Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.10.2015 12:35

Sapkowskiego sagę o wiedźminie dorwałam ostatnio - pojęcia nie mam dlaczego dopiero teraz... O.o
4 części łyknęłam już jak pelikan, piąta zaraz przyjdzie z biblioteki i już się martwię, co ja zrobię jak ją skończę :?
Dawno niczego mi się tak dobrze nie czytało... i nawet to, że to nie do końca o wiedźminie jest w ogóle mi nie przeszkadza :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 02.10.2015 12:53

No przecież, że Wiedźmin jest najlepszy!
Całą sagę czytałam już chyba ze trzy razy i pewnie jeszcze kilka razy przeczytam :)
No bo jak tutaj pozostać obojętnym na takie cytaty:

"- Źle wróżę waszej rasie, ludzie - rzekł ponuro Zoltan Chivay. - Każde rozumne stworzenie na tym świecie, gdy popadnie w biedę, nędzę i nieszczęście, zwykło kupić się do pobratyńców, bo wśród nich łatwiej zły czas przetrwać, bo jeden drugiemu pomaga. A wśród was, ludzi, każdy tylko patrzy, jakby tu na cudzej biedzie zarobić. Gdy głód, to nie dzieli się żarcia, tylko najsłabszych się zżera. Proceder taki sprawdza się u wilków, pozwala przetrwać osobnikom najzdrowszym i najsilniejszym. Ale wśród ras rozumnych taka selekcja zazwyczaj pozwala przetrwać i dominować największym skur...."

"Ty jesteś wiedźminem anachronicznym, a ja wiedźminem nowoczesnym, idącym z duchem czasu. Dlatego ty wkrótce będziesz bezrobotny, a ja będę prosperował. Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie już na świecie. A skur.... będą zawsze."

"Jesteś kobietą, o której mężczyzna może tylko marzyć. Moją, tylko moją winą jest, że nie mam natury marzyciela."

"Jestem zmęczony. Zbyt zmęczony, by akceptować perspektywę końców, które są początkami, od których trzeba wszystko zaczynać od nowa."

"Leżeli nieruchomo wśród rozburzonej pościeli, wśród dreszczu, wśród parującego ciepła i wygasającego szczęścia, wśród milczenia a dookoła kłębiła się niewyraźna ciemność, przesycona zapachem nocy i głosami cykad."

Długo by tak można cytować :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.10.2015 13:09

Roxi napisał(a):No przecież, że Wiedźmin jest najlepszy!
Całą sagę czytałam już chyba ze trzy razy i pewnie jeszcze kilka razy przeczytam :)
No bo jak tutaj pozostać obojętnym na takie cytaty:
Cytaty cytatami... Mnie rozwalają, co niektóre opisy np. opis jak były ubrane czarodziejki podczas bankietu przed zjazdem magów na Thanedd :twisted:

Roxi muszę zadać Ci to pytanie, które i mi zadało moje dziecko:

Team Triss Merigold czy Yennefer? :oczko_usmiech:

... bo ja się szczerze i uczciwie przyznaję, że bardziej mi do gustu przypadła Yennefer :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 04.10.2015 18:09

Anai napisał(a):Team Triss Merigold czy Yennefer? :oczko_usmiech:

To chyba dylemat każdego Widzminomaniaka :mrgreen: ... Dla mnie zdecydowanie Yennefer :)
A tak w ogóle to chyba najbardziej pasuje mi Jaskier Team :oczko_usmiech:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 04.10.2015 19:34

Roxi napisał(a):
Anai napisał(a):Team Triss Merigold czy Yennefer? :oczko_usmiech:

To chyba dylemat każdego Widzminomaniaka :mrgreen: ... Dla mnie zdecydowanie Yennefer :)
A tak w ogóle to chyba najbardziej pasuje mi Jaskier Team :oczko_usmiech:

Eeee tam ... Co Wy dziewczyny wiecie o czarodziejkach ... :D :D
Właśnie jestem po finale Dzikiego Gonu i jak dla mnie nie ma dylematu: Triss i tylko Triss ... :D
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.10.2015 15:06

Anai napisał(a):Sapkowskiego sagę o wiedźminie dorwałam ostatnio - pojęcia nie mam dlaczego dopiero teraz... O.o
4 części łyknęłam już jak pelikan, piąta zaraz przyjdzie z biblioteki i już się martwię, co ja zrobię jak ją skończę :?
Dawno niczego mi się tak dobrze nie czytało... i nawet to, że to nie do końca o wiedźminie jest w ogóle mi nie przeszkadza :mrgreen:

Skończyłam... chlip... chlip... chlip... :cry:

wojan napisał(a):Eeee tam ... Co Wy dziewczyny wiecie o czarodziejkach ... :D :D
Właśnie jestem po finale Dzikiego Gonu i jak dla mnie nie ma dylematu: Triss i tylko Triss ... :D

W grę nie grałam, a na podstawie książki jednak Yennefer - Triss do samego końca jakoś nie dała rady przekonać mnie do siebie :oczko_usmiech:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.10.2015 07:28

wojan napisał(a):Eeee tam ... Co Wy dziewczyny wiecie o czarodziejkach ... :D :D

Gra jeszcze przed mną :)
Narazie pożyczyłam ją bratanicy i.... już tak z 3 miesiące nie chce oddać, bo cały czas coś tam, coś tam :mrgreen:
Pozostaje mi zabijanie smoków w Skyrim-ie :oczko_usmiech:

A wracając do książek to czytam teraz Okularnika K. Bondy.
Druga część z cyklu o Saszy Załuskiej i jest... mega! Ciężko się oderwać! Mówią, że książki Pani Bondy albo się uwielbia albo nienawidzi, ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.10.2015 09:33

Wczoraj wieczorem skończyłam Krwawy Kantyk Anne Rice.
Jest to ostatni tom z cyklu Kronik Wampirów, które zaczęły się słynnym Wywiadem z Wampirem.
Skończyła się moja przygoda z Lestatem... z Kronikami. Skończyła się całkiem przyjemnie, bo Krwawy Kantyk to dobra książka. Lestat trochę inny niż zawsze, ale już w poprzednim tomie bardzo polubiłam Quinna i pewnie dlatego ostatni tom mi się spodobał.
Trochę szkoda, że nie było już ani słowa o Armandzie czy Mariusie... ale nie można mieć wszystkiego. :)

Edit.
Właśnie wyszperałam informację, że pojawił się 11 tom Kronik: Książę Lestat z datą wydania: październik 2015 :lol:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.11.2015 08:46

Wczoraj pochłonęłam... tak pochłonęłam, bo to był jeden wieczór czytania Władcę much Williama Goldinga

Coś niesamowitego!
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 05.11.2015 11:28

A ja jestem na półmetku "Wybraniec. Życie po śmierci na Evereście" Lincolna Halla ,super.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 05.11.2015 15:40

Skończyłem "Arenę szczurów" Krajewskiego. Zjazd po równi pochyłej trwa, zero kryminału w kryminale, zjadanie własnego ogona. A szkoda, bo pierwsze 4-5 tomów z Mockiem było niezłe. Popielski już gorszy, ale to, co serwuje nam Pan Marek teraz to już niestety gniot.
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 06.11.2015 12:13

A ja skończyłam "Wszystkie żony Hemingwaya" Naomi Wood. Ciekawy pomysł autorki na pokazanie wzajemnych relacji między czterema partnerkami pisarza.
I dla mnie samej satysfakcjonująca ciekawostka ... irytacja Erniego z powodu małej popularności "Za rzekę", którą uwielbiam.
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.11.2015 08:49

Roxi napisał(a):Pokazała się czwarta część Millennium Co nas nie zabije

Autor oczywiście inny... ale chyba warto przeczytać.
Dodaję do kolejki ;)

Dostałem na imieniny i właśnie skończyłem czytać.
Bardzo przyjemna, choć także mroczna, lektura.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.11.2015 21:02

Nefer napisał(a):
Roxi napisał(a):Pokazała się czwarta część Millennium Co nas nie zabije

Autor oczywiście inny... ale chyba warto przeczytać.
Dodaję do kolejki ;)

Dostałem na imieniny i właśnie skończyłem czytać.
Bardzo przyjemna, choć także mroczna, lektura.

I jak się ma ta część do pozostałych? Tamte jak dla mnie EKSTRALIGA :!: :oczko_usmiech: :mrgreen:
Nefer
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 10.11.2015 22:16

dids76 napisał(a):I jak się ma ta część do pozostałych? Tamte jak dla mnie EKSTRALIGA :!: :oczko_usmiech: :mrgreen:

Jak dla mnie równie dobre. Ale może ja mało krytyczny jestem :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 5...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone