Do Chorwacji daleko albo jeszcze dalej (jeśli ktoś nie jeździ co roku) więc moment jest sprzyjający różnym pozawyjazdowym rozmyślaniom i dyskusjom. No i Święta za pasem - a to także czas różnych smakowych poszukiwań... Dlatego wymyśliłem sobie, by założyć wątek dla miłośników płynnego złota z pianką, do których sam się zaliczam
Na szczęście minęły już czasy gdy piwo kojarzyło się z najtańszym, dostępnym alkoholem - bez smaku i należnej mu czci. A przecież jak podaje Wikipedia piwo to: najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci pod względem popularności po wodzie i herbacie napój na świecie[. Sam Jack Nicholson powiedział, że piwo jest najlepszym napojem świata.
Polska jest potentatem zarówno w produkcji, jak i spożyciu piwa na świecie - choć do naszych braci Czechów (będących na pierwszym miejscu) sporo nam jeszcze brakuje. Inna sprawa to fakt, że tak wysoką pozycję utrzymujemy dzięki spożywanym koncernowym sikaczom, wypijanym latem w piwnych ogródkach lub do grilla.
Dlatego zachęcam by podobnie jak w bliźniaczym wątku "Whisky" dzielić się tu własnymi odkryciami i polecać nowe gatunki lub miejsca, gdzie można się napić naprawdę dobrego piwa. Sam nie mam jednego ulubionego gatunku - mam ich wiele
Na dobry początek polecam bardzo przyzwoity Miłosław, który ostatnio pokazał się w Biedronkach w czterech odmianach i w bardzo przyzwoitej cenie 2,99 za butelkę. Szczególnie przypadły mi do gustu Witbier i Blonde Ale

.png)
.png)
.png)