.png)
.png)
.png)
joanna młodzik napisał(a):Na półwyspie Peljesac kilka lat temu jadłam ostrygi przyrządzane bezpośrednio po wyjęciu z wody , w hodowli ostryg , Makłowicz tam gotował , ale nie pamiętam nazwy miejscowości. Gdzieś na początku półwyspu . Generalnie zawsze jak traficie na hodowlę , patrzcie , czy jest przy niej knajpka , bo tylko tam zjecie coś niepowtarzalnego. Uważam , że w Chorwacji robią dobrą pizzę , jadłam w wielu miejscowościach , małych i dużych , nawet "w polu" , przy drogach. Często kieruję się może dziwną zasadą, ale jeszcze nie żałowałam : im mniej ludzi w knajpie , tym świeższe jedzenie. W zeszłym roku na Istrii jadłam najlepsze lignje na żaru w życiu. "Uciekliśmy " z dość zatłoczonej konoby ( po zajrzeniu w cennik) i stanęliśmy w pierwszej lepszej , za to pustej knajpce przy drodze. Świeżuteńko , pysznie i niedrogo a obsłużeni zostaliśmy jak królowie.
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
gesio_2000 napisał(a):A ja przestrzegam przed jedzeniem czegokolwiek w Ston w "restauracji" Sorgo !! Kucharz chyba zakochany, bo wszystko było tak słone, że nie dało się zjeść. Nawet pizza przesolona ! Zdecydowanie odradzam !!!
Pozdrav

.png)
darek1 napisał(a):MWN napisał(a):Z Kasią się zgadzam, ale nie marudzę. Fakty są faktami. Nie mówiąc o tym, że nienawidzę polkiego trydycyjnego jedzenia, jak rosół, schabowy, bigos czy flaki. Rodzina mnie zna i przestała się nawet gniewać, jeśli podczas świąt jem coś bardziej udziwnionego. Więc argumenty o kulinarnych przyzwyczajeniach w moim wypadku nie są trafne.
Powtarzam co napisałem: pizza wychodzi im lepiej jak Włochom, ale najlepsze pizze są u Włochów w Niemczech. Z ciekawostek: jagnięcina w Jablanicy w Bośni z rożna (to zagłębie tej potrawy). Wszyskie potrawy tylko jak dla mnie zbyt mało przyprawione; mając tyle ziół za oknem, jakby ich żałowali. A co do lodów: jestem zszokowany, że ten mit o dobrych lodach utrwalany w przewodnikach i przejmowany przez polskich konsumentów, naprawdę nie znajduje uzasadnienia. Wiem, że smaki są różne, ale niech entuzjaści lodów w Chorwacji kupią sobie kiedyś np.
Potwierdzam i zgadzam sie całkowicie pizza najlepsza u Włocha w Niemczech a lody dobre pewnie bo duzo .
Pozdrawiam.
Rzeczywiście jesteś dziwak, rodzina to chyba stroni od Ciebie - napewno nie odwrotnie. Wyrazy współczucia dla małżonki.