Dzień 2 – niedzielaPierwsza noc na polu kempingowym w namiocie minęła dość długo, gdyż było zimno, coś około 4-5 stopni oraz tym, że część osób dojechała do nas w nocy, w tym jedna osoba do mnie do namiotu. Warunki na kempingu, były dość wymagające, choć nie mam żadnego doświadczenia, gdyż pod namiotem ostatni raz byłem ze 25 lat temu

. Generalnie toalety były, choć mocno średnie oraz było pomieszczenie, gdzie można było sobie coś zagrzać na ciepło, ale kuchnią bym tego nie nazwał. Ja miałem ze sobą kilka obiadów liofilizowanych, natomiast śniadania jedliśmy wspólnie, tzn. kanapki, jakieś kiełbaski, warzywa, kawa, herbata itp. Tego dnia już będziemy mogli poznać „prawdziwą” Islandię, więc po kolei.
Najpierw odwiedziliśmy położony nieopodal naszego kempingu kościół luterański Strandarkirkja. Kościół jest bardzo blisko oceanu, a stamtąd uważne oko mogło dostrzec wygrzewające się foki na skałkach. Sam kościół ma bogatą historię, sięgająca 1200r. Następnie pojechaliśmy na pola lawowe czyli szlak nieopodal wulkanu Fagradalsfjall, który miał erupcję w latach 2021, 2022 oraz 2023r. Poprzednio miało to miejsce w 12 lub 14 wieku!
Kolejnym punktem naszej wycieczki był gejzer Strokkur, który co około 7 minut wyrzuca słup wody o wysokości do 30m. Nieopodal znajduje się inny gejzer Geysir, który miał dużo większą wysokość niż Strokkur ale po trzęsieniu ziemi w 2000r jego aktywność mocno spadła (niestety bez fotki). Następnie udaliśmy się na wodospad Gullfoss, który składa się z dwóch kaskad o wysokości 11m oraz 21m. Tak więc zatoczyliśmy tzw. Złoty Krąg, bo tak nazywane są atrakcje przyrodnicze na tych terenach. Wracając udaliśmy się do pomidorowej restauracji Fríðheimar, która jest szklarnią. Oprócz np. zupy pomidorowej, można było wypić kawę czy piwo z sokiem pomidorowym

Ostatnim punktem tego dnia, był gorący strumień Reykjadalur. Najpierw należało pokonać około 1,5 godzinny szlak pieszy pod górkę, gdzie zwieńczeniem była gorąca kąpiel w strumyku. Drugi dzień zakończyliśmy na tym samym kempingu co poprzedniej nocy.

- Pola lawowe

- lawa

- Strokkur

- Gullfoss

- Pomidorowa restauracja

- Zioła

- Szlak w kierunku gorących źródeł

- mapka poglądowa