Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vela Luka (korcula) +plaże

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
shisa
Turysta
Vela Luka (korcula) +plaże

Nieprzeczytany postnapisał(a) shisa » 30.08.2007 15:10

witam,
wybieramy sie do Vela Luka na wyspie Korcula. Bardzo prosze o podanie miejsc gdzie są ładne plaże (jedziemy samochodem). Zależy mi na tym, by były czyste a i turystów nie było za dużo.
Za wszelkie sugestie dzieki :*
Podwoja
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Podwoja » 31.08.2007 12:33

Byłam tam w zeszłym roku. Wg mnie Vela Luka to typowe miasteczko portowe gdzie jest całkowity deficyt jeśli chodzi o plaże. Poza tym brudno. Jeśli zależy Wam na fajnym miejscu to polecam miasteczka położone wgłąb wyspy. Ja wybrałam PRIGRADICĘ. To ok 15 km od Vela Luki. Mało turystów, urokliwe widoki i czysta, kamienista plaża...
przybyla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przybyla » 01.09.2007 11:15

My co prawda bylismy w Vela Luka tylko w ramach tzw. zwiedzania wyspy Korcula, ale zgadzam się, że to portowe miasteczko bez specjalnego klimatu. Nie zrobiło na mnie wrażenia...
Prigradicę też widzieliśmy, spędziliśmy tam kilka godzin. Miejscowość ładna, plaże kamieniste tylko (te co widzieliśmy). Miejscowość podobna do BRNA, które położone jest troszkę dalej. Ja dla siebie na wypoczynek wybrałabym Brna - ze względu na to, że troszkę szersze ulice :D i bardziej dostępna linia brzegowa :D
bosc
Croentuzjasta
Moje wrazenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) bosc » 10.02.2008 22:06

Trochę dziwi mnie, że jest tyle nieprzychylnych opinii o Vela Luce. Mnie się podobało. Polecam wspomnienia i fotogalerię
http://www.bosc.republika.pl/velaluka.html
darko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) darko » 28.02.2008 12:35

Jeśli idie o plaże to nie ten rejon , byłem tam dwa lata z rzędu na korculi w vela luce , o płażach zapomnij, kamieniste , w 2006 jeszcze można było z wody wyciągać stare pralki opony i inne gadżety , w ubiegłym roku tego już nie widziałem ale żaden urok . pozostałe plaże na wyspie też niekonieczne, Szukałbym innych miejsc.Pozdrav
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.02.2008 09:12

Podwoja napisał(a):Byłam tam w zeszłym roku. Wg mnie Vela Luka to typowe miasteczko portowe gdzie jest całkowity deficyt jeśli chodzi o plaże. Poza tym brudno.

Mam podobne odczucia. Szczerze mówiąc wyspa Korcula mnie osobiście nie zachwyciła :? - oczywiście z wyjatkiem miasta Korcula, które jest przepiękne!!!I własnie dla tego miejsca warto tam pojechać choćby na kilka dni. Piękne plaże na Korculi...to zatoka Pupnatska Luka i zatoka Baćica ( o ile nazwy nieco nie przekręciłam i nie ... pomyliłam)... z tym, że dojazd do tych plaż jest dość trudny 8) kierowca musi się mocno nagimastykować.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 29.02.2008 09:40

Mam zdanie przeciwne.
Przez istatnie kilka lat jeżdzimy na Korcule do małej miejscowości Zavalatica, jesteśmy zauroczeni. Pragne dodać że byliśmy już na Hwarze, Pag i słunna Makarska.
jednak Korcula jest the best>>

http://www.zavalatica.net/specials.html
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 29.02.2008 12:25

Będąc na Korculi i tam zawiatłam... może coś przeoczyłam ale tam jest chyba tylko jedna plaża przy takim domku na uboczu...Są inne? Miejscowość sama w sobie ładnie położona ale jakoś mnie osobiście nie zauroczyła.
hot dog
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hot dog » 01.03.2008 09:26

Ja podobnie jak daisykf polecam ZAVALATICE. W tym roku wybieram sie tam po raz kolejny. Malutka ale bardzo urocza miescina z piekna plaza do ktorej jednak trzeba dojechac samochodem jednak widok i klimat tego miejsca rekompensuje wszystko.Naprawde warto cisza spokoj nawet jak jest tloczno to i tak nie czuje sie tego bo kazdy moze znalezsc zacisze:)
Oprocz tego ciekawie jest rowniez w Prizbie zdecydowanie wiele wieksza plaza tak zwirowa jak i kamienista.Poza tym w Prizbie duzo wiecej atrakcji tzn skutery motorowki itd.Bylem rowniez w Lumbardii gdzie nie do konca mi sie podobalo ale na tej wyspie jest kilka ciwkawych miejsc do ktorych jeszcze nie dotarlem chodzi mi szczegolnie o polnoscne wybrzeze np Rasice, Prigradrica... :D

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone