Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser
Re: Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane

Postnapisał(a) Roxi » 09.12.2013 14:07

wojan napisał(a):Warto, bo w "Doktorze... " są odnośniki do "Lśnienia" :D :papa:

Po raz kolejny przekonałam się, że Lśnienie, chociaż wydane tyyyle lat temu nie straciło na wartości!
Kilka dni minęło mi przy znakomitej lekturze. Co z tego, że czytanej już po raz 3... dreszczyk był i tak ;)

Dziś wieczorem na pewno przewrócę kilka pierwszych stron książki Doktor Sen. Mam nadzieję, że nie spędzi mi snu z powiek :lol:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.12.2013 20:59

Moja ukochana książka to "opowieść o prawdziwym człowieku" Borysa Polewoja. Traktuje o lotniku, który latał bez nóg (niestety, autor napisał to w czasach głębokiego stalinizmu, niemniej jednak, trzeba odrzucić politykę i wyłapać motywacyjny charakter tego tekstu).
A dla rozweselenia - "Przygody Dobrego Wojaka Szwejka" Jaroslava Haska - najśmieszniejsza książka świata :)
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 26.12.2013 21:01

Bohatera książki Polewoja widziałem na własne oczy :) Szwejka nie widziałem :)
gusia-s
Koneser

Postnapisał(a) gusia-s » 26.12.2013 21:35

Aktualnie czytam mój prezent urodzinowy :) Azyl - Izabeli Sowy
Kilka słów z okładki ...
"Gdzie uciekniesz, aby zacząć od nowa? ..."

"...Pod gorącym chorwackim słońcem przecinają się losy trzech niezwykłych kobiet: Wiktorii, Jasnej i Sandry. Wszystkie szukają swojej drogi, azylu, który pozwoli im poczuć się bezpiecznie. Lekcja, jaką wspólnie przerabiają, nie jest prosta - nie da się wziąć czyjegoś przepisu na życie...."

No no ciekawe co tam dalej naskrobane ... jestem dopiero po kilku stronach i właśnie znalazłam ten temat :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.12.2013 14:55

Na ostatnim urlopie pożyczyłem od żony serię Pilipiuka - księżniczka, kuzynki i jeszcze coś tam...fajnie się czytało i wciągnęło mnie...
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 27.12.2013 15:01

Polecam dobry kryminał z Kubą Rozpruwaczem w tle... :)
Brytyjska policja, Londyn, rzecz sie dzieje współcześnie... Dobrze sie czyta. Odskocznia od szweckich kryminałów ;)
Ulubione rzeczy
S.J. Bolton (objawienie na rynku literatury kryminalnej)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.12.2013 18:12

rodaivuk napisał(a):Bohatera książki Polewoja widziałem na własne oczy :) Szwejka nie widziałem :)

Szwejk to postać fikcyjna, posiadająca również cechy samego autora :) A tego bohatera książki Polewoja, czyli Aleksieja Maresjewa, (był postacią autentyczną) szczerze zazdroszczę. Mam nadzieję, że kiedyś pojadę do Moskwy i wpadnę przy okazji na Cmentarz Nowodziewiczy, na jego grób :)
rodaivuk

Postnapisał(a) rodaivuk » 27.12.2013 18:22

puma.domowa napisał(a):
rodaivuk napisał(a):Bohatera książki Polewoja widziałem na własne oczy :) Szwejka nie widziałem :)

Szwejk to postać fikcyjna, posiadająca również cechy samego autora :) A tego bohatera książki Polewoja, czyli Aleksieja Maresjewa, (był postacią autentyczną) szczerze zazdroszczę. Mam nadzieję, że kiedyś pojadę do Moskwy i wpadnę przy okazji na Cmentarz Nowodziewiczy, na jego grób :)

Aż tak źle ze mną nie jest, żebym nie wiedział że Szwejk to fikcja :D :D Świetna postać literacka, kapitalna książka.
Mariesjewa tak jak pisałem, widziałem, byłem na szkolnej akademii z jego udziałem. W III klasie podstawówki...
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 27.12.2013 18:35

Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.12.2013 20:54

rodaivuk napisał(a):
puma.domowa napisał(a):

Aż tak źle ze mną nie jest, żebym nie wiedział że Szwejk to fikcja :D :D Świetna postać literacka, kapitalna książka.

Tak, popieram w 100% :) Fragment o pochłonięciu kanarka przez kota oraz opis ołtarza polowego doprowadził mnie do łez... Ze śmiechu :)

Mariesjewa tak jak pisałem, widziałem, byłem na szkolnej akademii z jego udziałem. W III klasie podstawówki...

Zazdroszczę :P
dorota19
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dorota19 » 02.01.2014 08:26

Guy Grieve "Zew natury" - polecam, bardzo polecam. Smutno mi się zrobiło jak się skończyła.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 02.01.2014 08:55

alechandro napisał(a):serię Pilipiuka

Właśnie czytam Czarownika Iwanowa. Z cyklu o Jakubie Wędrowyczu czytałem wcześniej Weźmisz czarno kure...
Kasiulka85
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Kasiulka85 » 09.01.2014 19:14

Wybieram się do kina więc jestem w fazie "nadrabiania" - teraz "Hobbit".
wojan
Koneser

Postnapisał(a) wojan » 09.01.2014 23:29

Ostatnio przy pomocy kochanego Kindelka :lol: odgrzałem"Achaję" Andrzeja Ziemiańskiego. Polecam wszystkim miłośnikom fantasy i nie tylko ... :D :papa:
Roxi
Koneser

Postnapisał(a) Roxi » 10.01.2014 08:24

wojan napisał(a):Ostatnio przy pomocy kochanego Kindelka :lol: odgrzałem"Achaję" Andrzeja Ziemiańskiego. Polecam wszystkim miłośnikom fantasy i nie tylko ... :D :papa:

Jeżeli mówimy o odgrzebywaniu, to u mnie na tapecie Wiedźmin... oj jak się za nim stęskniłam :)
Czyta się kapitalnie, tym bardziej że był to prezent od Dzieciątka i edycja kolekcjonerska :lol:

images.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wasze ksiązki - ulubione, znienawidzone, obecnie czytane... - strona 3...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone