Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Warszawa do Zadar.Węgierska czy Austryjacka trasa dla nowego

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2007 17:45

Jaca1 napisał(a):.... Wineta Slowacka ( 10 dniowa) to 300 koron to kolejne +-30 PLN.....

Mała korekta:
300 SKK kosztuje winieta 30 dniowa
150 SKK - 7 dniowa
:papa:
wojciech70
Odkrywca
lepiej jednak Słowacja-Austria przez Węgry do Wiednia?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 13.06.2007 19:13

Jaca1 napisał(a):Autostrada w Austrii to koszt 7,80 Euro - to okolo 30 PLN. Wineta Slowacka ( 10 dniowa) to 300 koron to kolejne +-30 PLN. Wiec koszty chyba nie sa decydujacym argumentem.
POzdrawiam,

Tak, zgadza się. Wiesz, za drogą przez Austrię decyduje chyba jeszcze "lepsze bezpieczeństwo" w noclegu na parkigu, niż na Węgrzech. Za Austrią przemawia także lepsza infrastruktura drogowa.
Ale chyba nie warto, jak podaje Michelin jechać z Bratysławy do Wiednia przed Węgry? A może jednak tak (po autostradzie).
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 13.06.2007 21:54

Warto zaglądnąć tutaj:
forum/viewtopic.php?t=9244
ciekawa dyskusja.
Osobiście także jestem za trasą przez Węgry.
Rafał
Odyseusz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Odyseusz » 13.06.2007 22:05

Ja jeżdżę przez Czechy-Austrię-Słowenię-Chorwacja. Wyjeżdżam z Wawy około 14-ej. Na granicy Austria-Słowenia jestem około 2 w nocy. Kimam się w aucie 2,5 godz (do świtu, żeby jasno się zrobiło) i nad Jadranem jestem koli 9 :D (jeżdżę w okolice wyspy Krk). Powrót zaczynam o 7 rano i w domciu jestem około 21-22. Ważne żeby nie wjeżdżać do Cro w sobotę rano bo wtedy się podróż baaardzo wydłuża :twisted:
el_guapo
Cromaniak
Re: Warszawa do Zadar.Węgierska czy Austryjacka trasa dla no

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 14.06.2007 07:31

wojciech70 napisał(a):Co proponujecie

Cześć,
Też jestem z Warszwy, więc moje rady mogą być dla Ciebie pomocne.
Podałeś trochę mało danych. Żeby podpowiedzieć Ci najlepszy wariant powinieneś jeszcze napisać czy:
- jeden czy może kilku kierowców,
- ze spaniem po drodze, czy bez,
- preferujesz autostrady czy nie

W 2004 byłem pod Zadarem (Kozino) w 2006 w Tribunji - przećwiczyłem 2 trasy: PL-CZ-AUT oraz PL-SK-AUT. Pierwszy raz bez noclegu (2 kierowców) 2 raz z noclegiem (tylko ja prowadziłem).

Polecam trasę (w nawiasie orientacyjne godziny poszczególnych etapów)
Waw (pt. 17:30)
Zwardoń (pt.23:59) (spanko)
Zwardoń (sb. 10:00)
Bratysława (sb. 13:30)
Wiedeń (sb. 14:45)
Graz (sb. 18:00)
Zagrzeb (sb. 21:15)
Karlovac (sb. 22:00)
Plitvice (sb. 23:59)
Sv. Rok (nd. 02:00) (drzemka)
Tribunji (nd. 04:20) (drzemka)
weSoLuTka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) weSoLuTka » 15.06.2007 09:31

Co do kosztow to w sumie wychodzi na to samo jadac prze Austrie czy przez Wegry... Biorac pod uwage koszty winietek, paliwa itp. My nie pojedziemy napewno drugi raz przez wegry...
Wg mnie Wegry to: fatalne drogi, gwarantowane zgubienie w budapeszcie, winietka ok.30 zl, trasa krotsza...
Austria: autostrady, winietka ok 40 zl, dluzsza trasa, dobrze oznakowana. minusem jest monotonia...ilez mozna jechac autostrada :D:D
Sylvim
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylvim » 15.06.2007 09:40

Ja również proponuję PL-SK-A-SLO-HR
Co do korków w Austrii - podróż był w sobotę około 14 - korków nie stwierdzono, od strony Bratysławy omija się Wiedeń obwodnicą, a korki stwierdzono tylko w samym Wiedniu (ale to już w drodze powrotnej)
:)

pozdrawiam
Sylw
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 15.06.2007 10:12

Myślę,że przejazd przez Węgry jest naprawdę dobrym wyjściem-ale tylko wtedy kiedy traktuje się go jako tranzyt /w zasadzie bez zatrzymywania/-jadąc oczywiście optymalną trasą :) tj.Rajka,Mosonmagyorovar,Szombathely,Kormend,Lendava lub Letenye -czyli zachodnie Węgry.Jeśli nie jedziemy tą trasą a zachaczamy np o Balaton lub Budapeszt/to najgorsza opcja/to oczywiście lepsze wyjście -przejazd przez Austrie.

pzdr :papa: :hut:
Zibi122
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibi122 » 15.06.2007 15:16

Witam wszystkich. To mój pierwszy post. W zeszłym roku byłem po raz pierwszy w CR i jechalem trasa przez austrię a wracałem przez wegry.

Wyjechaliśmy w Sobotę z pod Warszawy o 11 a około 16 byliśmy na granicy PL. Potem nie pamietam ale na autostradzie w austrii bylismy około 23 i do około 2 jechaliśmy. Na ostatnim parkingu spanie do około 5-6 godz i jazda dalej. Około 14 w Niedziele byliśmy w Makarskiej.

Powrót.
Wyjazd około 12 z Makarskiej, granica CR-SLO około 22:30 potem przez wegry zachodnie i o 2 bylismy za Bratysławą. Potem spanie i jazda utostradą .

Generalnie przez austrię nieźle bo szybko ale i przez wegry pogoniliśmy dobrze. Czas wyszedł nam podobny.
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 15.06.2007 17:01

witam
mam zamiar w tym roku jechać przez Węgry(Budapeszt ) nocą.
Czy na M15 od granicy ze Słowacją do M1 (na Gyor) jest jakaś stacja benzynowa, żeby kupić winietkę na autostradę ?
M1 jest już płatna.

pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.06.2007 09:16

stempy napisał(a):Czy na M15 od granicy ze Słowacją do M1 (na Gyor) jest jakaś stacja benzynowa, żeby kupić winietkę na autostradę ?

Tu masz mapę ze stacjami benzynowymi:
http://www.motorway.hu/engine.aspx?page=Map
Oraz cała strona http://www.motorway.hu/
Z tego co wiem to węgierskie przepisy autostradowe dopuszczją bezwinietowy dojazd do najbliższego punktu sprzedaży winiet zlokalizowanego na autostradzie.

A próbował ktoś: http://www.autopalyamatrica.hu ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.06.2007 11:07

jdubowski napisał(a):...Z tego co wiem to węgierskie przepisy autostradowe dopuszczją bezwinietowy dojazd do najbliższego punktu sprzedaży winiet zlokalizowanego na autostradzie...

Potwierdzam, kiedyś też miałem takie obawy jak bez winiety wpadłem na autostradę ale w pierwszym napotkanym punkcie sprzedaży winiet uświadomiono mnie, że nie ma problemu. Natomiast po przejechaniu pierwszego punktu sprzedaży to już mega problem jakby policja zatrzymała :wink:
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 16.06.2007 16:30

Dzięki jdubowski
gapie sie na tę mapę od tygodnia i dopiero teraz zakumałem jak z niej korzystać. :oops:

pozdrawiam
wojciech70
Odkrywca
Re: Warszawa do Zadar.Węgierska czy Austryjacka trasa dla no

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 18.06.2007 13:11

Cześć,
Też jestem z Warszwy, więc moje rady mogą być dla Ciebie pomocne.
Podałeś trochę mało danych. Żeby podpowiedzieć Ci najlepszy wariant powinieneś jeszcze napisać czy:
- jeden czy może kilku kierowców,
- ze spaniem po drodze, czy bez,
- preferujesz autostrady czy nie
[/quote]

Na wstępie dzięki Wam za dyskusję, bardzo mi pomogła. Wcześniej nie dałem rady odpisać na posty

Już odpowiadam:
Jeden kierowca - czyli ja
bez spania po drodze (szukałem spania, ale stwierdziłem, że chyba nie ma sensu)
wolę autostrady. (bo nie trzeba ciągle gapić się w atlas)

Jeszcze raz dzięki za wszystkie posty, wybrałem drogę przez Austrię, ze względu na autostrady. :) :idea:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Warszawa do Zadar.Węgierska czy Austryjacka trasa dla nowego - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone