JackDaniels;) napisał(a):Zacząłem :roll: „Mechaniczna pomarańcza” :|

Ja też kiedyś zacząłem.
Nigdy nie skończyłem... :?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.12.2014 08:40

JackDaniels;) napisał(a):Zacząłem :roll: „Mechaniczna pomarańcza” :|

Ja przeczytałam i książka ok... mocna, ale warta przeczytania.

Ostatnimi czasy zaczytywałam się w cyklu Pan Lodowego Ogrodu Jarosława Grzędowicza.
W Święta skończyła się moja przygoda z Ulfem, z Filarem... z Nocnymi Wędrowcami. Szkoda, będę tęsknić.

Ostatni tom był kapitalny, 900 stron... i szkoda że tylko tyle :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 29.12.2014 10:35

marze_na napisał(a):Pod choinką znalazłam trylogię Stulecie Folletta. Mam nadzieję, że wciągnie mnie nie mniej niż Filary Ziemi 8) .

Pierwsze 2 tomy już dawno zaliczone. :)
Dla mnie super :!:

A "Krawędź wieczności" też znalazłem pod choinką. :D

pzdr :wink:
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 29.12.2014 11:08

Jestem w trakcie czytania powieści "Młodość stulatka", napisanej przez rumuńskiego pisarza Mircea Eliade. Podoba mi się.
Fabuła w skrócie: Niespełniony orientalista, siedemdziesięcioletni profesor Dominik Matei, zostaje rażony piorunem uzyskuje. Nie tylko nie ginie, ale odzyskuje młodość - wygląda na trzydziestoparolatka. Zyskuje także niesłychane możliwości intelektualne. Ponieważ rzecz ma miejsce tuż przed wybuchem II wojny światowej, dochodzi potem element ucieczki i ukrywania się przed gestapo, ponieważ niecni hitlerowcy mieliby chęć dokonać eksperymentów na Dominiku Matei.
Nie jest to jednak żadna powieść sensacyjna, to jest takie inne podejście do tematu nieśmiertelności, w tym przypadku sięgającym nieco do folkloru rumuńskiego.
Polecam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2014 11:08

Filary ziemi odkryłam po obejrzeniu 3 odcinka serialu pod tym samym tytułem ( bardzo dobry) . Sięgnęłam po grube tomiszcze tej powieści i wciągnęłam błyskawicznie.
Średniowieczna Anglia, bohaterowie barwni i ciekawi, wciągająca fabuła , jednym słowem- arcydzieło.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 11:09

Blaugrana napisał(a):Filary ziemi odkryłam po obejrzeniu 3 odcinka serialu pod tym samym tytułem ( bardzo dobry) . Sięgnęłam po grube tomiszcze tej powieści i wciągnęłam błyskawicznie.
Średniowieczna Anglia, bohaterowie barwni i ciekawi, wciągająca fabuła , jednym słowem- arcydzieło.

A mnie znudziło po 30 kartkach :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2014 11:11

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):Filary ziemi odkryłam po obejrzeniu 3 odcinka serialu pod tym samym tytułem ( bardzo dobry) . Sięgnęłam po grube tomiszcze tej powieści i wciągnęłam błyskawicznie.

Bo nie o Cro :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 11:12

Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Nie :) Bo nudne jak... ;) Nie pamiętam żebym czytał jakąś książkę o Cro :) Nawet Koko u Parizu było o Paryżu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.12.2014 11:17

Bocian napisał(a):
Blaugrana napisał(a):
Bocian napisał(a):

Nie :) Bo nudne jak... ;) Nie pamiętam żebym czytał jakąś książkę o Cro :) Nawet Koko u Parizu było o Paryżu :)

To historyczna powieść jak zaznaczyłam.
Sporo opisów życia średniowiecznego. Rozumiem, że mniej zafascynowanego historią może nudzić :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.12.2014 11:18

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Pod choinką znalazłam trylogię Stulecie Folletta. Mam nadzieję, że wciągnie mnie nie mniej niż Filary Ziemi 8) .

Pierwsze 2 tomy już dawno zaliczone. :)
Dla mnie super :!:

A "Krawędź wieczności" też znalazłem pod choinką. :D

pzdr :wink:

Dziękuję za rekomendację :D .
Tym bardziej nie mogę się doczekać, aż zacznę czytać. Muszę tylko zmęczyć ostatniego Krajewskiego. O ile pierwsze powieści o Mocku połykałam w dwa wieczory to te późniejsze z Popielskim idą mi coraz gorzej. "Władca liczb" jest ostatnią pozycją autora, która trafiła na moją półkę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone