Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ulubione potrawy oraz polecane restauracje w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.08.2011 12:00

Slunj
Knajpa o nazwie Petro - pyszna świeża rybka oraz jagnięcina.
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 10.08.2011 13:33

Jacek S napisał(a):Slunj

Rybka czyli pstrąg, bo innej tam nie mieli, według mnie takiej sobie jakości w stosunku do ceny, jagnięcina natomiast obecna tylko i wyłącznie w menu, zaglądałem tam w drodze do i powrotnej, jagnięciny nie było, ani też żadnych innych mięs, obecny był jedynie pstrąg. Być może to takie moje szczęście, w tym roku chcę odbić po drodze do BiH i tam poszukać jakiegoś obiadu po drodze i wrócić na nocleg do Rastoke.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.08.2011 15:04

leoligot napisał(a):Wkurza mnie "hobotnica" najcząściej w postaci sałatki na kwaśno,zamiast z grilla.

Mnie nie wkurza, robię z grilla sam

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.08.2011 16:10

Tomasz61 napisał(a):
Rybka czyli pstrąg, bo innej tam nie mieli, według mnie takiej sobie jakości w stosunku do ceny, jagnięcina natomiast obecna tylko i wyłącznie w menu, zaglądałem tam w drodze do i powrotnej, jagnięciny nie było, ani też żadnych innych mięs, obecny był jedynie pstrąg. Być może to takie moje szczęście...

Bidula...

Obrazek

Obrazek

:wink:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.08.2011 16:43

Tomasz61 napisał(a):
Jacek S napisał(a):Slunj

Rybka czyli pstrąg, bo innej tam nie mieli, według mnie takiej sobie jakości w stosunku do ceny, jagnięcina natomiast obecna tylko i wyłącznie w menu,

Fakt o 10 wieczorem zbyt wielkiego wyboru tam nie ma, ale za to wyjątkowo malowniczo. :!:
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 11.08.2011 07:40

Tomasz61 napisał(a):Być może to takie moje szczęście, w tym roku chcę odbić po drodze do BiH i tam poszukać jakiegoś obiadu po drodze i wrócić na nocleg do Rastoke.

Polecam knajpkę za Bihacem w stronę Sarajewa , w zasadzie na rogatkach miasta nad Uną . Rybka czyli pstrąg ale rzeczny nie hodowlany , a ceny
:D ja za obiad z dwóch rybek frytki , piwo i napój dla syna zapłaciłem 5 Eu .

Knajpka przy drodze ( bodajże na skrzyżowaniu z droga na Ripać ) - wejscie do knajpki
Obrazek

Druga oferta obok Bihaca , Kostelski Buk , przedstawiłem tutaj
forum/viewtopic.php?t=26656&postdays=0&postorder=asc&start=0

Od Bihaca jedzie się na Cazin
Jedzonko smaczne , ładne położenie , ale od czasu jak byłem pobudowali tam hotel z 4 gwiazdkami i nie wiem jak teraz tam ceny i otoczenie
:?
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 11.08.2011 07:48

A po obiadku można jechać na mało znane przejście graniczne z CHorwacją w za m.Ripać i podziwiać przez krzaki widoki na przełom rzeki UNA

Obrazek
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 11.08.2011 10:01

Za "bidulę" raczej się nie uważam :wink: Być może to tylko takie moje szczęście do tej knajpki. Za pierwszym razem, 4 września byliśmy tam około 20 i był tylko ten pstrąg. Cena za taką porcję jak na fotce Jacka S o ile dobrze pamiętam to około 70 kun + piwko około 15 kun. W drodze powrotnej też nocowaliśmy w Rastoke, było to 14 września, mając nadzieję na spróbowanie jagnięciny, byliśmy tam wcześniej bo gdzies około 18 i też tylko pstrąg był obecny, reszta z menu gdzieś wybyła. Trochę większy wybór był w knajpce koło muzeum w Rastoke, chociaż ceny też podobne.
Dzięki wielkie Armar za namiary na knajpkę za Bihacem, być może skorzystam, jeśli wcześniej po drodze nie znajdę nic ciekawszego. Ciekawe, czy w Cazinie uda się trafić na piekarnię i burki, to byłyby pierwsze burki w tym roku, a bardzo je lubię :)
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 11.08.2011 10:32

Oczywiście ze trafisz burki i to wspaniałe , mięsne robione są z baraniny i naprawdę dobre.

Jadąc od Bihaca przed Cazinem natkniesz się tez na ciekawe ruiny zamku w Ostrożacu .

Więcej informacji turystycznych o tym rejonie znajdziesz tutaj
www.tzusk.net.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 11.08.2011 21:29

A to moje 2 ulubione potrawy:

Mule przyrządzane osobiście wg standardowej receptury:
Obrazek

Rybka z grilla. Receptura bardzo prosta: utytłać w oliwie z czosnkiem, pozwolić by "naciągnęła", wytrzeć do sucha, rzucić na grilla, a potem w trakcie grillowania zwilżam oliwą gałązkę rozmarynu i co jakiś czas maluję rybkę tym pędzelkiem. Niebo w gębie! ;-)
Obrazek
jacek_barbara
Autostopowicz
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek_barbara » 05.05.2013 20:32

podszywacz napisał(a):Konoba "U Andreja" w Krk. Byłem tam też z racji że właścicielką jest ta sama osoba co kwatery w której przebywam. Polecam świetną "Platę Konobę", półmisek dla dwóch osób, trzy gatunki ryb, homary, małże, ośmiorniczki, kalmary. Spróbowałem też po raz pierwszy blitwę podaną z ziemniaczkami. Wszystko palce lizać.

czy mogę prosić o namiary właścicieli
macvw
Croentuzjasta
Re: Super knajpka.

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 15.05.2013 20:09

Miniu napisał(a):Mam do polecenia super knajpkę w miejscowości :
Konoba CETINA, Zadvarje, właściciel: Jozo Pupačić.
To jest knajpka klimatyczna w górkach ( 10 km )na trasie Makarska lub Omis kierunek Imotski. Nowy zjazd z autostrady na jardankę.
Można tam zamówić ale wcześniej ( ze względu na czas przygotowania) potrawę Hobotnica iz po peke. Palce lizać. Domowe winko i chleb mniam.
Do tego Jozko dodaje jako przystawka w jego piwniczce.
Wstawił bym zdjęcia ale nie wiem jak :(.
[/quote]
Za 2 miesiące będę tamtędy przejeżdżał, jadąc do Marusici, chyba zajadę http://goo.gl/maps/2VI6n
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.05.2013 15:25

Ciekawe co też jada się na campingach. Oprócz Gulaszki Campingowej spożywa się chyba inne zacne potrawy.
kamilr9
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilr9 » 11.07.2013 20:59

a jakieś knajpki z dobrym jedzonkiem spokojne i w rozsądnej cenie w okolicy Baski Vody- Breli- Makarskiej?
Halina M
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Halina M » 12.07.2013 17:36

ja polecam restaurację Rocko-Grill w małej miejscowości Grebastica. Żona właściciela jest Polką. Jedzenie super a szczególnie kalmary. Tom czyli właściciel polecił nam ośmiornicę pieczoną w warzywach na maśle, umówiliśmy się na następny dzień na godzinę, bo dość długo to się przyrządza. Mówię wam niebo w gębie i do tego karlowacko
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ulubione potrawy oraz polecane restauracje w Chorwacji - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone