Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 23.10.2023 19:55

Kupiłem tydzień temu w Niemczech trzy skrzynki (Krombacher - ok. 2,8 zł, Berliner - ok. 3,2 zł, i jeszcze jakieś 5% - ok. 1,60 zł). Cena dobra, na każdym podane składniki - trzy. Wszystkie trzy nie urywają, ale są powiedzmy przyzwoite.

Też czasami jeżdżę do Czech. Mam 5 skrzynek i zazwyczaj do Bohumina.

@greenrs "niszczenie marki" może bierze się stąd, że teraz Ożujsko, Staropramen, Tyskie, Lech, Becks - to nazwijmy to ładnie jeden właściciel.
SebastianM
Cromaniak
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2025 22:02

Marlowe1994 napisał(a):Przywozisz 20 litrów oliwy? Mnie to dziwi ta niechęć do wody tamtejszej. Przecież można kupić zwykłą bezsmakową, źródlaną choćby.
A jakie piwo pijesz?

Szczerze... Dla mnie woda jest woda ... kranówka jest ok ....piwo.... dla mnie numerem 1 są bawarskie hellesy ... Augustiner chociażby. Będę w tym roku kolejny raz w Metajnie między innymi, mam tam na miejscu Erdingera z kija.... on mi ratuje sezon :proszedzieki: . a oliwa....u mnie to już chyba nawet jajecznicę na niej robią..... przy rybach niezastąpiona, a ponieważ cały rok ryby jemy.... dużo schodzi ....
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.07.2025 22:07

SebastianM napisał(a):Szczerze... Dla mnie woda jest woda ... dla mnie kranówka jest ok ....piwo.... Dla mnie numerem 1 są bawarskie hellesy ... Augustiner chociażby. Będę w tym roku kolejny raz w Metajnie między innymi, mam tam na miejscu Erdingera z kija.... on mi ratuje sezon :proszedzieki: . a oliwa....u mnie to już chyba nawet jajecznicę na niej robią..... przy niezastąpiona a ponieważ cały rok jemy.... dużo schodzi .

Erdingera na Bałkanach można dostać, ale fakt, niekoniecznie w Chorwacji, chociaż się zdarza. Piliśmy na Cresie/Lošinju. Częściej w BiH - Sarajewo, Tuzla.

Ja jestem fanką czeskiego pivečka :mg: Plzeň najchętniej :hearts: albo czeskie krafty, ale Staropramen lany często można w Cro trafić i też daje radę :D
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2025 22:10

maslinka napisał(a):
SebastianM napisał(a):Szczerze... Dla mnie woda jest woda ... dla mnie kranówka jest ok ....piwo.... Dla mnie numerem 1 są bawarskie hellesy ... Augustiner chociażby. Będę w tym roku kolejny raz w Metajnie między innymi, mam tam na miejscu Erdingera z kija.... on mi ratuje sezon :proszedzieki: . a oliwa....u mnie to już chyba nawet jajecznicę na niej robią..... przy niezastąpiona a ponieważ cały rok jemy.... dużo schodzi .

Erdingera na Bałkanach można dostać, ale fakt, niekoniecznie w Chorwacji, chociaż się zdarza. Piliśmy na Cresie/Lošinju. Częściej w BiH - Sarajewo, Tuzla.

Ja jestem fanką czeskiego pivečka :mg: Plzeň najchętniej :hearts: albo czeskie krafty, ale Staropramen lany często można w Cro trafić i też daje radę :D

Podpisuję się pod tym obydwiema rękoma :verryhappy: :verryhappy:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.07.2025 22:21

Jeśli piję piwo, to nie czeskie. Obrażony jestem :) Ogólnie to wolę górną fermentację. Ale na Chorwacji piję to co mają, wyszukując takie mniej popularne. Rezano albo coś takiego. Ale ogólnie to wiadomix, że Žuja je zakon :lol:
W Zagrzebiu na Tkalči można trafić fajne piwka.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 01.07.2025 22:26

Marlowe1994 napisał(a):Jeśli piję piwo, to nie czeskie. Obrażony jestem :)

A co Ci Czesi zrobili? :chytry:

Marlowe1994 napisał(a):Ogólnie to wolę górną fermentację.

IPA, Ale tak, stout nie :mg:
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 02.07.2025 05:53

Dobry radegast 12 lub pilznerek nie jest zły aż miło wspominam czasy jak mogłem ;) najważniejsze jest to, że szanujący Czech poda Ci piwo z kija na azocie a nie jak większość w Polsce na dwutlenku.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.07.2025 07:31

A co Ci Czesi zrobili? 

Dwa mandaty w Czechach złapałem :)
A z górnej fermentacji to pszenica. Najlepiej Franciszek. Nie lubie goryczki w piwie. Zbyt duże IBU mnie wykręca. Kiedyś w Małym Belgradzie zapodałem sobie piwko z IBU chyba 100. Masakra :lool: Nazywało się Asfalt czy jakoś tak.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.07.2025 08:52

Marlowe1994 napisał(a):
A co Ci Czesi zrobili? 

Dwa mandaty w Czechach złapałem :)
A z górnej fermentacji to pszenica. Najlepiej Franciszek. Nie lubie goryczki w piwie. Zbyt duże IBU mnie wykręca. Kiedyś w Małym Belgradzie zapodałem sobie piwko z IBU chyba 100. Masakra :lool: Nazywało się Asfalt czy jakoś tak.

No niestety piwny naród a nawet cywil musi mieć 0.0 ;)

Franziskaner...hmn....weissbier ..... który tylko jasny czy ciemny ??... W Bawarii to jest tzw piwo dnia drugiego ;) ( nie tylko w Bawarii myślę ) Nie ma nic lepszego na drugi dzień, jak schłodzony weissen.... praktykuję i kultywuję również ;)
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 02.07.2025 09:00

Franciszek dla mnie to jasny. Czasem dla odmiany ciemny. Tak ogólnie to ostatnio praktykuję niepicie. Znawcą piwa nie jestem. Wyznaję zasadę, dobre albo niedobre. Na Chorwacji lubię się napić jedynego chorwackiego piwa czyli Osječko.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 14.07.2025 16:19

Maslinka i inni piwosze, można poczytać :oczko_usmiech:
Dobra Hrana - Veliki ljetni test hrvatskih craft lagera: 26 piva, jedan pobjednik i jedno lijepo iznenađenje https://share.google/RBwutpYEd43K8nxf2
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 16.07.2025 15:35

Warto zajrzeć do Daruvaru, do najstarszej pivovary na cro.
https://putnikofer.hr/hrana-i-recepti/p ... hrvatskoj/
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2025 10:10

Marlowe1994 napisał(a):Maslinka i inni piwosze, można poczytać :oczko_usmiech:
Dobra Hrana - Veliki ljetni test hrvatskih craft lagera: 26 piva, jedan pobjednik i jedno lijepo iznenađenje https://share.google/RBwutpYEd43K8nxf2

Dzięki za link :mg: Właśnie wróciłam z urlopu. Zaraz sobie chętnie poczytam :D
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2025 11:18

maslinka napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Maslinka i inni piwosze, można poczytać :oczko_usmiech:

Dzięki za link :mg: Właśnie wróciłam z urlopu. Zaraz sobie chętnie poczytam :D

Witam po kambeku :) Nema na čemu.
Pozdrav.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj. - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone