Re: Piwo
napisał(a) SingSing74 » 05.10.2017 12:13
Ja ciągle szukam swojego smaku. Właśnie w Chorwacji robiąc zakupy brałem sobie 3-4 butelki czegoś czego jeszcze nie piłem i jak pisałem w innym wątku trafiłem na Ożujsko Amber. Podobnie jest z polskimi piwami z małych browarów. Niestety trzeba się naszukać i nakosztować. Jak do tej pory nie mam swojego tego jedynego.
Kiedyś było takie piwo z browaru Strzelec, a mianowicie Kosher Beer. Jedno z trzech mocnych piw obok Warki Strong i Perły Mocnej (tylko lanej) które mi smakowało. Te w dodatku miało tak niepowtarzalny - dla mnie - pyszny smak, że czasem jestem w stanie go sobie przypomnieć. Nie był to bynajmniej tzw. mózgoyeb, których teraz pełno w sklepach. Na owe czasy - druga połowa lat `90 było to najdroższe piwo w bytomskiej Tropicanie

. Reszta mocnych które piłem, to mieszanka spirytusu z czymś słodko-gorzkim. Żeby nie było, preferuję zawartość alkoholu w piwie w okolicach 5%, ale i tak najważniejszy jest dobry smak.
Czy ktoś jeszcze pamięta tego Koshera? Czy spotkał się z podobnym smakiem piwa w Polsce lub za granicą (może w Chorwacji

)?