Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 11:21

Mnie Liczby Charona jakoś nie zachwyciły. Dużo lepsza literatura tego typu okazała sie dla mnie trylogia o prokuratorze Szackim.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 29.12.2014 11:31

Bocian napisał(a):Mnie Liczby Charona jakoś nie zachwyciły.

Mnie też nie zachwyciły. Ale Władca Liczb rozczarował jeszcze bardziej.

Bocian napisał(a):Dużo lepsza literatura tego typu okazała sie dla mnie trylogia o prokuratorze Szackim.

Czy tego typu? Niech będzie.
Jakiś czas temu pożyczyłam od kolegi Ziarno Prawdy i to był strzał w dychę. Potem skuszona nazwiskiem Miłoszewski wzięłam od teściowej Bezcennego. No i zonk :roll: . Bardziej absurdalnej fabuły chyba nie czytałam nigdy. Zwroty akcji, że boki zrywać.
Ale teściowa znalazła pod choinką Uwikłanie i Gniew, więc Miłoszewski dostanie jeszcze ode mnie szansę :lol: .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.12.2014 11:46

marze_na napisał(a):Czy tego typu? Niech będzie.
Jakiś czas temu pożyczyłam od kolegi Ziarno Prawdy i to był strzał w dychę. Potem skuszona nazwiskiem Miłoszewski wzięłam od teściowej Bezcennego. No i zonk :roll: . Bardziej absurdalnej fabuły chyba nie czytałam nigdy. Zwroty akcji, że boki zrywać.
Ale teściowa znalazła pod choinką Uwikłanie i Gniew, więc Miłoszewski dostanie jeszcze ode mnie szansę :lol: .

Chodzi ogólnie o kryminał :)
Czyli czytasz jak ja, druga część, potem pierwsza i trzecia :)
Polecam także autora książek Tomasza Konatkowskiego. Dobre kryminały z komisarzem Adamem Nowakiem.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.12.2014 11:52

longtom napisał(a):
marze_na napisał(a):Pod choinką znalazłam trylogię Stulecie Folletta. Mam nadzieję, że wciągnie mnie nie mniej niż Filary Ziemi 8) .

Pierwsze 2 tomy już dawno zaliczone. :)
Dla mnie super :!: :

U mnie Stulecie czeka w kolejce :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 29.12.2014 15:33

Roxi napisał(a):Ostatnimi czasy zaczytywałam się w cyklu Pan Lodowego Ogrodu Jarosława Grzędowicza.
W Święta skończyła się moja przygoda z Ulfem, z Filarem... z Nocnymi Wędrowcami. Szkoda, będę tęsknić.

Ostatni tom był kapitalny, 900 stron... i szkoda że tylko tyle :)

Roxi - chyba gdzieś Ci już pisałem - lubisz długie, grube cykle ? :D sięgnij po "Koło czasu" Roberta Jordana :D :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.12.2014 08:38

wojan napisał(a):Roxi - chyba gdzieś Ci już pisałem - lubisz długie, grube cykle ? :D sięgnij po "Koło czasu" Roberta Jordana :D :papa:

Uwielbiam długie, grube cykle :) Nie lubię zbyt szybko rozstawać się z bohaterami.
Koło czasu i pierwszy tom cyklu- Oko świata mam dodane do "chcę przeczytać" i w końcu się za to wezmę. Teraz chyba czas na Terrego Goodkinda i jego Miecz Prawdy. Podobno warto i jest tego caaałe 13 tomów :mrgreen:

Edit.

Wojan :!:
Co ty mi zrobiłeś! Zaczęłam Koło Czasu i nie mogę się oderwać od pierwszego tomu :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.01.2015 10:53

Z lubimyczytać.pl:

Co się z nami dzieje, gdy dostaniemy pierwszy czytnik?

Przyznajcie się – kto dostał w prezencie czytnik? Jeśli był to podarunek wymarzony i wyproszony, z pewnością przywitany został z entuzjazmem. Jednak niektórzy mogli zostać tak obdarowani w sposób niespodziewany, przez rodzinę, która zapragnęła dać im coś naprawdę wyjątkowego. Być może złożyli się w tajemnicy, ciesząc na samą myśl, jaką sprawią obdarowanemu przyjemność. Bo przecież każdy mól książkowy musi marzyć o czytniku!

Jeśli jednak taki podarunek trafi do osoby, która jest zadeklarowanym wielbicielem książek papierowych, dziwne rzeczy mogą się dziać. Tradycyjnie nastawiony czytelnik, który przecież nie chce sprawić przykrości rodzinie, najpierw się zdziwi i spróbuje ucieszyć, w duchu płacząc, że zamiast czytnika nie znalazł pod choinką jakiejś nowej sagi fantasy albo dzieł zebranych ulubionego pisarza. Następnie zacznie przechodzić przez takie fazy…

Niedowierzanie

Opakowanie wydawało się zachęcające – płaskie i prostokątne. To na pewno książka! Ale co tu robi ten symbol wifi? Coś takiego, to czytnik!

Lęk

Wygląda na drogi i kruchy. Na pewno nie wytrzyma wożenia w plecaku, między drugim śniadaniem a butami na trening, spania w twoim łóżku i używania podczas jedzenia…

Ciekawość

Wprawdzie od dawna twierdzisz, że ebooka są pozbawione duszy, a czytniki nie są dla ciebie, ale przecież jako osoba ciekawa świata nie możesz pozwolić, by nowy czytnik leżał nierozpakowany w szufladzie? Musisz go przynajmniej obejrzeć i wypróbować, zresztą grzeczność tego wymaga.

Pytania

Jak się to włącza? Czemu ta lampka mruga? Co się ściąga??? Zaraz, czy ja coś przypadkiem kupiłem??? Jak się go ładuje? I gdzie się wrzuca książki? Dlaczego każe mi podłączyć się do komputera? A teraz, co znowu się ściąga???!!! Dobrze, lepiej go wyłączę… Zaraz, a jak się go wyłącza???

Poczucie winy

Czujesz, że twoje książki patrzą na ciebie oskarżycielsko. Te wierne towarzyszki wiedzą już, że zbłądziłeś. Wiedzą, że flirtujesz z ciemną stroną mocy. Czujesz się z tym źle, ale pokusa jest zbyt silna i co jakiś czas włączasz czytnik.

Wstyd

Długo udało ci się opierać. W dysputach z przyjaciółmi miałeś mnóstwo argumentów przemawiających za czytaniem tylko papierowych książek. Kiedy ktoś je zbijał, odpowiadałeś, że ebooki po prostu nie są dla ciebie. Aż do teraz…

Pokusa

Te wszystkie książki! Myślisz o książkach, które są tak łatwo dostępne, wystarczy jedno kliknięcie! Nie trzeba się nawet ubierać. Jedno kliknięcie i możesz czytać – niesamowicie wygodne, i do tego tańsze. Postanawiasz spróbować, jak się kupuje i ściąga darmowe książki. Kilka godzin później masz już na czytniku całą bibliotekę…

Cynizm

Zakładasz konta na stronach kilku księgarni internetowych. Sprzedałeś duszę diabłu.

Brak umiaru

Zdecydowanie za dużo wydajesz na ebooki. Musisz zacząć oszczędzać, albo nie starczy ci do wypłaty. Za to masz wspaniałą kolekcję na swoim czytniku!

Akceptacja

Czytnik nie jest taki zły… Umiesz już go obsługiwać. Przeczytałeś trzy książki i przy drugiej przestałeś zwracać uwagę na to, że czytasz z ekranu. W podróży sprawdza się doskonale! Nie oznacza to, że nie kochasz już swoich papierowych książek – wręcz przeciwnie! Będziesz je nadal czytać i kupować, a czytnika możesz przecież używać do czytania niektórych książek w niektórych okolicznościach!

Zgadza się? Przechodziliście przez podobne etapy?

U mnie było dokładnie tak :)
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 14.01.2015 18:51

Roxi napisał(a):Wojan :!:
Co ty mi zrobiłeś! Zaczęłam Koło Czasu i nie mogę się oderwać od pierwszego tomu :mrgreen:

:lol: :lol: :lol: Miłego czytania :lol: :lol: :lol:

A jak już się uporasz z "Kołem" to Ci podrzucę jeszcze jedną długą i grubą perełkę :D

Roxi napisał(a):Zgadza się? Przechodziliście przez podobne etapy?

U mnie tych etapów było trochę mniej, ale zacytowałaś wyborny tekst ... :D
marko350
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marko350 » 14.01.2015 20:26

Roxi napisał(a):Z lubimyczytać.pl:

Co się z nami dzieje, gdy dostaniemy pierwszy czytnik?

Czytnik nie jest taki zły… Umiesz już go obsługiwać. Przeczytałeś trzy książki i przy drugiej przestałeś zwracać uwagę na to, że czytasz z ekranu. W podróży sprawdza się doskonale! Nie oznacza to, że nie kochasz już swoich papierowych książek – wręcz przeciwnie! Będziesz je nadal czytać i kupować, a czytnika możesz przecież używać do czytania niektórych książek w niektórych okolicznościach!

Zgadza się? Przechodziliście przez podobne etapy?

U mnie było dokładnie tak :)

Dokładnie książka to książka, ale czytnik ma swoje zalety, a na urlopie w podróży największą zaletą jest, że zabieram tylko mały czytnik, a nie grube tomisko lub nawet kilka ... :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 30.01.2015 16:27

Witam :papa: Mam pytanie odnośnie czytników :oops: Przyznam, ze nie chce mi się przekopywać przez te wszystkie posty, a Wy najlepiej wiecie jako praktycy :smo:
Doradźcie co kupić? Małż obiecał, że da kasę :mrgreen: , więc trzeba skorzystać. Koszt...hmmm...nie wiem :roll:
Liczę na podpowiedzi :D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 30.01.2015 23:34

viltob08 napisał(a):Witam :papa: Mam pytanie odnośnie czytników :oops: :D

Tutaj masz kopalnię wiedzy na temat czytników :D :papa:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.02.2015 10:06

wojan napisał(a):

Dziękuję bardzo. Przeczytałam, ale chyba bardziej zależy mi na opinii kogoś kto używa i może powiedzieć "ten super, ten do d...py" :wink: . Czy oprócz Kindla coś jest w stanie sprostać wymaganiom czytelniczym?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.02.2015 11:00

Ja mogę wypowiedzieć się tylko odnośnie Kindla i to wersji z niepodświetlanym ekranem ;)

Działa super, czyta się przyjemnie i mogę go polecić.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.02.2015 11:02

Roxi napisał(a):Ja mogę wypowiedzieć się tylko odnośnie Kindla i to wersji z niepodświetlanym ekranem ;)

Działa super, czyta się przyjemnie i mogę go polecić.

Bardzo dziękuję :smo:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 02.02.2015 15:36

viltob08 napisał(a):
wojan napisał(a):

Dziękuję bardzo. Przeczytałam, ale chyba bardziej zależy mi na opinii kogoś kto używa i może powiedzieć "ten super, ten do d...py" :wink: . Czy oprócz Kindla coś jest w stanie sprostać wymaganiom czytelniczym?

Nooki są fajnymi czytnikami, wcześniej używałem Sony Prs t2 i też się świetnie sprawowało.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 4...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone